Læsetid: 3 min.

Mørke skyer over Kina

6. marts 1999

Ministerpræsident Zhu Rongji lover at holde gang i økonomien ved at øge statsunderskuddet og bekæmpe korruption. Den private sektor får parlamentets blåstempling

Kinas ministerpræsident Zhu Rongji leverede i går en alvorstung tale om nationens tilstand ved åbningen af den Nationale Folkekongres, der er det kinesiske parlament.
I talen tegnede Zhu Rongji et dystert billede af udsigterne for Kinas økonomi i det kommende år, og samtidig erkendte han, at den folkelige utilfredshed simrer i byerne og på landet. Et problem, som ifølge ministerpræsidenten bl.a. skal løses ved at bekæmpe korruptionen blandt embedsmændene.
"Livet er fortsat svært for dele af befolkningen, og presset for at skabe beskæftigelse er stort," sagde Zhu Rongji til de 2.978 delegerede, som samledes i Folkets Store Hal i Beijing for at tage hul på den årlige samling, der varer 11 dage.
Ifølge Zhu Rongji bliver det nødvendigt at øge statsunderskuddet for at holde økonomien i gang, hvis regeringen skal nå sit mål om en økonomisk vækst på syv procent i år. Samtidig lovede han, at Kina ikke vil at devaluere sin valuta, renminbien.

Stabilitet frem for alt
Zhu Rongji forsøgte dermed at berolige omverdenen og dæmpe frygten for en snarlig kinesisk devaluering, der kunne blive startskuddet for ny finansiel kaos i Asien og resten af verden.
Men de beroligende ord var især rettet mod et hjemmepublikum, der er bekymret for fremtiden, mens den kinesiske økonomi i stigende grad mærker følgerne af den asiatiske finanskrise. Krisen kombineret med Zhu Rongjis egne bestræbelser på at privatisere dele af Kinas store statssektor har sendt millioner ud i arbejdsløshed og øget usikkerheden.
Zhu Rongji søgte derfor at berolige kineserne med, at den voksende utilfredshed ikke skal klares ved en "brutal" eller "diktatorisk" politik.
Kinas ledere frygter social uro i det kommende år, der er præget af en række mærkedage. Som for at understrege alvoren stod bombeeksperter klar for at beskytte de delegerede ved Folkekongressen. Bevæbnet politi bevogtede adgangsveje til Den Himmelske Freds Plads, hvor Folkets Store Hal ligger.
Ifølge nyhedsbureauerne er Kina siden januar blevet ramt af mindst otte bombeattentater, der har dræbt 33 mennesker.
I sin tale understregede Zhu, at myndighederne bør "løse problemerne i opløbet og bestemt ikke skal gøre det på en forsimplet og brutal måde".
"Hvad mere er, kan vi ikke anvende diktatoriske metoder over for masserne", sagde ministerpræsidenten, der samtidig understregede, at myndighederne "skal være på vagt og slå ned på sabotage udført af fjendtlige kræfter."

Den private sektor
Zhu Rongji blev udnævnt til ministerpræsident for et år siden og fremlagde ved den lejlighed den ambitiøse plan om at privatisere store dele af statsindustrien i løbet af tre år. Efterhånden som også Kina er blevet ramt af den asiatiske krise, er tempoet blevet skruet ned, men ifølge de officielle tal blev 6,1 millioner arbejdere fyret fra tabsgivende virksomheder sidste år.
"Hvis vi ikke håndterer det ordentligt, kan arbejdsløshed blive et alvorligt problem," sagde Zhang Guoguang, der er guvernør for en af de hårdest ramte provinser, Liaoning i det nordøstlige Kina, til Reuter.
Men trods problemerne tyder alt på, at Zhu Rongji fortsat vil skubbe på for at gennemføre privatiseringsplanerne. Folkekongressen ventes at godkende en række forfatningsændringer, hvoraf den vigtigste vil blåstemple den private sektor som en "vigtig del" af økonomien. Indtil nu er den private sektor kun blevet betegnet som en "supplerende" del af Kinas socialistiske økonomi.
En anden forfatningsændring vil indføre princippet om, at Kina er et retssamfund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her