Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

30. marts 1999

Røde Kors forlader Kosovo
*Mens der i går indløb nye beretninger om massakrer i Kosovo, trak Det Internationale Røde Kors (ICRC) mandag dets personale ud af Kosovo.
"Beslutningen blev taget i lyset af den stadig værre sikkerhedssituation, der forhindrede ICRC i at gennemføre humanitært arbejde," hedder det i en erklæring fra ICRC.
Imens erklærede Frankrigs præsident, Jacques Chirac, at Slobodan Milosevic er ansvarlig for over 200.000 mennskers død på Balkan.
"Europa kan ikke acceptere at have en mand og et regime, der, i næsten 10 år, har gennemført etniske udrensninger, mord og massakrer i Slovenien, Kroatien, Bosnien og nu Kosovo, med flere end 200.000 dræbt og millioner drevet på flugt til følge," sagde Chirac i en fjernsynstransmitteret tale til den franske befolkning.
ICRC har fortsat mandskab i Montenegro, Serbien og Albanien, der søger at tage sig af de titusinder af flygtninge, de etniske udrensninger i Kosovo har frembragt.

Pinochets skæbne afgøres 15. april
*Den britiske justits- og indenrigsminister Jack Straw skal inden 15. April beslutte, om den spanske anmodning om at få udleveret Chiles ex-diktator, Augusto Pinochet, til retsforfølgelse kan behandles i det britiske retssystem eller ej. Det sagde High Court (som nærmest svarer til Landsretten, red.) i London i går.
Det har Straw allerede sagt ja til én gang, men situationen er ændret, efter at en Højesteretsbeslutning har reduceret det antal anklager, Pinochet kan retsforfølges for.
Sagen i High Court var foranlediget af Pinochets anmodning om at få lov til at appellere Straws oprindelige tilsagn. Men dommerne mente, at det var bedst, om Straw fik lejlighed til at udtale sig påny i lyset af den nye Højesteretsdom.
I mellemtiden forbliver Pinochet i husarrest i et lejet hus uden for London.

Rusland får lån fra Valutafonden
*Rusland og Den Internationale Valutafond (IMF) enedes mandag om en ny lånepakke til landets betrængte økonomi, og ifølge en kilde tæt på forhandlingerne er der tale om et samlet beløb på 4,8 mia. dollar (32 mia. kr.), rapporterer nyhedsbureauet Interfax. Men udbetalingen af lånet skal godkendes af Valutafondens øverste ledelse på et møde i anden halvdel af næste måned, siger en kilde til bureauet.
"Jeg kan sige, at vi er enige om samarbejde, enige om at vi vil blive tilbudt et lån, samt at der i den kommende uge vil komme et hold (fra IMF) for at afslutte dokumenternes forberedelse," sagde den russiske ministerpræsident, Jevgenij Primakov, på et pressemøde efter et flere timers langt møde med IMF's øverste chef, Michel Camdessus.
Camdessus selv ville ikke gå detaljer om aftalen.

Kommuner dropper højskolestøtte
*Stadig færre kommuner støtter højskoleophold, og mange har helt valgt at droppe støtten. Ud af 134 kommuner, der i 1995 gav tilskud til et højskoleophold, har 57 kommuner valgt at droppe støtten i 1999, mens 11 kommuner yder mindre støtte end tidligere. Det viser en opgørelse, som Højskolernes Sekretariat har lavet. I alt er antallet af kommuner, der i det hele taget giver støtte faldet med 40 procent i perioden 1995 til 1999.
Opgørelsen viser endvidere, at kommunerne også støtter færre elever - knap 600 af forårets 5.000 elever får støtte, mens det for to år siden drejede sig om 1.300 ud af knap 6.000 elever.

Aung San Suu Kyi bliver i Burma
*Den burmesiske oppositionsleder og Nobel-pristager Aung San Suu Kyi rejser ikke til England for at deltage i sin mands begravelse.
Selv om militærregimet fredag garanterede, at Aung San Suu Kyi ville kunne vende tilbage til Burma, vil oppositionspolitikeren ikke tage chancen. I stedet har hun i Rangoon indledt en række buddhistiske ritualer for sin afdøde mand, meddelte vicepræsidenten for hendes parti, National Liga for Demokrati (NLD), Tin Oo.

'Grønt OL er falsk reklame'
*Miljø-organisationen Greenpeace går nu til de australske domstole for at få fjernet stemplet "det grønne OL" fra næste års OL i Sydney.
Ifølge Greenpeace er det falsk reklame, fordi man har brugt et ozon-nedbrydende stof som kølemiddel i airconditionanlægget i The Superdome, der skal huse gymnastik- og basketball-konkurrencerne.
Kølemidlet, HCFC 123, er blandt de stoffer, der forbydes i den såkaldte Montreal-protokol om beskyttelse af ozonlaget.

83 soldater dræbt i Sudan
*Sudanske oprørere har dræbt 83 soldater, heriblandt ni officerer, under kampe i Sydsudan, hed det i en erklæring fra oprørerne mandag.
Yderligere 200 sudanske regeringssoldater skal ifølge samme rapport være blevet såret under kampene, der skal have fundet sted fredag og lørdag i Ulu i Sydsudan, hed det i en erklæring fra Det Sudanske Folks Befrielseshær (SPLA).

