Analyse
Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

31. marts 1999

NATO afviser Milosevics udspil
*Både USA's præsident Bill Clinton og Tysklands kansler, Gerhard Schröder, afviste tirsdag aften Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevics udspil til en afslutning på konflikten.
"Forslagene, der er fremlagt af ministerpræsident Primakov er ikke noget grundlag for en politisk aftale," sagde Schröder på et pressemøde efter mødet med den russiske ministerpræsident.
Samme toner lød fra præsident Clinton, der understregede, at "der er enighed blandt de NATO-allierede om at fortsætte presset på Serbien."

Radikale vil have landkrig
*En gruppe radikale hovedbestyrelsesmedlemmer opfordrer regeringen til at arbejde for indsættelsen af NATO-landstyrker i Kosovo, hvis den nuværende strategi ikke virker i løbet af få dage.
"De (landstyrkerne) skal som et minimum i første omgang have til formål at give den kosovoalbanske civilbefolkning adgang til "sikre områder" og mulighed for at undslippe kamphandlingerne ved at passere grænserne til nabolandene," hedder det i en fælles udtalelese fra otte medlemmer af den radikale hovedbestyrelse.
Hovedbestyrelsesmedlem Asger Garnak, siger, at det er et "spørgsmål om at flytte på de radikales traditionelle dagsorden".
"Den dagsorden skal flyttes fra at beklage det dybt ulykkelige i situationen og så til også at prøve at påvirke situationen," siger Asger Garnak.

Codan vil overtage Tryg-Baltica
*Codan tilbyder nu at købe Tryg-Baltica. Det offentliggjorde selskabets administrerende direktør Peter Zobel tirsdag i en åben skrivelse til Københavns Fondsbørs og Tryg-Balticas bestyrelsesformand, advokat Claus Høeg Madsen fra advokatfirmaet Jonas Bruun, København.
Tilbuddet fra Codan kommer efter spekulationer i pressen om, at Tryg-Baltica eller Unibank, der snart fusionerer, med fordel for alle parter kunne overtage Codan i en større fusion.
"Det kan ikke ske...derimod kan der være en ide med at gennemføre en sådan sammenlægning af de to forsikringskoncerner ved at Codan overtager aktiekapitalen i Tryg-Baltica til en pris kontant, der afspejler Tryg-Balticas reelle værdi, som efter Codans opfattelse bør ligge i niveau med kurs 200", hedder det i meddelelsen.

Global krise rammer Europa
*Virkningerne fra den globale økonomisk-finansielle krise bider nu hårdere end tidligere ventet i Europas økonomi, og det fik tirsdag EU-Kommissionen til at nedjustere forventningerne til årets økonomiske vækst.
Hvor kommissionen tidligere regnede med en økonomisk fremgang i 1999 for de 11 lande i Den Økonomisk-Monetære Union (ØMU) på 2,6 pct., lyder prognosen nu på 2,2 pct., mens det økonomiske tempo for alle 15 EU-lande i år ventes at blive 2,1 pct., svarende til en nedjustering på 0,3 procentpoint.
Det er primært EU's økonomiske trækhest, Tyskland, som i stigende grad mærker krisens virkninger. Den tyske eksport, som traditionelt er motoren i den tyske økonomi, lider under de økonomisk særdeles magre tider i Asien og Rusland og måtte i sidste års fjerde kvartal indkassere et fald på hele 3,4 pct.
De dystre forventninger økonomien kan øge presset på Den Europæiske Centralbank (ECB) for at nedsætte renten på det kommende ledelsesmøde i starten af april.

IRA undskylder fortidens drab
*Den Irske Republikanske Hær (IRA) meddelte mandag, at den havde lokaliseret de hemmelige grave for ni mennesker, der blev dræbt og begravet af undergrundshæren for 20 år siden. Samtidig har IRA underrettet de dræbtes familier. Gennem en meddelelse sendt til en række nordirske aviser og tv-stationer undskylder IRA drabene over for de pårørende og siger, at de beklager, at "familierne har måttet leve i uvished så længe".
Den katolske undergrundshær oplyser, at den for 18 måneder siden nedsatte en enhed, der skulle finde frem til de hemmelige gravsteder for personer, som IRA henrettede og begravede i 1970erne.
De ni dræbte, der nu er blevet lokaliseret, har IRA ikke offentliggjort navnene på.

Jysk netværk mod motorveje
*Lokale modstandere af motorveje samler sig fra den 1. april i et fælles Netværk, der skal koordinere og informere om de lokale kampe mod overflødige motorveje i Danmark.
"Desværre har politikerne ikke set skriften på væggen. De planlægger fortsat yderligere udbygning af motorvejsnettet på Sjælland, Fyn og i Jylland.
I alt er der planer om ca. 350 km nye motorveje eller en 40 procent udvidelse," skriver initiativtagerne til Netværket i en pressemeddelelse.
De bebuder, at de aktivt vil stoppe den trafikpolitik, som politikerne og ikke mindst Vejdirektoratet har stået for i nu 50 år - inden hele landet er blevet plastret til i motorveje. Netværk mod overflødige motorveje kommer til at bestå af lokalgrupper, der blandt andet kæmper mod de planlagte strækninger: Århus- Herning, Søften-Skødstrup, Aalborg-Hirtshals/Frederikshavn, Holbæk-Vig, Odense- Svendborg, Sønderborg- Åbenrå/Nordborg og Havnetunellen under København.

