Læsetid: 3 min.

Det er ikke nok bare at råbe øv

3. marts 1999

'Nu er det nok'-kampagnens sidste regionale stormøde på RUC i går bød på lynchstemning og kutteklædte tiggere, der bad om faglighed

En flok kutteklædte tiggere møver sig frem gennem en hørm af røgelse og et proppet auditorium på RUC, mens de monotont messer 'vi tigger efter fagligheden.'
Ellers er det ikke just en ydmyg, tiggende stemning, der præger auditoriet på RUC.
De over 300 fremmødte har blod på tanden og larmende klapsalver og grin brager imod panelet, når en taler rammer plet med en formulering om de studerende og elevernes forhold.
En af panelets første talere, Jan Hoby fra Pædagogernes Landssammenslutning, skaber lynchstemning med denne afslutning:
"Politikerne er problemet i den her sag, og jeg har det med politikere, som jeg har det med duer. Duerne æder af ens hånd, når de er på jorden, men når de er oppe i luften, skider de på én. Vi vil have uddannelse for livet og ikke for erhvervslivet, og den 17. marts vil vi sparke så meget røv, at Margrethe Vestager bliver nødt til at komme ned på pladsen og få vredet halsen om."
Jan Hobys dundertale bliver ikke siden overgået af panelets andre, mere moderate talere, men det er tydeligt, at politikerne er skurken.

Demokrati og miljø
Et af 'nu er det nok'-kampagnens paroler er 'nej til finanslovens forringelser af uddannelsessystemet,' og kampagnen skal ende med en demonstration på Christiansborg Slotsplads d. 17. marts.
Demonstrationen skal omfatte studerende og gymnasieelever fra hele landet, og de vil have det hele:
Gymnasieeleverne vil have indflydelse på skolerne og ligesom de studerende have plads i de styrende organer.
Både elever og studerende vil have indflydelse på den politiske proces, og ikke bare rette kommafejl ved ultrakorte høringsrunder.
Studerende og elever vil også under arbejdsmiljølovgivningen. Fra panelet og fra salen lyder horrible beretninger om 60 studerende i lokaler, normeret til 20, og om grupper på 13 personer i små grupperum.

Det handler om penge
Det centrale tema viser sig hurtigt at være penge. Alle er enige om at hade Finansministeriets styring af uddannelsessystemet. Spørgsmålet er, hvad der skal gøres.
"Det hjælper ikke bare at gå op til Christiansborg og råbe øv. Det skal kombineres med perspektiver, der går videre i en landspolitisk diskussion om velfærd," råder vejleder Lars Ulriksen fra panelet.
"I skal finde ud af, hvor der er mulighed for at påvirke, og det handler om at investere tid, f.eks. ved at melde sig ind i Studenterrådet," fortsætter han.
Prorektor på RUC, Karen Sjørup, starter sin tale med at annoncere, at hun repræsenterer 'de onde'.
Hun langer ud efter de studerende, for ikke at udfylde de pladser, de har i universitetets styrende organer.
En studerende fra salen tager bolden op:
"Jeg er med i studienævnet, med det nytter ikke noget at sidde på bunden uden penge at rykke med. Det bliver lappeløsninger, hvor pengene til den ene kasse tages fra den anden. Derfor er jeg glad for, at vi med den her kampagne når op på et højere plan."

Pres på politikerne
Med det højere plan menes, at kampagnen ikke bare omfatter universitetsstuderende, men også pædagoger, lærere og gymnasieelever.
Thomas Kiernan, der er RUC's initiativtager til 'nu er det nok', vil have flere med.
"Vi skal presse vejledere og undervisere til at bakke os op, som vi har bakket dem op," siger han.
Lars Ulriksen må med beklagelse meddele, at det ikke er kampstemning, der præger underviserne og deres organisation, Dansk Magisterforening.
Mads Engholm fra Danske Studerendes Fællesråd opfordrer:
"Læg pres på politikerne og hold dem ved ilden. Politikere er allergiske over for læserbreve i de landsdækkende aviser - den slags væmmer deres bagland og samarbejdspartnere."
Politikerne er i salen repræsenteret af Søren Kolstrup (EL) og Christine Antorini (SF) og de er rørende enige med de studerende om nærmest alt.
Og de får ingen modstand, for på RUC som på de andre stormøder landet over, glimrer regeringen og højrefløjen ved sit fravær.

Nye aktioner
Hen mod mødets slutning bliver konkrete forslag lagt frem: "I morgen klokken 13 går vi med bannere og slikkepinde til Finansministeriet og laver noget jam," opfordrer Jan Hoby til salens jubel, og han fortsætter, "og den 16. besætter vi seminarerne for at samle studerende til den store demonstration."
En RUC'er lyser op:
"Den 10. får vi besøg af Jan Trøjborg og den 16. af Margrethe Vestager."
Det får endnu engang latteren til at bryde ud i salen, mens nogen må frygte for konsekvenserne af en kvidren fra undervisningsministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu