Læsetid: 2 min.

K'nyt

3. marts 1999

Fromberg får publicistprisen
*Den Danske Publicistklub tildelte i går i København den afgående forlagsdirektør Kurt Fromberg, Gyldendal, Publicistprisen 1999 som anerkendelse for hans store indsats som forlægger. Det var 19. gang Publicistprisen blev uddelt. Prisen på 25.000 kroner var som de tidligere år stillet til rådighed af Tuborgfondet. Fondet har dog intet med valget at gøre. Det foretages af en komité bestående af alle tidligere prismodtagere samt klubbens to æresmedlemmer, Bent A. Koch og Erik B. Larsen. De seneste fem modtagere af prisen er Jan Stage, Erling Bjøl, Lasse Ellegaard, Nikoline Werdelin og Lisbeth Knudsen.

Filmhusets pragtprogram
*Der kræses for filmfans i denne tid. Mens filmomanerne endnu er stakåndede af at følge med i Natfilmfestivalens program, viser Filmhuset nye herligheder her i marts. For eksempel 18 film om Paris og 11 Knut Hamsun-filmatiseringer, deriblandt Bo Widerbergs lidet sete Viktoria. For de trivi-interesserede er der 13 film i serien Something Weird 2000, f.eks. den sagnomspunde splatter-pionér Herschell Gordon Lewis' Blood Feast med primitiv partering og kannibalisme. Den ejer ifølge programmet "en vis afstumpet naiv charme". Men der er meget, meget mere, bl.a. et betimeligt parløb med den overfyldte Natfilmfestival hvad angår serierne med Asien-stjernen Maggie Cheung og præsentationen af dansk-amerikaneren Ib Melchiors og japaneren Takeshi Kitanos værker.

Kulturforsøg lykkedes
*De regionale kulturforsøg har været en succes, vurderer en evalueringsrapport, som Kulturministeriet har fået udarbejdet hos Nellemann. Rapporten konkluderer bl. a., at kommuner og amter er i stand til at magte flere af de kulturelle opgaver, der i dag løses i samarbejde mellem staten og en eller flere kommunale myndigheder. De regionale kulturforsøg, der startede i 1996 og
slutter i 1999, har haft til formål at styrke lokalt engagement og initiativ på kulturområdet.

Præmier til Poulsen og Rif
*Statens Kunstfonds litteraturudvalg har præmieret tre forfattere med hver 50.000 kr. Peter Poulsen for gendigtning af Fernando Pessoas Stik modsat af hvad som helst, digte af Alvaro De Campos. Klaus Rifbjerg for romanen Billedet og Søren Würtz for romanen Løbetid.

Gratis film på nettet
*Skønt mange af tidens store navne er brudt igennem med lavbudget-film, er det stadig et problem for uafhængige filmskabere at finde et publikum til deres film. Det har amerikanske filmentusiast Rodger Radermann søgt at råde bod på ved at starte verdens største non-stop biograf for visning af lavbudget-produktioner fra små selskaber. "Den gratis videoforretning," kalder Radermann hjemmesiden www.ifilm.net, hvor filmskabere kan lægge deres værker ud til global downloading i det såkaldte Realplayer format. Foreløbig ligger der 50 film i fuld længde på hjemmesiden.

Euro-satire på nettet
*Kunstneren Chris Byrne fra Edinburgh opfordrer, som led i et satirisk kunstprojekt, kunstnere fra hele verden til at lave alternative design af Euro-mønten. De indkomne forslag udstilles på Byrnes hjemmeside Coin - Note - Sign (http://www.cryptic.demon.co.uk/euro/notes.html). 11 af de indkomne forslag vil blive udvalgt til at blive vist på internet-kunst festivalen X99, der finder sted i Lorient i Frankrig sidst i marts.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu