Læsetid: 3 min.

K'NYT

24. marts 1999

Rushdie opereret
*Tophistorie i The Sunday Times: Forfatteren Salman Rushdie har fået opereret sine øjenlåg, så de ikke hænger. Rushdies karakteristiske øjenlåg var efterhånden begyndt at genere ham meget. Ikke af kosmetiske årsager - de var bare meget tunge og forstyrrede hans syn og gav ham til sidst daglige hovedpiner. Hans tunge øjenlåg gjorde ham letgenkendelig. En dag havde han for at være in cognito købt sig en paryk til 12.000 kroner, fortæller han avisen. "Da jeg steg ud af bilen i Knightsbridge, begyndte folk på gaden at le højt. 'Hey, det er Rushdie med paryk!' Jeg følte mig som en idiot og tog den af og gik aldrig mere med den." Det sker ikke igen.

Bjørn Nørgaard-skitser i Køge
*Samtlige skitser og kartoner til gobelinerne til Christiansborg Slots riddersal - Danmarkshistorien fortalt i billeder, skabt af kunstneren Bjørn Nørgaard, er blevet erhvervet af Kunstmuseet Køge Skitsesamling. Skitserne er et af de største kunstneriske udsmykningsprojekter, der er sat i gang inden for dansk kunst i nyere tid. Gobelinerne var en gave fra dansk erhvervsliv til dronning Margrethe på hendes 50 års fødselsdag i 1990. Planen er, at gobelinerne skal ophænges i forbindelse med dronningens fødselsdag den 16. april næste år.

Doonesbury i Alfabet
*Også Danmarks Radios litterære magasin, Alfabet, fejrer Doonesburys 25 års jubilæum som fast serie i Information. Det sker i aften i programmet Den store amerikanske samtidsroman, tilrettelagt af Uffe Andersen. I udsendelsen fortæller bl.a. Informations Inger Holst og Erik Thygesen om serien, dens udvikling og persongalleri. Kl. 22.30 på P1.

DJBFA hæderspriser
*De danske Jazz-, Beat- og Folkemusik Autorer (DJBFA) har uddelt årets hæderspriser. De gik til komponisterne Thomas Blachmann, John Høybye og Peter Thorup. DJBFA-priserne 1999 ledsages af en statuette og 25.000 kr., som kommer fra KODA's nationale midler til kulturelle formål. Desuden gik sammenslutningens "Spil Dansk Pris" i år til radiomedarbejder Ole Reitov. Prisen gives for en særlig aktiv og initiativrig indsats for udbredelsen af dansk musik.

Ballet skal have styr på økonomien
*Hvis staten skal støtte Peter Schaufuss-balletten, er det en forudsætning, at ballettens bestyrelse får styr på økonomien. Det fastslår kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) over for DR Radio Midt & Vest. "Det har den ikke haft hidtil - og derfor har jeg måttet sige nej til at støtte balletten," siger ministeren. Balletten har i årets budget regnet med udgifter på 13 millioner kroner, selv om man vidste, at indtægterne kun ville blive på omkring ni millioner kroner. Ballettens formand Kurt Degnbol mener alligevel, at bestyrelsen har været sig sit ansvar bevidst.

Dårligt resultat for Gyldendal
*Gyldendal klarede sig ikke så godt gennem 1998 som ventet. En udbygning samt indkøring af et nyt distributionsanlæg har kostet dyrt. Oveni kommer en nedgang i salget af bøger, hvilket især skyldes, at det offentlige ikke har købt så mange undervisningsbøger som sædvanlig. Samlet set faldt Gyldendal-gruppens resultat før skat fra 1997 til sidste år med 19 mio. kr. til 5,6 mio. kr. Det dårligere resultat var dog ventet. Allerede i december kunne Gyldendal se, hvor det bar henad. Og her nedjusterede man forventningerne til sidste års indtjening.
Her blev regningen sidste år syv mio. kr. højere end forventet. derudover kom en stigning i afskrivningerne på 2,5 mio. kr. Og det var disse to forhold, man sidste år regnede med ville påvirke resultatet med 10 mio. kr. i negativ retning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her