Læsetid: 2 min.

Krav om fængselsstraf til Lyngby-præst

17. marts 1999

Anklageren kræver fængsel til sognepræst Leif Bork Hansen for at skjule serbiske asylsøgere - hvis han dømmes bliver der skrevet dansk retshistorie

Går det som anklagemyndigheden ønsker, bliver sognepræst Leif Bork Hansen den første i Danmark, der får fængselsstraf for at have skjult udviste udlændinge.
Retspraksis har hidtil udelukkende omfattet bøder.
Et retsmøde i Lyngby Ret mandag endte uden nogen afgørelse, da Leif Bork Hansen nægtede sig skyldig under henvisning til såkaldt objektive straffrihedsgrunde, hvilket eksempelvis kan være nødret.
Dermed er sagen udsat til at blive afgjort af en domsmandsret den 25. maj.
Anklageren, vicepolitimester Birgitte Bundgaard fra Lyngby Politi, vil søge at få Leif Bork Hansen idømt fængselssstraf.
"Der er tale om en grov overtrædelse af Udlændingelovens paragraf 59, hvor der slet ikke kan blive tale om at anvende bøder. Derfor vil vi kræve fængselsstraf," siger Birgitte Bundgaard til Information.

Humanitær handling
Leif Bork Hansen har gennem fem måneder medvirket til at holde 30 udviste serbiske asylsøgere skjult for de danske myndigheder.
Bork Hansen og hans forsvarer, Thomas Rørdam, mener, at humanitære handlinger udført som præst bør fritages for straf.
"På den ene side er Leif Bork Hansen borger og skal adlyde loven. På den anden side har han nogle forpligtelser som præst til at hjælpe andre mennesker. At befinde sig i et sådant dilemma kan føre til straffrihed i visse situationer," siger Thomas Rørdam.
Hovedpersonen selv er fattet ved udsigten til krav om fængsel:
"Man kan jo sagtens sidde en fængselsstraf af. Men det, at svigte andre mennesker, hænger ved for altid," siger Leif Bork Hansen.
Han udtrykker samtidig begejstring over udsættelsen af dommen, da det efter hans mening forøger mulighederne for i mellemtiden at finde en politisk løsning på serbernes situation i Danmark.
Jurabøgerne indeholder kun få eksempler på lignende sager, og Birgitte Bundgaard erkender over for Information, at hun går ad nye og juridisk set uprøvede veje med kravet om fængselsstraf.
Indtil videre har praksis været, at menneskesmugling på tværs af landegrænser har medført fængselsstraf, mens det at skjule asylsøgere udelukkende af humanitære årsager har kastet en bøde af sig. Dette mønster vil anklagemyndigheden nu lave om på.
"Sagen om Leif Bork Hansen kan sagtens sidestilles med de sager, hvor der smugles flygtninge over landegrænser," siger Birgitte Bundgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her