Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

29. marts 1999

NATO bomber landstyrker
*NATO gik søndag i gang med anden fase af sine luftangreb mod Jugoslavien og vil nu for første gang rette sine angreb direkte mod serbiske landstyrker.
Det meddelte NATO søndag og gjorde det klart, at militæralliancen vil fortsætte sine angreb, indtil Jugoslavien standser, hvad der betegnes som "folkedrabet i Kosovo".
Beslutningen er truffet, selv om NATO natten til søndag mistede sit første fly under den nu fem dage lange krig.
I Beograd mødtes den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, med sine militære ledere og den serbiske regering for at diskutere situationen.
Milosevic sagde efter mødet, at landet og dets væbnede styrker er i "fin form" og beredt til at kæmpe videre mod NATO.
Artikler på forsiden, side 3 og 4

Dansk ekspert til Makedonien
*Den danske læge Torben Ishøy rejste søndag til Makedonien for at bistå den amerikanske nødhjælpsorganisation American Refugee Committees modtagelse af kosovoalbanske flygtninge i denne stat.
Røde Kors har indtil nu registreret omkring 20.000 kosovoalbanske flygtninge her.
Ishøy var i juni sidste år i Makedonien for samme organisation og udarbejdede derefter en beredskabsplan, som via FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) nu skønnes nødvendig at føre ud i livet. Den tager højde for en flygtningestrøm på 70.000 kosovoalbanere.

Forespørgsel om Balkan-krigen
*NATO's aktion mod Jugoslavien kommer til debat i folketingssalen.
I en forespørgselsdebat afkræver Enhedslisten udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) svar på, hvad regeringen agter at oplyse om den sikkerhedspolitiske, humanitære og politiske situation i Serbien og Kosovo på baggrund af NATO's angreb.
Partiets folketingsmedlem Søren Søndergaard kalder det absurd, at Danmark er gået i krig med et andet land uden, at dette efter hans mening er blevet diskuteret grundigt i folketingssalen, så alle kan se, hvordan de forskellige partier stiller sig.
"Hvis danske piloter bliver skudt ned over Serbien, vil den danske regering kræve, at de bliver behandlet efter Geneve-konventionen, men så må det også gælde, hvis serbiske enheder gennemfører sabotage-aktioner i Danmark, f.eks. mod lufthavne og trafikknudepunkter," siger Søren Søndergaard.

Danskerne bakker NATO-aktion op
*Der er udbredt opbakning blandt de danske vælgere til, at Danmark deltager i NATO-bombardementerne mod Serbien.
Således anerkender knap syv ud af ti danske vælgere, at seks danske F16-kampfly og cirka 100 danske soldater deltager i den militære aktion på Balkan under NATO's ledelse.
55 procent af vælgerne støtter det militære angreb på Serbien, viser en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende torsdag og fredag i denne uge - altså umiddelbart efter at NATO-bombardementerne mod Serbien indledtes.
Hver fjerde danske vælger er direkte imod NATO-aktionen, mens 21 procent svarer "ved ikke" på spørgsmålet.

Makedonere frygter angreb
*Stemningen er spændt i Makedonien over for observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) samt vestlige udsendinge.
Mange makedonere frygter, at serberne vil gøre gengældelse for NATO's luftoffensiv mod Jugoslavien ved at angribe NATO-styrken på 10.000 mand i Makedonien. Desuden frygter befolkningen store flygtningestrømme af kosovoalbanere.
Det oplyser informationschef Jørgen Grunnet fra
OSCE's mission i Kosovo til Ritzau. OSCE's 1.400 observatører blev evakueret til Makedonien før NATO's luftoffensiv.
Forleden trampede demonstranter på biler fra OSCE samt nødhjælpsorganisationer som FN's Flygtningshøjkommissariat, UNHCR.
Mange makedonere har en negativ holdning over for internationale og vestlige udsendinge, forklarer Grunnet.

Burmas junta kondolerer
*Burmas regerende militærjunta udtrykte søndag sin "oprigtige medfølelse" over for landets oppositionsleder, Aung San Suu Kyi, efter hendes mands død lørdag.
Juntaen vil give tilladelse til, at Suu Kyi kan rejse til Storbritannien for at deltage i begravelsen af sin mand, Michael Aris, der døde af kræft på et britisk hospital.
Juntaen, der i årevis strengt har kontrolleret og begrænset Suu Kyis færden, havde kategorisk afvist at give Aris visum til Burma. Men den gav ham lov til at sige farvel til sin kone, inden han døde.
Michael Aris udtrykte fredag ønske om, at Aung San Suu Kyi kunne få lov til at besøge ham i London med garanti for, at hun også kan vende tilbage til Burma igen. Denne garanti fik hun fredag sammen med en udrejsetilladelse, men hun afviste at rejse.

Eritrea lider store tab
*Etiopien sagde søndag, at det har dræbt, såret eller tilfangetaget over 45.000 eritreiske soldater og ødelagt 77 eritreiske kampvogne, siden grænsekrigen mellem de to lande brød ud på ny den 23. februar. Etiopien nævnte ikke noget om egne tab.
Eritrea har tidligere sagt, at dets styrker har dræbt tusinder af etiopiske soldater tidligere på måneden. Heller ikke Eritrea har givet oplysninger om egne tab.

