Læsetid: 3 min.

Nu er det nok fru Minister

13. marts 1999

Margrethe Vestager skulle tale om uddannelse og erhvervsliv, men blev afbrudt af kutteklædte 'nu er det nok'-aktivister

Mens de sidste siver ind i et mindre mødelokale DGI-byen - den gamle kødby i København - og Margrethe Vestager bliver budt velkommen, hentes mørke kutter frem af fjällrävene på de bagerste rækker.
Det er fredag, og den non-politiske studenterorganisation AIESEC afholder karrieredagene '99.
DGI-byens kælderetage er i den forbindelse omdannet til et stort messelokale, hvor jakkesæt i alle afskygninger præsenterer deres virksomheder for nysgerrige og kontaktsøgende studerende.
Som et ekstra scoop er Undervisningsministeren indbudt til et møde på første sal, hvor karrieredrenge og -piger sidder klar for at lytte til ministerens holdninger til uddannelse og erhvervsliv.
Margrethe Vestager lægger ud med at påpege, at vores uddannelser er en forberedelse både til et arbejdsliv, til et liv som demokratisk borger i samfundet og til et helt almindeligt menneskeliv.
"Men der er altid en risiko for, at når du putter mange igennem et system, så risikerer du også fornemmelsen af pølsefabrik - og det skal ikke kunne siges om det danske uddannelsessystem," fortsætter ministeren, og nu høres tydelige fnis nede bagfra, hvor en gruppe tilbagelænede hippie-typer skiller sig ud fra de mere strømlinede på de forreste rækker.

Vi har taget fri
Et skingert "nu er det nok" er kodeordet, og ti-femten kutteklædte RUC-studerende vader op til ministeren, mens de messer, at 'fagligheden er gået op i røg'.
Ministeren stopper sin tale og bemærker, hun måske skulle skifte til kirkeministerkasketten. Hun sætter sig på et bord og lytter opmærksomt, mens ledermunken med hestehale og vildtvokset fipskæg prædiker for hende.
"Det var ikke jer vi kom for at se" og "vi har taget fri for det her," lyder det fra de forreste rækker, men munkene lader sig ikke umiddelbart slå ud.
"Vi ved, at du ikke leverer til disse forretningens mænd, de folk, de vil have," messer ledermunken, mens AIESEC-folk i lyseblå skjorter venligt, men bestemt fjerner de kutteklædte én for én.
"Du vil uddanne ungdommen, helt fra folkeskolen, under arbejdsforhold, som er så kummerlige, at man ikke tør lovgive på området, og for en betaling så lav, at den ikke finder lige andre steder i samfundet," fortsætter ledermunken og der er nu kun fem følgemunke tilbage.
"Vi vil betales for det vi kan og ikke for en hurtig titel. Moses er kommet ned fra bjerget og har set politikernes ækle dans omkring kvantitetskalven..."

Lad kutterne ligge
Her bliver ledermunken afbrudt af ministerens venlige "mon ikke du skulle runde af nu" og publikums insisterende klappen og farvel-råb.
De lyseblå trodser ministerens opfordring til at lade kutterne blive - den sidste får nøjagtig ét minut til at hente sine ting, og et sidste "nu er det nok" besvares fra salen med et "ja, det har du fuldstændig ret i."
"Jeg vil gerne, at de herrer får lejlighed til at blive, for jeg tror, der er nogle ting, som de har overset i deres iver efter igen at få liv i det studenterpolitiske arbejde."
En fattet Margrethe Vestager er på banen igen, og hun fuldfører sin tale, som om mødet med munkene var indstuderet hjemmefra.
"Når man løber åbne døre ind, så kunne det godt være, at man skulle lade munkekutterne ligge og vise sit ansigt og sige, hvad det er, man gerne vil, og hvad man mener, der mangler," flyder det fra Undervisningsministeren, der slutter:
"Det er et fælles projekt at sørge for, at uddannelserne er af høj kvalitet. Jeg laver kun rammerne, de fyldes ud andre steder. Spørgsmålet er, om ansvaret også følger med, når kutten er lagt, og tingene lige pludselig bliver til en konkret diskussion på den enkelte uddannelsesinstitution."
Værterne takker ministeren for talen og for tålmodigheden, og hun begaves med en stor buket blomster.
Ude på gangen er kutterne pakket væk og ansigterne lange.
"Vi ville meget gerne have drøftet uddannelsespolitik med Margrethe Vestager, men vi fik ikke lov," beklager Thomas Kiernan, leder for RUC's del af 'nu er det nok'-kampagnen.
'Nu er det nok' omfatter gymnasieelever, pædagog-, lærer- og universitetsstuderende over hele landet. Kampagnen munder ud i en demonstration på Christiansborg Slotsplads på onsdag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu