Læsetid: 2 min.

Ingen rabat til pensionskasserne

6. marts 1999

Hverken SF eller Enhedslisten er indstillet på at give pensionskasserne
en skatterabat i kølvandet på Pinsepakken

Pensionskasserne skal ikke sætte næsen op efter en skattenedsættelse.
Hverken SF eller Enhedslisten har lyst til at lempe på Pinsepakkens stramning af pensionskassernes beskatning, selv om kasserne frygter, at en fortsættelse af de seneste års rentefald kan tage livet af dem.
Både SF og Enhedslisten er skeptiske over for de forslag, der hidtil er kommet frem fra det såkaldte Markedsværdiudvalg i Finanstilsynet. Udvalget ventes om en uges tid at barsle med en række forslag, som kan lempe Pinsepakkens stramninger.
Ifølge pensionskasserne er lempelsen nødvendig, hvis de skal leve op til deres løfter om at give pensionsopsparerne en årlig rente på 4,5 procent, som de blev garanteret helt op til begyndelserne af 90'erne.
De seneste års rentefald og skattestramninger har gjort det næsten umuligt for pensionskasserne at leve op til løftet. Derfor må politikerne sænke skatten, hvis kasserne skal overholde lovens krav til deres kapital, siger pensionskasserne.
Men det synes Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, ikke er nogen god idé. Han er ikke umiddelbart indstillet på en lempelse mindre end et år efter vedtagelsen af Pinsepakken, som regeringen netop gennemførte med stemmer fra SF og Enhedslisten.
"Pensionskasserne fandt ikke i tide ud af, at vi bevægede os fra et højrentesamfund til et lavrentesamfund. Og det er altså ikke landets skatteydere, der skal betale for at pensionskasserne ikke kan optræde ansvarligt," siger Frank Aaen til Information.

Ledelsessvigt
Heller ikke SF's skatteordfører, Aage Frandsen, er indstillet på at komme pensionskasserne til hjælp: "Jeg synes ikke, at der nogen grund til at kigge på det. Og umiddelbart vil jeg sige nej til en ændring. Men hvis verden ser helt anderledes ud, end jeg regner med, vil jeg kigge på det."
De to venstrefløjspartier får opbakning af en af landets førende pensionseksperter, docent Anders Grosen, der er leder af Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i Århus. Han er forarget over, at kasserne nu forsøger at få regeringen til at lempe på beskatningen.
"Efter min mening bruger pensionskasserne den garanterede mindsterente som et pressionsmiddel for at sikre en nedsættelse af skatten," siger Anders Grosen.
Han betegner det som et ledelsessvigt i pensionskasserne, at de har ladet problemerne vokse sig så stort, at politikerne nu skal redde dem.
Derfor bliver det også kun på meget stramme vilkår, hvis pensionskasserne skal have hjælp, understreger Frank Aaen.
"Jeg kan kun forestille mig en model, hvor vi giver dem midlertidig udsættelse, så vi kan få pengene tilbage igen. Samtidig kan de ikke på den ene side få hensættelser med skatten og på den anden side udbetale store gevinster til pensionisterne og ejerne," fastslår Aaen og lægger op til, at pensionskasserne ikke må tjene en krone i den periode, hvor de får skatterabat.
Alene i 1998 afleverede Danica et overskud på 700 millioner kroner i sit moderselskab, Den Danske Bank.
Markedsværdiudvalget undersøger også, om det er muligt for pensionskasserne at slippe for deres garantier om et mindsteafkast på over 4,25 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her