Læsetid: 2 min.

Mareridt i Colorado

5. marts 1999

Drømmen om den store kærlighed viser sig at være en gyselig oplevelse

FLAP
Så gav man da efter for sin nysgerrighed, da en lektor-veninde udlånte sit eksemplar af Jane Amunds Coloradodrømme, som hun havde læst i sin vinterferie af pædagogiske hensyn over for de begejstrede eleverne - fascineret af chancen for endelig at smage en roman, der "er vidunderlig. Smuk. Bevægende. Barsk." (B.T), at kunne være med på den uden for de finlitterære kredse, derude hvor bøger, når de endelig læses, skal handle om levende mennesker og store, identificerende følelser.
På en fin kongres møder yndige, kloge og flittige Ane på 40 en amerikansk dyrlæge, som er endnu finere end den dyrlæge, hun er gift med, og som ikke respekterer hendes arbejde. Det kommer den næste dyrlæge heller ikke til, når nyforelskelsen fordamper, tør jeg spå, for han er bornert macho-mand med riffel og jagthytte.
Aamunds distancering og ironi rammer alt og alle, selv den elskede, alle undtagen hende selv, der kun strejfes på kærligste måde. Hendes hovedpersons oplevelser bygger på et udsnit af egen livshistorie. Men holdninger og forbehold deles nok af et flertal af den danske kvindelige befolkning. Ane hører dog til i en begunstiget, fritstillet international velstillet klasse, hvor selv hundepasning ikke er noget problem, når man rejser væk, måske for stedse uden sine kære kræ.

Gab gab
I korte, livlige, ofte humoristiske episoder driver denne læser rundt i et besynderlig gammeldags prestige-univers - og keder sig bravt. Aamund sparer os ikke for en grotesk beskrivelse af, hvor besværligt det er for mennesker med forskellige forudsætninger at tilpasse sig til hinanden og især da at dressere (latterlige) amerikanske mænd med indgroede vaner. Et formeligt Coloradomareridt.
Ikke desto mindre sejrer den store romantik over de realiteter, som ellers lægges temmeligt prosaisk frem.
Jeg drømte om at svælge henført side efter side i "to modne menneskers kærlighed, for den stormende forelskelse er ikke blot forbeholdt de ganske unge," som det har heddet i omtalerne. Helt fint. Det kom jeg desværre ikke til. Som i datidens Søndags B.T. hvor ægteskabsnoveller altid handlede om en ærbart urealiseret passion efterfulgt af en stikken halen mellem benene tilbage i den ægteskabelige vane, som derefter tager sig ud som idyl.
Aamunds tapperhed med åbenheden omkring sin sygdom og hendes tiltalende personlige fremtoning kan alle kun respektere. Hun ligner 'en pæn dame', alligevel har hun vovet det der vilde og er landet igen med poterne på gulvtæppet. Heltinderomanen er den rette genrebetegnelse som for Lise Nørgaard og Hanne-Vibeke Holst. Men bevares, Coloradodrømme er værd at debattere, fordi den er en næsten eksempelløs succes (trykt i 220.000 eksemplarer), og det er den, fordi kvinder ønsker at finde nye idealer og dermed nye pejlemærker at navigere efter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her