Læsetid: 2 min.

Klaus Rifbjerg får den lille Nobelpris

17. marts 1999

Forfatteren, der ikke har skrevet Capriccio Danois og Stop Hother!, får Det svenske Akademis nordiske litteraturpris

Svenska Akademiens Nordiska Pris på 250.000 kr. gives i år til den danske forfatter, Klaus Rifbjerg. Prisen, der også kaldes "den lille nobelpris", vil blive overrakt ved en højtidelighed i Stockholm den 7. april af den svenske forfatter, Per Wästberg.
Sidst, prisen gik til en dansk forfatter, var i 1994, hvor lyrikeren Inger Christensen modtog den. Bortset fra hende har - af danske forfattere - kun Villy Sørensen og Henrik Nordbrandt fået den fornemme pris i hhv. 1986 og 1990. De tre seneste år er den gået til Arne Næss, Bo Carpelan og Lars Forsell.
Rifbjerg har også modtaget den anden store nordiske pris, Nordisk Råds Litteraturpris, nemlig i 1970, og det huskes endnu, at han ved den lejlighed gav de tilstedeværende politikere ved overrækkelsen en opsang, fordi de ikke i tilstrækkelig grad læste bøger.
Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 og placerede sig allerede dengang og de følgende år som en sværvægter i den nordiske litteratur med titler som Under vejr med mig selv, Efterkrig, Konfrontation og Camouflage samt ikke mindst romanden Den kroniske uskyld. At han fortsat skriver vedkommende bøger - her 40 år senere - viste han f.eks. i efteråret, hvor romanen Billedet fik formidable anmeldelser og røg direkte ind på bestsellerlisten.

Debattør og mentor
I alle disse år har skrivekapaciteten nærmet sig den menneskelige grænse for, hvad man troede var muligt. Han har skrevet så mange bøger, at det næsten er nemmere at nævne dem, han ikke har skrevet, f.eks. Goethes Faust. Han har desuden skrevet eksempelvis teaterstykker og filmmanuskripter, og der går næsten ikke en uge, hvor der ikke er en eller flere artikler af ham i danske dagblade. Gennem alle årene er det lykkedes ham med små mellemrum at sætte brand i kultur- og andre debatter med veloplagte indlæg, senest f.eks. debatten om Informations seneste marketingsreklamer.
Nye generationer af forfattere har fået hans kærlighed at føle både for det gode og det dårlige, men har ikke kunnet komme uden om ham som åndelig mentor et eller andet sted.
Rifbjerg kan blive vred på tryk, så det basker, men blev han for alvor vred, ville hele Norden skælve derved.

Sommersatiren
Han startede sin avismæssige karriere på den avis, De sidder med i hånden, idet han blev kritiker ved Information 1957-59, hvorefter han fortsatte på Politiken.
Han har fortsat pressekort som medlem af Dansk Journalist Forbund.
Mange læsere mener at vide, at han var den, der i 1997 skrev Informations satiriske sommerføljeton Capriccio Danois og året efter Stop Hother!, hvor den jordbundne kriminalkommissær Mortensen havde svare hovedbrud med at opklare mord i det let surrealistiske, danske forfatter- og kunstnermiljø. Men de to føljetoner var angiveligt skrevet af hhv. Klaus Thorvald Rifbjerg Petersen og Klaus Rifbjerg Petersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu