Læsetid: 3 min.

Mus og musik

8. marts 1999

'Karavana' er et beskyttet værksted udover det sædvanlige

TEATER
"Kan du lide at spille Lennie", spørger jeg. "Ja, MIG SELV!" svarer Hans Peter Knudsen og smiler så smukt, som jeg aldrig har set en skuespiller smile. Hans Peter Knudsen spiller hovedrollen i Mus og Mænd, en dramatisering af John Steinbecks roman. Skuespilleren har virkelig meget til fælles med sin rolle: De er begge store og stærke. Og de er begge udviklingshæmmede.
Det er ikke en almindelig forestilling, der har premiere på Entréscenen i Århus den 8. marts. Den er resultat af et samarbejde mellem en 'normal' teatergruppe, Desdemona, og en gruppe udviklingshæmmede skuespillere fra det beskyttede værksted Karavana.
Det vil sige, at de roller, der spilles på scenen, svarer nøjagtig til de portrætter, John Steinbeck har tegnet: En almindeligt begavet fyr rejser rundt sammen med sin ven, den åndssvage Lennie, for at søge forefaldende arbejde. De deler ikke alene en hård hverdag. De har en drøm, som de drømmer sammen, inden de falder i søvn under stjernerne: En dag vil de få råd til en lille gård på landet, med ferskentræer og svinestalde. Der skal også være kaniner. Det er især dem, Lennie glæder sig til. Han er alt for stærk. Han klemmer mus og hundehvalpe ihjel af lutter kærlighed. En dag sker det frygtelige: En smuk kvinde krydser hans vej.
"Jeg kan godt lide historien", siger Hans Peter Knudsen. "Men den er barsk!"

Dialog
Karavana opstod i 1993, i tilknytning til specialundervisningsskolen Lyngåskolen. Det består af et atelier, et musikband og en teatergruppe, som har lavet en række forestillinger. Mus og Mænd er deres femte - i øvrigt den første, der tematiserer udviklingshæmmedes vilkår.
Gruppen består af tre ansatte og otteogtyve udviklingshæmmede - eller elever, som man foretrækker at kalde dem. Desuden deltager en række løst tilknyttede i projektet.
"Allerede fra starten vidste vi, at det skulle være et udadrettet foretagende", siger gruppens leder, dramaturgen Erik Bentsen. "Vores mål er, at de udviklingshæmmede selv skaber udtryk, som kan gå i dialog med den ydre verden. I første omgang mellem folk, der spiller teater - og senere, når forestillingen er færdig - med publikum".
"Vi forsøger også at gøre op med de traditionelle rollemønstre mellem pædagoger og udviklingshæmmede. Eleverne fra Karavana tager tit ud på seminarier og andre højere læreanstalter for at undervise landets kommende pædagoger. De kan bl.a. lære dem at lave masker."

Kvalitet
Karavana er et alternativ til de store værksteder, hvor udviklingshæmmede beskæftiges - f.eks. med at lave rullegardiner.
"Der kan godt være barsk på sådan et værksted", fortæller Henrik Danielsen, en af skuespillerne fra Karavana. "Jeg har tit oplevet, at både sakse og stole fløj gennem luften. Det kan man godt køre træt i."
Der skal dog mere til at blive spiller i Karavana, end at man "kører træt" andre steder.
"Man skal brænde for det medie, man beskæftiger sig med," siger Erik Bentsen. "Det er den kunstneriske kvalitet, der tæller."

Musik
Ved premieren den 8. marts vil man, foruden Mus og Mænd, også få lejlighed til at se en musikforestilling, Padborg - Barcelona, som viser andre aspekter af teatergruppen Karavana. Det er en lille roadmovie for scenen. Der er en rigtig bil med. Den har lygter, dythorn og vinduesviskere. En drengedrøm på hjul. Og der er musik, så man tror, det er løgn. Padborg - Barcelona spilles efter den dystre Mus og Mænd - så man kan gå glad hjem, trods alt. I denne forestilling er det humoren, der driver værket. Og hvor synger de dog godt! Bagefter er man blevet lidt klogere på livet. Som altid, når man har haft en kunstnerisk oplevelse.

*Kompagni Karavana: Mus og Mænd (1 time og 10 minutter) og Padborg - Barcelona (35 minutter). Premiere på Entréscenen Århus den 8. marts kl. 20.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her