Læsetid: 3 min.

Kløvermælks bagland raser

11. marts 1999

Folkene bag Kløver Mælk er frustrerede over gårsdagens fusion med MD Foods, men erkender, at der ikke var noget alternativ over for giganten

MÆLKEN
Gårsdagens fusion mellem MD Foods og Kløvermælk er kulminationen på måneders beskidt krig, hvor giganten, MD Foods, har ført an med ufine forretningsmetoder, kynisme og mangel på forhandlingsvilje. Det er holdningen blandt den store del af Andelsmejeriet Kløver Mælks bagland, der indædt, men forgæves har modsat sig en fusion.
"Jeg havde foretrukket at samarbejde med MD Foods. Men MD Foods har hele tiden villet en fusion, og det har de fået," siger Jakob Kjærsgaard, der sidder i Kløver Mælks repræsentantskab og er modstander af fusionen.
Men trods modstanden mod at komme under MD Foods vinger, så erkender han set i lyset af de seneste måneders agressive priskig, at der ikke var noget alternativ.
"Vi sælger os selv, men alternativt så ville de (MD Foods) have konkurreret os sønder og sammen," lyder det fra Jakob Kjærsgaard.
Samme erkendelse kommer fra et andet af Kløver Mælks repræsentantsskabsmedlemmer til.
"MD Foods har ikke være indstillet på at forhandle. De har dumpet priserne, og så længe man kan blive ved med det, så bliver det den stærkeste, der vinder," siger Anders Feldbæk.
Det var to enige bestyrelser, der i går anbefalede mælkefusionen som blev præsenteret af Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, der har fungeret som forhandlingsleder.

Forbeholden formand
Men trods det, at de to bestyrelser er enige om at anbefale fusionen, så var det en yderst forbeholden bestyrelsesformand for Kløver Mælk, Information snakkede med i går. John Pedersen afløste så sent som i efteråret den tidligere formand, Knud Harck, netop fordi denne var for fusionsglad. Og John Pedersen har kategorisk afvist en fusion - indtil i går.
"Tiden var moden " svarer han på spørgsmålet om, hvorfor en enig bestyrelse nu anbefaler fusion. "Og der var ikke andre alternativer. Hvis viljen havde været der (hos MD Foods), så kunne vi have fortsat samarbejdet," fortsætter John Pedersen.
Men viljen var der ikke. Og nu håber John Pedersen blot, at Kløverånden vil overleve i MD Foods.
Og det er lige præcis der kimen til utilfredsheden blandt baglandet i Kløver Mælk ligger.
Flere af de folk, som Information har talt med, siger, at MD Foods står for ufine forretningsmetoder og en kynisme, de ikke vil lægge navn til.
Og netop som andelsselskab med lang tradition for medbestemmelse modsat giganten MD Foods, så frygter Anders Feldbæk, at demokratiet går fløjten.
"Jeg er bange for, at tingene fremover vil blive dikteret oppe fra, og at vi mister indflydelse. MD Foods har ikke tradition for at høre på leverandørerne, men kører tingene, som om de var var enevældige - jeg vil kalde det for en form for diktatur."

Storebror betaler
Som Peter Gæmelke sagde det i går, da han forsvarede at fusionen betyder godt 160.000 kroner ekstra for Kløver Mælks Andelshavere de næste to år:
"Det er jo Kløver, der mister sin profil og identitet, og så er det i orden, at MD som storebror betaler til lillebror."
"De penge vil jeg godt undvære, hvis vi kunne have fortsat som et selvstændigt selskab med et tæt samarbejde med MD Foods," siger Anders Feldbæk.
MD Foods administrerende direktør Jens Bigum fortsætter i spidsen for mejerikoncernen, mens direktør for Kløver Mælk Knud Hedegaard Madsen forlader branchen.
"Det er en værdig afslutning, og det er en direktørs pligt at anbefale en fusion, når det er blevet for dyrt at drive Kløver som selvstændigt mejeri og fortsætte en priskrig de næste to år. Mælkekrigen har ramt Kløver tre gange så hårdt som MD," sagde Knud Hedegaard Madsen.
Fusionen kommer også til at til koste hundredvis af arbejdspladser og lukning af et ukendt antal mejerier - men hvor mange kunne ledelserne i går ikke sætte tal på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her