Læsetid: 2 min.

K'NYT

17. marts 1999

Gobelinerne næsten færdige
*Da billedhuggeren Bjørn Nørgaard i 1969 og '70 udfordrede det danske kunst-
etablissement, dels ved at lade hesten Røde Fane slagte, dels ved at sende den nøgne, "kvindelige Kristus" gennem Børsen som et tidligt eksempel på konceptkunst, ville næppe mange have gættet på, at han mange år senere ville blive bestilt af det danske erhvervsliv til at kreere en fødselsdagsgave til dronningens 50-års fødselsdag. Men det skete, og den næstsidste af de ialt 11 gobeliner, som gaven består af, er nu klar til at blive klippet af væven i Paris. Gobelinerne ventes at blive hængt op i Riddersalen på Christiansborg næste år, når dronningen bliver 60. Forinden udstilles de i Paris og Kassel.

Dannys gamle slips til Kidde
*Tegneren og forfatteren m.m. Rune T. Kidde får på fredag Dan Turèll-prisen på 6.000 kr. og et af onkel Dannys gamle slips. Overrækkelsen finder sted på det, der ville være Turèlls 53 års fødselsdag, på Frederik VI's Bodega på Frederiksberg. Den foretages tegneren og forfatteren m.m. Flemming Quist Møller.

Nyt fra Klima på Samleren
*Fortrolighedens trin lyder den danske titel på en roman af en af Tjekkiets betydeligste forfattere, Ivan Klima, som udkommer i maj på forlaget Samleren, der netop har udsendt sit forårskatalog. Tore Ørnsbo udkommer med en ny digtsamling, Menageri, og andre skønlitterære nyheder er skrevet af Charlotte Weitze, Lotte Linck, Lars Jakobson, Helle Helle, Rasmus Heiberg, Joanna Harris, Olga Guirao, Rachel Cusk og Nicola Barker. Lasse Bo Jensen har skrevet Fremmed og fordærvet - om fordomme og fjendebilleder i historien, som udkommer i serien Samlerens Universitet, der redigeres af Peter Ørsted. I forvejen er Finn Abrahamowitz' Mystikkens væsen udkommet.

Villy Sørensen har oversat Don Carlos
*Forfatteren og filosoffen Villy Sørensen har nyoversat Schillers Don Carlos. Kronprins af Spanien fra 1787 til opsætning inden længe på Det Kgl. Teater. På tirsdag udkommer oversættelsen som bog hos Gyldendal.

Udvalgte Ewald-digte fra Borgen
*Klassikerbestanden holdes ved lige, når Borgens forlag 25. marts udsender et bind udvalgte digte af Johannes Ewald, der bl.a. skrev det af mange skolebørn tidligere så kendte digt, Rungsteds lyksaligheder.

Helaftensopera af Poul Ruders
*F. L. Aemilius Kunzens opera, Holger Danske fra 1789 vil blive opført på Det Kgl. Teater til næste år, idet iscenesættelse m.m. er overladt til Kirsten Delholm og Willie Flindt samt lysdesigneren Jesper Kongshaug. Holger Danskes parti synges af Michael Kristensen - ikke at forveksle med Michael Christiansen. Den internationalt kendte og i London bosiddende komponist, Poul Ruders, har skrevet helaftensoperaen Tjenerindens Fortælling, som der bliver urpremiere på - det første bestillingsarbejde på Gl. Scene i 30 år. Mozarts Figaros Bryllup bliver nyopsat ligesom Puccinis La Boheme.

Sandemose fejres med bøger og film
*Forlagte Aschehoug i Norge fejrer Aksel Sandemoses 100-års dag på fredag med en række udgivelser, bl.a. vil hans tidsskrifter Årstidende og Fesjå fra 30'rne udkomme som bog. Til efteråret udkommer første bind af Sandemoses samlede værker. Også en film er på vej, Flugten fra Jante, med Nikolaj Coster Waldau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu