Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

18. marts 1999

Kommissærer vil afløses straks
*De 20 EU-kommissærer vil gerne skiftes ud så hurtigt som muligt. På et møde i Bruxelles vedtog de onsdag en erklæring, hvori de opfordrer medlemslandene til at udpege en ny kommission i en fart.
"Vi er trådt tilbage og har intet ønske om eller nogen vilje til at blive i vores funktioner længere end højst nødvendigt," lød det i udtalelsen fra Ritt Bjerregaard og hendes 19 kommissærkolleger.
Udtalelsen kom, efter at den tyske forbundskansler Gerhard Schröder, der har EU-formandskabet, havde fastslået, at de ville have et hurtigt vagtskifte i toppen af EU-bureaukratiet.
Samtidig fastslog Schröder, at Jacques Santer er en færdig mand i Bruxelles, da han udelukkede, at Santer kan genudnævnes som formand for EU-Kommissionen.

Serberne lukker to albanske blade
*Serbiske myndigheder lukkede onsdag to Kosovo-albanske blade for at "sprede religiøst og etnisk had". Avisen Kosova Sot med et oplag på 25.-30.000 blev konfiskeret, og kiosker fik forbud mod at sælge avisen.
"Hvad den serbiske regering angår, så har vi trykt det sidste eksemplar. Jeg regner nu med, at de konfiskerer vort trykkeris ejendom," sagde Kosova Sots redaktør Ibrahim Rexhepi.
Gazeta Shqiptare, som udkommer to gange om måneden, blev også fjernet fra kiosker. Desuden er der stadig anklager mod avisen Rilindja for ikke at være ordentligt registreret.

Katastrofen lurer i Sudan
*Som i 1998 vil tusinder af mennesker igen i år dø af sult eller blive dræbt i borgerkrigen i Sudan, hvis ikke der gribes ind.
Det fastslår Human Rights Watch i en ny rapport om det store land. Der er indtil 15. april våbenhvile i den nu 15 år lange borgerkrig mellem regeringen i Nord og oprørsbevægelsen SPLM/A i Syd. Rapportens forfatter Jemera Rone siger: "Hvis ikke våbehvilen forlænges, vil katastrofen fra forrige år i det sydlige Sudan blive gentaget." Den største internationale nødhjælpsaktion i 1998 var i Sudan bl.a. med den største sending nødhjælp fra luften siden Berlin-luftbroen. Regeringen i Nord bruger ifølge rapporten 1 million dollars dagligt på krigen, hvilket svarer til, hvad nødhjælpsorganisationerne brugte under den værste sult i 1998.

1998 var klodens varmeste år
*1998 blev det varmeste år, siden målingerne af den globale middeltemperatur begyndte i 1860. Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) var sidste år 0,7 grader varmere end årene før 1900 og 0,58 grader over gennemsnittet i årene 1961-1990.
Samtidig var ozonhullet over Antarktis i 1998 mere udbredt end nogensinde før og dækkede et område større end Nordamerika. Over Danmark er ozonlaget udtyndet med otte procent de sidste 20 år.
Det fremgår af en rapport om natur- og miljøtilstanden i Danmark i 1998 udgivet af Miljøministeriet.
Rapporten udnævner 1990'erne til det absolut varmeste årti i dette århundrede.

Mejerifusion ender hos minister
*Det bliver i sidste ende erhversminister Pia Gjellerup, der afgør, om EU skal vurdere lovligheden af mejerifusionen mellem MD Foods og Kløver Mælk.
Erhvervsministeren har givet Konkurrencestyrelsen en måned til at vurdere mejerifusionen, hvorefter hun afgør, om EU skal se på fusionen.
"Men uanset hvad Konkurrencestyrelsen kommer frem til, så lander sagen på mit bord, så det bliver min afgørelse," sagde Pia Gjellerup.
Hun ville dog ikke kommentere, om det planlagte selskab, som kommer til at sidde på mere end 90 procent af det danske marked for mejeriprodukter, er en trussel mod den frie konkurrence.
Truslen skulle i givet fald udmøntes i for høje priser. "Der er ingen tvivl om, at en så stor fusion svækker konkurrencen," sagde Pia Gjellerup.

Station 1 svømmer i disciplinærsager
*Den omstridte Station 1 på Vesterbro topper statistiken over disciplinær- og straffesager mod betjente i Københavns Politi.
Det fremgår af en opgørelse fra justitsminister Frank Jensen (S) over perioden 1990-98.
I den periode blev 13 betjente fra Station 1 sigtet for straffelovsovertrædelser, syv blev tiltalt, fire dømt og tre frifundet.
I samme tidsrum var der 66 disciplinærsager mod betjente på Station 1.
Statsadvokat Karsten Hjorth har netop indledt en undersøgelse af Station 1. Det sker, efter at flere borgere på Vesterbro har klaget over politi-overgreb af forskellige slags.

