Læsetid: 2 min.

Kurdisk vrede over lukning af tv-station

24. marts 1999

Kurdere i Europa oprørte over lukning af kurdisk tv-kanal

Over 200 kurdere demonstrerede mandag aften foran London-hovedkvarteret for Storbritanniens uafhængige tv-kommission (ITC), efter at kommissionen har lukket den kurdiske satellit-tv-station MED TV i foreløbig 21 dage.
ITC - der holder øje med de tv-stationer, der udsender deres signaler fra britisk jord - har lukket MED TV, fordi stationen har opfordret til vold i Tyrkiet i kølvandet på arrestationen af Abdullah Öcalen, lederen af Kurdistans Arbejderparti (PKK).
Stationen, der har studier i Belgien, men sender fra Storbritannien, har nu tre uger til at overbevise ITC om, at den skal have lov til at sende igen.
Mens en talsmand for den tyrkiske regering udtrykker tilfredshed og håb om en definitiv lukning, raser kurdere over hele Europa over lukningen, som de betragter som politisk motiveret.
ITC erkender, at den har modtaget opfordringer fra de tyrkiske myndigheder om at lukke kanalen, men at beslutningen udelukkende er taget på et juridisk grundlag.
"Parlamentet har givet os en opgave at udføre, og det må vi gøre på en fair måde," sagde ITC's direktør for Programmer og Kabel-tv, Sarah Thane ifølge nyhedsbureauet Reuters.
MED-TV ses ifølge sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark, FEY-KURD, af millioner af kurdere i Syrien, Iran, Irak, Tyrkiet og resten af Europa.
"Det er den eneste tv-kanal, kurderne kan få ordentlige informationer fra," siger Kemal Koç til Information. Han er bestyrelsesmedlem i FEY-KURD, der har sendt en opfordring til politikere, journalister, forfattere og menneskerettighedsorganisationer om at "stå sammen med MED-TV."
"Lukningene af MED-TV strider imod alle vestlige og internationale normer og principper om ytringsfrihed," skriver FEY-KURD.
"Hvis MED-TV har overtrådt nogle love, er det dommernes job at afgøre om stationen skal lukkes, ikke regeringernes. Der er ikke foretaget nogle juridiske tiltag mod MED-TV, som ellers er den almene fremgangsmåde i en retsstat," hedder det videre.
ITC viste i forbindelse med beslutningen om lukningen i 21 dage et klip fra MED-TV, hvor en kurdisk oprører - ifølge underteksterne - sagde:
"Vore patriotiske masser i Europa bør ikke overtræde grænsen for demokratiske midler... Det kurdiske folk i Tyrkiet bør imidlertid bruge alle slags kampmetoder uden at spilde tiden."
MED-TV's stifter, Haikmet Tabak sagde fra Bruxelles, at stationen ville udfordre beslutningen juridisk.
"Vi har en stærk sag," sagde han til Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her