Læsetid: 2 min.

K'NYT

31. marts 1999

Dirch Passer eller Tycho Brahe
*Dagbladet BT, der i hvert fald er et dagblad ud fra den betragtning, at publikationen udkommer hver dag, er i gang med en nedtælling til årtusindskiftet. Gennem en læserafstemning forsøger man at blive enige om, hvem der har været det snart afsluttede årtusinds vigtigste dansker. Ved en foreløbig opgørelse i går ser det ud til, at Dirch Passer fører blandt mændene foran Tycho Brahe, H.C. Ørsted, Mærsk McKinney Møller, kronprins Frederik og A.P. Møller, mens Lise Nørgaard fører blandt kvinderne foran Dronning Margrete I, Ghita Nørby, Tove Ditlevsen, Hanne Reintoft og Anna Ancher.

Hærværk på en delt femteplads
*Der synes også at være gået 2000-kuller i Politiken, som har indledt en læserafstemning om århundredets danske bog. Redaktionen har lavet en liste på 50 - fra Abell til Turèll: digtsamlinger, dramaer, romaner, børnebøger og rejseskildringer. Man har samtidig været så demokratisk at man giver læserne mulighed for en write-in-kampagne for de oversete. Efter et par dages afstemning fører Ib Michael i læsernes demokratiske oprør, mens rækkefølgen på den officielle liste er: Kongens Fald, Lykke-Peer, Syv fantastiske fortællinger, Pelle Erobreren og Halfdan Rasmussens Børnerim på en delt femteplads med Hærværk.

Ballet i digital dansedragt
*Kan man danse musik i stedet for at danse til musik? Ja, siger komponisten Wayne Siegel, som er leder af DIEM (Dansk Institut for Elektroakustisk Musik) i Århus. I New York opføres i næste uge på Merce Cunningham Dance Studio et interaktivt Siegel-værk, Movement Study for danser og computer. Danseren iføres en 'digital dansedragt', der trådløst sender besked til en computer om danserens bevægelser. I computeren ligger et musikprogram, som er udviklet af komponisten, og som styres eller 'dirigeres' af danserens bevægelser.

Carl-Henning Pedersen i Paris
*Danmarkshuset på Champs-Élysées i Paris åbner den 13. april en udstilling med akvareller, tegninger og grafiske værker af Cobra-maleren Carl-Henning Pedersen, som i snart 25 år har boet og arbejdet i Frankrig. Udstillingen viser akvareller og tegninger fra malerens debut i 1936, fra 40'rne og 50'erne samt enkelte arbejder fra 1995.

Danmark ikke ene om Den eneste ene
*Allerede inden den danske premiere på Susanne Biers Den eneste ene er filmen solgt til flere europæiske lande. Selskabet Sandrew Metronome har afsat filmen til bl.a. Tyskland, Østrig og Schweiz.

Fogedforbud mod skjult kamera
*Fogedretten i Gladsaxe nedlagde mandag forbud mod et dokumentarprogram, som i aftes skuille have været vist på DR-TV. Programmet handler om skilsmissefædres adgang til at se deres børn. I programmet indgår optagelser med skjult kamera - af datteren til en af de medvirkende fædre. DR har filmet pigen uden at indhente moderens tilladelse, og det er moderen der har forældremyndigheden over pigen. Advokat Jytte Lindgaard, der repræsenterer moderen, udtaler til Berlingske Tidende: "Det er en fundamental ret - der også gælder for børn - at ingen behøver at få sine forhold hængt ud i pressen." Hun kalder fogedrettens beslutning en principiel og skelsættende afgørelse for beskyttelsen af det enkelte individ. Hun håber at beslutningen kan danne præcedens. DR har kæret forbudet til landsretten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her