Læsetid: 4 min.

En næse til Information

20. marts 1999

Information bragte en misvisende illustration til en historie om indianere. Den sag endte som en klage til Pressenævnet. Her er nævnets kendelse i fuld ordlyd

DOKUMENT
I sag nr. 18/1999 Britta E-M Sandqvist mod Information afsagde Pressenævnet onsdag den 17. marts 1999 sålydende
Britta E-M Sandqvist har klaget til Pressenævnet over en artikel bragt i Information den 22. januar 1999, idet hun mener, at god presseskik er tilsidesat. Hun har endvidere klaget over, at bladet har afvist at bringe et indlæg fra hende.
Artiklen den 22. januar 1999 var skrevet af klageren og havde overskriften "VI ER DE FORENEDE NATIONER".
Artiklen handlede om tilværelsen i dagens USA for en indianerstamme - wampanoagerne -, som bor på øen Martha's Vineyard i delstaten Massachusetts.
Artiklen blev ledsaget af to gamle træsnit og et kort over området. Kortet havde følgende billedtekst:

"STAMMELAND - Staten Massachusetts navn er et gammelt indianernavn, og denne del af den amerikanske østkyst var for 400 år siden en af de tættest (indiansk-) befolkede områder i Nordamerika. Wampanoagerne var en af seks stammer, og de stod i begyndelsen af 1600-tallet på god fod med nybyggerne, bl.a. på øen Martha's Wineyard (i cirklen). Men forholdet blev langsomt forværret og førte til opstand i slutningen af århundredet."

Den øvrige billedtekst til artiklen lød:

"TIL KAMP - Da wampanoagerne i slutningen af 1600-tallet gjorde oprør, var det under høvding Metacom (tv, træsnit fra 1772 af Paul Revere), som af kolonisterne blev kaldt "Kong Philip", og dermed forsvandt de hvides billede af de fredelige wampanoager og deres rituelle kampe med stridskølle (herover). Køllen herunder er en tegning af en kølle, der angiveligt skal have tilhørt "Kong Philip"."
Klageren har klaget over valget af billeder til artiklen og har hertil anført, at de indianere, der omtales i artiklen er historisk kendte for, at deres forfædre nægtede at deltage i det oprør, stammemedlemmer startede på fastlandet. Disse indianere har derfor aldrig nogensinde deltaget i krig mod de europæiske indvandrere.
Klageren har i den forbindelse anført, at bladet ved valget af billedmaterialet har krænket de personer, som omtales i artiklen.
Klageren har videre anført, at hun indleverede billedmateriale i forbindelse med artiklen og havde en aftale med bladets featureredaktør om, at disse billeder skulle illustrere teksten.
Klageren har herudover anført, at en del af hendes manuskript, som omhandler raceblanding i USA i dag- specielt i indianerstammer-, ikke blev bragt.

Bladet har over for klageren bl.a. anført, at den "aftale" om illustrationerne, som klageren har henvist til, ikke af bladets featureredaktør er opfattet som en bindende kontrakt. Normalt tager bladet forbehold i forbindelse med billeder, indtil bladet har set billederne.
I en udtalelse til Pressenævnet har bladet bl.a. anført, at billedmaterialet ikke var brugbart, og at bladet efter søgning i en række værker havde fundet egnede historiske billeder fra bl.a. wampanoagernes oprør mod den såkaldte "Kong Philip" i 1600-tallet.
Bladet har videre anført, at man desværre havde overset den omstændighed, at lige netop wampanoagerne på Martha's Vineyard ikke deltog i krigshandlingerne.
Bladet bragte derfor den 26. januar 1999 en rettelse på side 2.
Klageren har bl.a. fremlagt de billeder, hun havde indleveret til bladet sammen med artiklen.

Klageren har videre fremlagt en yderligere artikel om wampanoagerne, som hun har bedt bladet om at bringe sammen med de billeder af nulevende wampanoagere, som hun havde sendt til bladet i forbindelse med den oprindelige artikel.

Bladet har afvist at bringe den anden artikel fra klageren. Bladet har fremlagt kopi af rettelsen, der blev bragt den 26. januar 1999. Denne lød:

"Rettelse
En artikel om Wampanoag-stammen på Marthas Vineyard, der blev bragt her i avisen fredag d. 22. januar, blev desværre ledsaget af en misvisende billedtekst og et par illustrationer, hvoraf det fremgik, at wampanoagerne gjorde oprør og gik i krig under ledelse af "Kong Philip" i slutningen af 1600-tallet. Det gjorde nogle wampanoag-indianere fra fastlandet. Derimod var indianerne fra Marthas Vineyard fredeligt sindede og holdt sig uden for konflikten. Vi beklager fejlen."

I sagens behandling har følgende nævnsmedlemmer deltaget: Axel Kierkegaard, Finn Rowold, Tage Clausen og Preben Sørensen.

Pressenævnet udtaler:
Pressenævnet bemærker indledningsvis, at nævnet ikke finder anledning til at kritisere, at bladet forkortede klagerens artikel, idet artiklen ikke herved fremstod som forvansket.
Pressenævnet kan ikke foretage bevisførelse, og nævnet kan derfor heller ikke tage stilling til karakteren af den aftale, klageren havde indgået med bladets featureredaktør vedrørende illustrationerne til artiklen.
Pressenævnet lægger imidlertid til grund, at klageren efter aftale med featureredaktøren havde indleveret billedmateriale til artiklen.
Pressenævnet finder, at den af bladet bragte rettelse ikke var fyldestgørende, idet de pågældende illustrationer ikke alene var misvisende, men tillige dels ikke belyste artiklens indhold, dels indeholdt historisk forkerte oplysninger.
På dette grundlag udtaler Pressenævnet sin kritik af bladet.

I medfør af medieansvarslovens Pgf. 49 pålægges det herefter den ansvarshavende redaktør af Information at offentliggøre følgende:

"Kendelse fra Pressenævnet:
Information bragte den 22. januar 1999 en artikel af Britta E-M Sandqvist under overskriften "VI ER DE FORENEDE NATIONER". Artiklen omhandlede tilværelsen i dagens USA for en indianerstamme - wampanoagerne -, som bor på øen Martha's Vineyard i delstaten Massachusetts. Artiklen blev ledsaget af to gamle træsnit og et kort over området.
Britta E-M Sandqvist har klaget til Pressenævnet over bladets anvendelse af de pågældende illustrationer.
Bladet har beklaget anvendelsen af illustrationerne og teksten hertil, fordi de indeholdt forkerte oplysninger.
Pressenævnet har lagt til grund, at klageren efter aftale med bladets featureredaktør havde indleveret billedmateriale til artiklen.
Pressenævnet har i anledning af klagen udtalt, at den af bladet bragte rettelse ikke var fyldestgørende, idet de pågældende illustrationer ikke alene var misvisende, men tillige dels ikke belyste artiklens indhold, dels indeholdt historisk forkerte oplysninger.
På dette grundlag udtaler Pressenævnet sin kritik af bladet.

København, den 17. marts 1999.
Axel Kierkegaard, Finn Rowold, Tage Clausen og Preben Sørensen."

- - - - -

Udskriftens rigtighed
bekræftes.
København, den 18. marts 1999.

Agnethe Skovbye Nissen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu