Læsetid: 2 min.

Ikke mere miljøstøtte

12. marts 1999

Landbrugsreformen flytter ikke penge fra produktionsstøtte til miljøstøtte. Hvis miljøet skal støttes mere, må forbrugerne betale, mener Landbrugsraadet

Mijøet
Landbrugsreformen blev ikke det skift fra produktionsstøtte til miljøstøtte, som mange havde håbet på.
"Generelt er der ingen forbedringer for økologien," siger Paul Holmbech fra Landforeningen Økologisk Jordbrug.
"1992-reformen indførte noget nyt, støtten til miljøvenlige driftformer, og afsatte 3-4 procent af det store landbrugsbudget til formålet. Denne reform bevarer blot de bestående ordninger. Det er ikke noget fremskridt," tilføjer han.
Han anerkender dog, at landbrugsstøtten nu kan tilbageholdes, hvis landmanden overtræder miljøreglerne. Og at hensynet til miljøet bliver nævnt i de forskellige programmer, der skal støtte udviklingen i landdistrikterne.
"Det giver nogle muligheder," siger han. "Men der følger ikke nye penge med."
Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke mener heller ikke, at reformen i sig selv giver nye miljøforbedringer.
"Men reformen kommer til at betyde, at priserne falder for forbrugerne. Så må penge til natur komme fra den ekstra kage, forbrugerne har fået. Man kan ikke hente dem i landbruget. Koen kan ikke malkes to gange," siger han.
Når forslaget om større EU-støtte blandt andet til økologisk omlægning og miljøvenlig drift ikke blev gennemført, så hænger det sammen med, at man i det hele taget har opgivet visionen om en gradvis nedtrapning af den direkte støtte, og en tilbageføring af pengene som støtte til landdistrikter og miljø, siger Peter Gæmelke.
Men lavere priser på landbrugsprodukter betyder i sig selv, at landmændene sprøjter og gøder mindre, tilføjer han.

Nye ord
Da EU-Kommissionens forslag om større støtte til landmænd, der anvender "særligt miljøvenlige driftsformer", faldt bort, forsøgte miljøkommissær Ritt Bjerregaard at få en undtagelse for økologisk omlægning. Men det kom heller ikke igennem.
Men selve det, at økologisk jordbrug nu er nævnt i EU's forordning, er i sig selv et fremskridt, siger både Ritt Bjerregaard og fødevareminister Henrik Dam Kristensen.
"Nu er økologien en europæisk realitet. Og vi har fået nye retningspile for et miljøvenligt landbrug, selv om de ikke er særligt forpligtende," siger Henrik Dam Kristensen
"Jeg vil fortsætte med at kæmpe for bedre betingelser for denne meget vigtige og miljøvenlige landbrugsform," tilføjer Ritt Bjerregaard.
Rasmus Kjeldahl i Ritt Bjerregaards kabinet mener, at det får stor betydning, at de enkelte landes myndigheder kan tilbageholde landbrugsstøtten til landmænd, der overtræder miljøreglerne.
EU-Kommissionen har afgivet en erklæring om, at den ikke vil være særlig nidkær i sin kontrol.
"Men den erklæring er kun ment som beroligelse for de lande, der frygtede en særligt ondskabsfuld kontrol," siger Rasmus Kjeldahl. "I praksis kan revisionen stadig komme efter os, hvis der udbetales penge til landmænd, der bryder reglerne."
Og myndighederne i det enkelte land kan selv beholde de penge, de tilbageholder - på betingelse af at de anvendes til miljøvenlige foranstaltninger, påpeger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her