Camdessus forhandler i Moskva
*Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Michel Camdessus, kom lørdag til Moskva, hvor han skal forhandle med den russiske regering om et nyt stort lån.
Camdessus sagde, at krisen om Kosovo, hvor Rusland er imod NATO's angreb på mål i Jugoslavien, ikke vil få indflydelse på hans samtaler med den russiske regering.
Ruslands første viceministerpræsident, Jurij Masljukov, mødtes søndag med direktøren for Den Internationale Valutafond.
De to mænd diskuterede nye IMF-lån til Ruslands trængte økonomi, og ifølge Masljukov var der kun få og mindre uoverensstemmelser mellem de to om betingelserne.
Rusland håber, at IMF vil godkende dets økonomiske politik og yde i alt næsten fem milliarder dollar i nye lån i år for at sætte Rusland i stand til at betale sin gæld tilbage til IMF og gøre forhandlingerne med andre kreditorer nemmere.
Et møde mellem Camdessus og Ruslands ministerpræsident, Jevgenij Primakov, mandag vil blive afgørende.

Ny Gallup viser borgerligt flertal
*Et år efter folketingsvalget ligger Socialdemokratiet for anden måned i træk til at få 24 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg nu. Det er cirka 12 procent mindre end valgresultatet fra marts-valget sidste år og ville betyde et farvel til 20 af par-tiets 63 mandater i Folketinget, viser denne måneds politiske meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende.
Alligevel er tallet en stigning i forhold til december, hvor Socialdemokratiet stod til at få 19 procent af stemmerne.
Venstre går derimod tilbage i forhold til sidste måneds Gallup-undersøgelse, så Venstre ved et valg nu ville få 32,5 procent af stemmerne; det svarer til 58 mandater i Folketinget.
Trods Venstres tilbagegang står de borgerlige partier stadig til at få flertal i Folketinget, også uden Fremskridts-partiet, der ligger under spærregrænsen.

Skærpet kontrol af danske fiskere
*Fiskere og virksomheder skal stresses til at holde sig fra kvotesvindel og sortbørshandel med fisk.
Det er filosofien bag en ny og mere effektiv kontrolstrategi som Fiskerikontrollen som forsøg netop har iværksat, og som i perioder indebærer en skrap kontrol døgnet rundt af samtlige anløbne trawlere i udvalgte havne, skriver Berlingske Tidende.
Udover opfindsomheden hos fiskerne satte efterårets heftige debat om organiseret kriminalitet i danske havne også fokus på effektiviteten af Fiskerikontrollen.
Men med den nye strategi skulle kontrollen ifølge direktør i Fiskeridirektoratet Jørgen Fredsted blive "så effektiv som mulig", skriver avisen.

Politi tæt på at skyde med skarpt
*Politiet var sekunder fra at affyre varselsskud og tåregas, da en lovlig anmeldt serbisk demonstration udviklede sig dramatisk foran den amerikanske ambassade i København lørdag aften.
Ifølge en af de deltagende betjente var politiet slet ikke klar til at håndtere de voldsomme uroligheder, der vækkede ubehagelige minder om urolighederne på Nørrebro den 18. maj 1993.
"Det var en regulær slagmark, og vi betjente var i overhængende fare," siger en anonym politimand til Ritzau.
Chefen for ordenspolitiet i København, chefpolitiinspektør Kai Vittrup, mener ikke, at politiet kunne have forudset demonstrationens voldsomme udvikling, og han har intet at udsætte på betjentenes indsats.
Derimod vil man nok fremover ændre fremgangsmåde overfor serberne.
"Vi må nok sige, at serberne har opbrugt deres kvote af fredelige demonstrationer. Næste gang vil de modtage en anden politimæssig service," siger Kai Vittrup.

Nyt slagsmål om ølreklamer
*Bryggeriet Carlsberg er igen på kollisionskurs med forbrugerombudsmanden om ølreklamer, skriver Ritzau.
Slagsmålet står denne gang om ølreklamer på skoler, ved koncerter og på fodboldklubben FC Københavns spillertrøjer.
Bryggeriernes ølreklamer vendt mod unge og i forbindelse med sportsarrangementer er gået for vidt, mener forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen. Han har derfor tvunget repræsentanter for bryggerierne og en række andre organisationer til forhandlingsbordet med henblik på at få strammet de eksisterende branche-etiske retningslinjer for markedsføring af øl, vin og spiritus, der har været gældende i otte år.
Kravet om nye og skrappere retningslinjer mødes med kraftige protester fra både Bryggeriforeningen og de øvrige repræsentanter for erhvervslivet.
Parterne mødes for tredje gang på tirsdag.

En dræbt og 10 kvæstet i Istanbul
*En mistænkt kurdisk kvinde blev dræbt og 10 andre kvæstet ved en dramatisk selvmordsaktion i det centrale Istanbul.
Kvinden, der menes at være medlem af en kurdisk organisation, udløste bomben lørdag midt i et af Istanbuls indkøbskvarterer, oplyste det tyrkiske nyhedsbureau Anatolia.
Det forlød, at kvinden kastede en taske med tre håndgranater mod
urobetjente på patrulje på byens Taksim Plads.
Tre af de sårede var politifolk. En lokal tv-station viste billeder af de kvæstede, som lå blødende på pladsen.
Siden kurdernes leder, Abdullah Öcalan, blev pågrebet i Kenya i februar, har en række grupper, blandt andre kurdiske separatistiske oprørere, venstreorienterede og islamiske militante, stået bag talrige lignende angreb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her