Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

23. marts 1999

Den originale lyd
*Hvis De ønsker at høre, hvordan det rent faktisk lød på Broadway mellem 1920 og 1945, når Gershwins musik lød, så er det ned og hent den nye 2cd fra Sonys Masterworks Heritage. Her kan De høre uddrag fra de store Broadway- og Hollywood-partiturer. Selve udgivelsen er en nydelse at have i hånden: Smukt layout, historiske fotos, gedigne linernotes. Lyden på de to cd'er er naturligvis fyldt med støj, men det tager man med - det giver ligefrem en ekstra dimension i gengivelsen i det historiske materiale. Mød Al Jolson i Swanee og mange andre. Fornem produktion.
From Gershwins time. The original sounds of George Gershwin. Sony MH2K 60648 (2 cd)

Flere gange Gershwin
*At skrive en god melodi er ikke så let. Komponisten Poul Ruders sagde for nylig, at han ville give sin højre arm for at have kunnet skrive en melodi som Yesterday. Når det gælder det lidt ældre repertorie, er det ikke urimeligt at fremhæve George Gershwin som en alle tiders song plugger. Udgivelserne med Gershwins udødelige melodier er utallige, ganske som fortolkningerne er det. Blandt de seneste cd-udgivelser med Gershwins musik, finder vi 2 cd-sættet fra Sony Music The Best of Gershwin. Den første cd gengiver de større værker i arrangementer af bl.a. Robert Russell Bennett og John Green. Det er musik, som viser inspirationen fra den klassiske musik. Da Gershwin begyndte at tage klaverundervisning, lærte han meget af Debussy, Ravel og de første værker af Schönberg. Specialister hævder, at også Liszts og Busonis musik inspirerede Gershwin. Dertil naturligvis forbilleder som Jerome Kern og Irving Berlin. Jeg har slet ikke besvær med at nyde ting som Rhapsody in Blue, An American in Paris, Klaverkoncert nr. 1 og Strike Up the band - også selvom Boston Pops-strygerne og du-ba-du-koret i baggrunden er lige lovligt kvalmt. Men det er numrene på cd 1, som gør udgivelsen til et must: Miles Davis' udgave af Summertime, Aretha Franklins fortolkning af It Ain't Necessarily So. De er der alle: Erroll Garner, Fred Astaire, Duke Ellington, Tony Bennett. Musik til huskebogen.
The Best of Gershwin. 2 cd, Sony Classical SM2K 60661

Gershwin for stor besætning
*Den amerikanske sangskriver spillede sammen med violinisten Jascha Heifetz. Sidstnævnte ville gerne have komponisten til at skrive musik for violin. Da Gershwin døde som 39-årig af cancer i 1937, stod Heifetz uden nykomponeret musik af mesteren. Derfor bearbejdede han fem af sangene fra Porgy and Bess. De er nu taget op af en anden amerikansk violinist: Joshua Bell. Det er blevet til en række fortolkninger for soloviolin og orkester. London Symphony Orchestra dirigeres af John Williams. Arrangementerne er af blandt andre Alexander Courage og William David Brohn. Det store symfoniske swing er ikke så spændende at lytte til som den 'intime' Gershwin, hvor melodierne er udsat for små besætninger.
Gershwin Fantasy. Porgy and Bess, Violin Fantasy, Songs and Preludes. Joshua Bell og London Symphony Orchestra under John Williams. Sony SK 60659

Filmmusik
*Dirigenten John Williams er også aktuel på en ny cd med musik fra filmen Stepmom, hvor Julia Roberts, Susan Sarandon og Ed Harris spiller hovedrollerne. Williams er ikke nogen hvem som helst i filmbranchen, han komponerer, dirigerer og spiller klaver - uddannet på Juilliard i New York. Kan sit kram. Han har lavet lydspor til bl.a. Star Wars, E.T. og Schindlers Liste. På den nye indspilning er lyden lige så sublim, som det musikalske materiale er simpelt. Men sådan skal det være, det virker sammen med billederne. Men jeg har det lige som med musikken til Titanic: Den skal høres sammen med billederne.
Stepmom. Musik komponeret og dirigeret af John Williams. Sony SK 61649

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her