Giftstoffer fra fly i grundvandet
*Der er fundet sundhedsskadelige af-isningsmidler til fly i grundvandet i nærheden af Københavns Lufthavn. Det oplyser Miljøstyrelsen på baggrund af nogle foreløbige undersøgelser, som Københavns Amt og Københavns Lufthavne A/S har foretaget.
Københavns Amt har derfor givet lufthavnen påbud om at lave en handlingsplan, så nedsivning af miljøskadelige stoffer kan undgåes.
Undersøgelserne blev sat i gang da der i januar blev fundet høje koncentrationer af det skadelige stof tolyltriazol i grundvandet ved en lufthavn i USA.
Tolyltriazol findes i af-isningsmidlet.
"De foreløbige undersøgelser viser, at der findes både afisningsmidler og tilsætningsstoffer i det undersøgte grundvand og i mindre grad i drænvandet," oplyser miljøminister Svend Auken (S) i et svar til folketingets miljø- og planlægningsudvalg.

Fortsat lang ventetid på organer
*Ventetiden for nye nyrer og lunger er i dag mere end to år, selv om 50.000 inden for det seneste år har ladet sig notere i et register over organdonortestamenter, der dermed er vokset med en tredjedel på et år. I dag har omkring fire procent af danskerne ladet sig skrive op.
Det er stadig ikke tilstrækkeligt til at følge med efterspørgslen efter nye organer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag. Især inden for nyrer og lunger er der problemer.
Her er ventelisten på et nyt organ vokset det seneste år, mens færre i dag venter på et nyt hjerte end for et år siden.
En gruppe Venstre-politikere forsøger nu at pirke til folks etik og moral og tage et lille skridt til at få gjort noget ved manglen på organer til transplantation.
Med Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther i spidsen stiller politikerne lovforslag om, at organdonortestamenter skal respekteres, og altså ikke kunne omstødes af de efterladte.

Affald halveres i papirsække
*Mængden af affald kunne reduceres med 140.000 tons om året, hvis kommuner og renovationsselskaber brugte papirsække i stedet for lukkede containere til affaldet.
Skraldet tørrer ind. 40 procent forsvinder op i den blå luft. Sådan er virkeligheden for de kommuner, der i dag kildesorterer og indsamler det organiske køkkenaffald i papirsække. Væden fra det grønne affald fordamper gennem sækkens sider, og når affaldet afhentes, er der kun lidt mere end halvdelen tilbage.
Tallene fremgår af en netop offentliggjort undersøgelse, som Dansk Center for Affald har udarbejdet for sækkefabrikanten Bates-Korsnäs.
Regeringens langsigtede mål er, at indsamlingen øges med 360.000 tons organisk affald årligt. Ifølge den nye undersøgelse kan denne affaldsmængde reduces med 140.000 tons om året, hvis indsamlingen foregår i papirsække.
Det vil betyde 28.000 færre vognlæs skrald på vejene.

Ældre får hjemmehjælpen tilbage
*10 ældre borgere på Østerbro i København har fået deres hjemmehjælp tilbage. Hjemmehjælpen blev taget fra dem den 1. januar på grund af besparelser, som Bydelsrådet for Indre Østerbro stod over for ved årsskiftet.
I alt har 600 ældre mistet deres hjemmehjælp, fordi Indre Østerbro skulle finde besparelser på 3,7 millioner kroner.
Af de 600 ældre har foreløbig 231 klaget over afgørelsen, og efter at de nu er ved at være færdigbehandlet af bydelens Klageråd for hjemmehjælp, er 15 sager nået frem til politikernes bord.
Det sker i de sager, hvor Ældre-administrationen ikke er enig i Klagerådets afgørelse. Og her har 10 af 15 utilfredse ældre altså nu fået medhold i, at fratagelsen af deres hjemmehjælp ikke var korrekt.
Parallelt med klagebehandlingen i bydelen har den landsdækkende forening Ældre Sagen valgt at stå fast på, at de vil gå til domstolene i en række prøvesager fra Østerbro for at få en principiel afgørelse.
Dermed er sagen langt fra slut, selvom hjemmehjælpen er vendt tilbage til de ti ældre på Østerbro.

Virenque dopingsigtet
*Den fire-dobbelte bjergkonge i Tour de France, franskmanden Richard Virenque, blev tirsdag sigtet for at bryde Frankrigs anti-dopinglov.
Det oplyser det franske nyhedsbureau AFP efter en samtale med den franske undersøgelsesdommer Patrick Keil, der leder de omfattende dopingundersøgelser i kølvandet på sidste års dopingramte Tour de France.
Den 28-årige cykelrytter, der nu kører for Polti, har hidtil nægtet brugen af doping.
Undersøgelsen har lange udsigter, idet Keil først forventer at kunne afslutte den efterhånden omfattende doping-sag først i år 2000.

Flere hundreder frygtes dræbt efter jordskælv
*Indiske redningsfolk gennemsøgte tirsdag morgen lokal tid ruinerne i adskillige landsbyer for at finde flere ofre og overlevende for mandagens kraftige jordskælv i det nordlige Indien.
Mindst 100 er omkommet, mens 300 er kvæstet i den fjerntliggende nordlige region. En dag efter skælvet har myndighederne endnu ikke fuldt overblik over skadernes omfang. Imens forsøger læger og personel fra hæren at bane sig vej frem til de værst ramte byer Chamoli og Rudraprayag i delstaten Uttar Pradesh. Jordskælvet, der havde en styrke på 6,8 på Richter-skalaen og blev efterfulgt af adskillige efterrystelser, kunne mærkes i store del af Indien, det vestlige Nepal og det sydlige Kina mandag morgen. Huse faldt bogstaveligt sammen, mens indbyggerne sov.
Ifølge tv-stationen Star var mindst 14 landsbyer begravet under murbrokker, og nyhedsbureauet PTI citerede myndighederne i Pauri Garhwal-regionen for at sige, at dødstallet i Chamoli og Rudraprayag formentlig vil stige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her