Læsetid: 2 min.

Krudttønde-teorien

25. marts 1999

Reaktioner oven på beslutningen om, at NATO ville bombe

KOMMENTARER
Den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, sagde i en tv-tale i går, at hans regering havde gjort rigtigt i at afvise udstationering af udenlandske tropper i Kosovo. Samtidig opfordrede han jugoslaverne til at stå fast imod et NATO-angreb på Jugoslavien.
Og forud for NATO-aktionen godkendte det amerikanske Senat præsident Bill Clintons plan om at bruge amerikansk militær.
Bill Clinton havde fremdraget dramatiske historiske paralleller. Han spurgte retorisk:
"Hvad hvis nogen havde lyttet til Winston Churchill lidt tidligere og gjort modstand mod Adolf Hitler? Hvor mange menneskeliv var så blevet reddet? Og hvor mange amerikanske liv?"
NATO's generalsekretær Javier Solana motiverede angrebet med, en "moralsk forpligtelse."
"Vi må sætte en stopper for et autoritært regime, der undertrykker sit folk i Europa i slutningen af det 20. århundrede," sagde han.
I Rusland var tonen naturligvis en anden.
"Jeg tror ikke, at disse angreb kan stabilisere Kosovo," udtalte Ruslands Ministerpræsident Primakov i går. Han mente, at angrebet snarere ville have en destabiliserende virkning.
"Vores forhold til USA og stabiliteten i Europa vil lide skade," sagde han.
Ruslands har erklæret, at landets beredskab er øget i forbindelse med konflikten. Men det skal tages med et stort forbehold, siger kommandørkaptajn Jens Claus Hansen fra Forsvarsakademiet i København til Ritzau:
"På grund af det traditionelle forhold mellem Rusland og Serbien er russerne nødt til at gøre et eller andet. Det vil så være på det politiske niveau med udmeldinger, som siger, at de finder det her forkert."

En krudttønde
Blandt eksperter er der delte meninger om luftangrebet.
"Luftangreb alene vil ikke være tilstrækkeligt til at stabilisere regionen," siger Janusz Bugajski, leder af Østeuropæiske Studier på Center for strategiske og internationale studier, til Washington Post. Han forestiller sig, at det udvikler sig til en "langtrukken bombekrig", der fører til "et point of no return", hvor de serbiske tab er så omfattende, at landet ikke længere kan kontrollere Kosovo. I så fald, siger Bugajski, står den amerikanske regering over for et svært dilemma: "Skal der sendes soldater ind, eller skal man godkende Kosovos suverænitet og uafhængighed?" spørger han.
Ivo Daalder, tidligere Balkan-rådgiver for præsident Clinton og nu ansat på det Washington-baserede Brookings Institution, mener ikke, at den amerikanske administration har en klar strategi for, hvad der skal ske efter NATO's bombardementer - og heller ikke for hvad man skal gøre, hvis Milosevic ikke skriver under på en plan for et selvstændigt Kosovo, siger han. Daalder frygter, at de allierede styrker vil gå op i limningen efter nogle dages bombardementer.
"Der er en fare for, at administrationen efter fire dage vil gøre krav på sejr og håbe, at der ikke sker noget, som vil ødelægge festen," siger han og refererer til NATO's 50 års fødselsdag i april.
General Sir Michael Rose, tidligere kommandør for FN's hær i Bosnien hev forleden 'den balkanske krudttønde-teori' frem på BBC Radio 4.
"Der er alvorlig fare for, at en krigsakt mod Serbien fra NATO's side vil sprede sig til Bosnien og muligvis også til Makedonien," sagde han. De første balkanske kaos-teorier daterer tilbage til 1912 og 1913, hvor Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Serbien, Montenegro og det Ottomanske Rige blev involveret i krige på Balkan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her