Læsetid: 3 min.

En kedelig personalesag

23. marts 1999

Et partsindlæg vækker læserens fjendtlige neutralitet

NY BOG
Sidste år blev den 47-årige kvindelige vicepolitimester i Aalborg, Gudrun Laub, afskediget fra sin stilling i politiet. At justitssystemet brutalt skiller sig af med en så højtstående tjenestemænd er en sjælden foreteelse. Det har fristet Gudrun Laub til at skrive en bog om afskedigelsessagen og Gyldendal til at udgive bogen. Det er en fristelse, som begge - i egen interesse - burde have modstået.
Gudrun Laubs fremstilling er endeløst omstændelig: Det svirrer med navne, ubetydelige episoder og ligegyldige bemærkninger - sågar en udførlig genfortælling af et kørselsregnskab. På de første fem sider slår hun grundtonen an: nedladenhed over for andre, fremhævelse af sig selv, som én der fortjener særbehandling.
Sådan kan processer ødelægge sind. At hun i forvejen var disponeret for fejde, lader Laub skinne igennem: Hun skildrer sig selv som strid, stejl og stædig og gentager en vidneforklaring fra processerne mod hende om, at "hun var dominerende og fyldte meget til møder."
Den slags excentriske personer lever justitssystemet med ganske mange af, så det behøvede ikke at være gået galt. Justitsministeriet udsendte endda jublende pressemeddelelse, da Laub i 1980 som første kvinde blev udnævnt til vicepolitimester.

Begyndelse til enden
Pressemeddelelsen blev måske begyndelsen til enden. Hos Laub understøttede den en heftig ambition om at fortsætte banebrydningen op i selve politimesterembedet. Samtidig irriterede meddelelsen tilsyneladende hendes politimesterchef i Hjørring-kredsen.
De to viklede sig ind i totterne på hinanden. Efter årelange trakasserier fik politimesteren hende forskubbet fra Hjørring og ned til Aalborg.
Hvorpå Justitsministeriet idiotisk udnævner selvsamme politimester til chef i Aalborg nogle år senere! Med en sådan personalepolitik må ministeriet uundgåeligt påføre sig selv svære lidelser.
Laub provokerer systemet ved at gå uden om kommandovejene.
Hun går direkte til daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen med karriereprojektet om at blive politimester, og da hun fortvivler, begynder hun at skyde klager op i systemets spids.
I en hakkeorden som Justitsministeriets er man dømt til at tabe en kamp opad - uanset om man er mand eller kvinde.
Til sidst rager Laub uklar med sine egne hjælpere og bisiddere i lavinen af processer. Hendes genfortælling af de administrative nederdrægtigheder tvinger læseren over i en position af fjendtlig neutralitet over for alle parter.

Høg uden indlevelse
Den del af sin karriere, der ikke er gået med at pleje sin egen personalesag, har
Gudrun Laub tilbragt som anklager i retterne. Det hører vi ikke meget om. Men vi forstår, at hun er kriminalpolitisk høg uden indlevelse i gerningsmænd. I en henkastet bemærkning hedder det meget sigende:
"Kriminalkommissær Poulsen var af den gamle skole, der ville have tingene i orden og forbryderne fængslet og dømt. Vi fandt hurtigt hinanden."
På bogens næstsidste side afslører Gudrun Laub, at også hendes far brugte en stor del af sit liv på en proces. Den forløb, mens hun var teenager, og kendtes i offentligheden som Dronningborg-sagen. Den endte med, at faderen fik Højesterets ord for, at det var magtfordrejning, når socialdemokrater satte ham på ventepenge i forbindelse med en skolesammenlægning.
Modsat faderen endte Laub med ikke 'at få ret' i sidste instans. Men uanset udfaldet: Hvornår er sådanne processer omkostningerne værd i ens lille korte liv? Hvor går grænsen mellem at kæmpe den ædle strid - og kværulantforrykthed? Det er bogens perspektiv, som Gudrun Laub ikke synes at have overblikket til selv at se. Hendes forlag svigter ved ikke at have formået hende til at træde i den fornødne afstand fra stoffet. Sammen svigter de læseren med en kedelig bog.

*Gudrun Laub: På kant med systemet. Et partsindlæg. 224 s., 195 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her