Psykiatri-patienter lades i stikken
*Færdigbehandlede, psykiatriske patienter venter i månedsvis på at blive udskrevet til for eksempel et plejehjem, fordi kommuner og amter ikke kan finde varige botilbud til dem.
Værst ser det ud i Københavns Amt, hvor færdigbehandlede psykiatriske patienter i gennemsnit tilbringer 330 dage på hospitalet, før de kan få deres egen bolig, skriver Politiken.
Det fremgår af et notat fra sundhedsminister Carsten Koch (S), der netop er sendt til Folketingets psykiatriske vagthund, paragraf 71-udvalget.
Formanden for udvalget, Anne Baastrup (SF), mener, at det er grotesk, at færdigbehandlede patienter må vente på at blive udskrevet, mens der samtidig er ventetid på behandling.
Ifølge notatet fra sundhedsministeren var der den første december sidste år i alt 282 psykiatriske ventepatienter.
Heraf var knap halvdelen på sygehuse i Københavns Amt eller Hovedstadens Sygehusfælleskab (HS).

Kraftigt jordskælv rammer Indien
*Det nordlige Indien blev tidligt mandag lokal tid ramt af et kraftigt jordskælv, der blev målt til 6,8 på den åbne Richter-skala. Skælvet dræbte flere end 60 mennesker og skabte panik i en række byer, herunder i hovedstaden New Delhi.
Jordskælvets centrum var placeret i Kumaon-bjergene uden for delstaten Uttar Pradesh, der støder op til Nepal og Kina, omkring 300 km nordøst for New Delhi.
Ifølge Uttar Pradeshs førsteminister, Yogendra Narayan, blev der fundet 42 lig i den hårdest ramte by Chamoli, hvor 90 procent af bygningerne blev ødelagt. En stor del af de omfattende ødelæggelser var fremkaldt af jordskred i forbindelse med de kraftige rystelser.
Ifølge seismologer varede mandagens jordskælv omkring 50 sekunder.

Kommune kan ikke fjerne naziborg
*Kommunen har ikke mulighed for at fjerne de danske nazisters nye "borg" i et villakvarter i Nørresundby i Nordjylland. Det fremgår af et svar fra miljøminister Svend Auken (S) til Enhedslistens Frank Aaen.
Frank Aaen havde spurgt om, hvilke muligheder en kommune har for at fjerne "fæstningslignende" huse i almindelige villakvarterer.
"Bestemmelserne i en lokalplan har imidlertid kun virkning for fremtiden, og bebyggelse og hegn, der allerede er opført lovligt, kan derfor ikke kræves fjernet med hjemmel i lokalplanen," skriver miljøministeren.
De danske nazister har arvet huset i Nørresundby. Det er nazisternes første borg uden for "hovedkvarteret" i Greve syd for København.

IMF opfordrer ECB til rentesænkning
*Den Internationale Valutafond, IMF, har opfordret Den Europæiske Centralbank (ECB) til at sænke renten og til at være mere åben om sin politik, skrev avisen The Financial Times mandag. Anbefalingen blev givet fredag på et møde i Washington i IMF's udvalg, der er ansvarlig for euro-zonen.
Ifølge Financial Times kom IMF ikke med noget bud på, hvor meget renten skal sænkes, men ifølge avisen ønsker visse IMF-folk et renteniveau på omkring 2,0 procent. Ifølge avisen afviste ECB's udsending at sænke renten eller føre en fleksibel pengepolitik.

Milliardregning efter gassalg
*'Dansk Olie og Naturgas' (DONG) tvangskøb af det stærkt forgældede kommunale gasselskab Naturgas Syd er så dårlig en forretning for det statsejede DONG, at regeringen nu tvinges til at kompensere for handlen med en kapitaltilførsel i milliard-størrelsen, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.
DONG's bestyrelse har stillet som en klar betingelse for at overtage Naturgas Syd, at staten tilfører DONG mellem en og to mia. kr.
Milliard-beløbet er erstatningen for den overtagelsen af det mest forgældede af de fem regionale gas-distributionsselskaber.
Ifølge DONG's bestyrelsesformand, Sven Riskær, har Finansministeriet accepteret kravet, og statskassen må nu betale regningen.

Politi advarer mod computervirus
*Det amerikanske forbundspoliti, FBI, og Rigspolitiet herhjemme advarer computerbrugere over hele verden mod en særdeles effektiv computervirus, der er skjult i en e-mail med f.eks. titlen "Important message from.. (navn)." Under navnet 'Melissa', er det den hurtigst smittende computervira, man endnu har set.
Mailen har en vedhæftet fil, og politiet opfordrer derfor til, at man ikke sætter sit mail-program til at åbne filer automatisk. "Melissa"-nummeret består i at grave sig ned i hver brugers kartotek med adresser og sende det videre til ikke mindre end 50 af disse.
Den eneste måde, man kan gardere sig mod Melissa på, er at opdatere sit antivirus-program og lade være med at åbne filen.

Paraguays præsident går af
*Efter en uges blodige uroligheder trådte Paraguays præsident, Raul Cubas, i går tilbage.
Urolighederne skyldes sidste uges mord på vicepræsident Luis Maria Argana, som Raul Cubas sammen med hans politiske mentor, den tidligere hærchef og kupmager Lino Oviedo mistænkes for at stå bag.
Efter drabet fremskyndede Kongressen en rigsretssag mod den nu afgåede præsident, der er tiltalt for magtmisbrug blandt andet ved at holde hånden over Oviedo og nægte at sende ham tilbage til fængslet, hvor han skulle afsone en dom på 10 års fængsel for kupforsøget i 1996.
Umiddelbart efter, at præsidentens afgang flygtede Lino Oviedo ud af landet men allerede mandag eftermiddag meddelte de argentinske myndigheder, at de havde arresteret ham.
Paraguay kræver ham nu udleveret og retsforfulgt for mordet på vicepræsident Luis Maria Argana.
Formanden for Senatet, Luis Angel Gonzalez Macchi, der nyder militærets støtte, bliver landets nye præsident.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her