Små gasselskaber klarer sig bedst
*De mindste naturgasselskaber er de bedste til at holde omkostningerne nede, viser en analyse af naturgassektoren. Analysen hamrer en pæl igennem påstanden om, at stordrift er ensbetydende med effektiv drift. Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Besparelserne ved stordrift var ellers udgangspunktet for finansminister Mogens Lykketofts (S) forslag om at slå de kommunalt ejede naturgasselskaber sammen med statens gasselskab, Dangas.
En rapport fra det britiske konsulentfirma Rothschild, som Finansministeriet bestilte, viste, at stordrift er lig med effektiv drift. Men rapporten er blevet hårdt kritiseret, fordi der er påvist konkrete fejl i den.
De regionale naturgasselskaber har fra første færd bekæmpet Lykketofts planer om at slå selskaberne sammen. Ifølge Danske Kommuner viser en delrapport fra Andersen Consulting, at det faktisk er de mindste naturgasselskaber, der bliver drevet mest effektivt.
Undersøgelsen, hvor man har undersøgt 30 forskellige driftsområder i selskaberne, viser, at det mindste af selskaberne Naturgas Sjælland er det mest effektive af selskaberne - tæt fulgt af

Red Barnet hiver Gladsaxe i retten
*Organisationen Red Barnet forbereder tre sagsanlæg mod Gladsaxe Kommune - alle med udspring i sagen om omfattende sexmisbrug i daginstitutionen Vadstrupgård.
Det sker på vegne af forældrene til de misbrugte børn, skriver Politiken onsdag.
De tre retssager vil i givet fald rette sig mod Vadstrupgårds daværende leder Inga Held, Gladsaxes borgmester Ole Andersen (S) og selve Gladsaxe Kommune.
Ifølge Red Barnet bærer kommunen det fulde ansvar for, at det kunne lade sig gøre for en pædagogmedhjælper at misbruge børn i åresvis.

Pædagoger er populære
*Uddannelsen til pædagog er fortsat populær blandt de unge. En optælling af de såkaldte kvote 2-ansøgere, der havde ansøgningsfrist i mandags, viser, at uddannelsen har fået godt 7.200 ansøgninger med uddannelsen som førsteprioritet.
I forhold til året før er der tale om en lille nedgang på 383, svarende til fem procent. Det totale antal ansøgninger er faldet fra 16.656 til 14.671.
Seminarierne har ca. 5.900 studiepladser til rådighed og kan forvente flere ansøgninger til sommer i kvote 1, hvor ansøgerne sorteres efter karakterer ved den adgangsgivende eksamen.

Domstol kender Boesak skyldig
*En sydafrikansk domstol fandt onsdag den tidligere anti-apartheid præst Allan Boesak skyldig i anklager om tyveri og svindel i forbindelse med penge, han bl.a. havde fået skænket af nordiske bistandsorganisationer. I alt blev Boesak fundet skyldig i tyveri og svindel af 1,3 millioner rand (knap 1,5 mio. kr).
En tydeligt rystet Boesak besvarede efter afsigelsen af kendelsen alle spørgsmål fra journalister med ordene: "Jeg siger ikke noget". Retten i Cape Town træder sammen næste tirsdag for at udmåle straffen.

'Seks IOC-medlemmer smidt ud
*Den internationale olympiske komité (IOC) ekskluderede onsdag seks medlemmer fra den olympiske bevægelse - som følge af deres involvering i bestikkelses- og korruptionsskandalen i forbindelse med Salt Lake City og byens OL-værtskab.
Alle seks havde modtaget kostbare gaver eller kontanter fra OL-organisationskomitéen i Salt Lake City, der kæmpede for at få Vinter-OL 2002 til den amerikanske mormonby.
På den ekstraordinære generalforsamling vedtog et overvældende flertal en tillidserklæring til den stærkt kritiserede IOC-præsident, Juan Antonio Samaranch. Den 78-årige spanier havde selv bedt om tillidserkæringen på grund af korruptionsskandalen.

300 soldater dræbt i grænsekrig
*Mindst 300 etiopiske soldater blev dræbt i grænsekrigen mod Eritrea under kampe fra søndag til tirsdag. Det oplyser øjenvidner over for det britiske nyhedsbureau Reuter.
Ligene af etiopiske soldater blev lagt i bunker omkring eritreiske skyttegrave ved fronten. 20 ødelagte etiopiske kampvogne blev også set nær Tsorona-frontafsnittet, ca. 110 kilometer syd for Eritreas hovedstad, Asmara.
Eritrea har ikke givet oplysninger om egne tab under kampene.

USA frygter serbisk offensiv i Kosovo
*USA advarede onsdag Serbien mod at indlede en offensiv mod Kosovo-albanerne efter storstilede serbiske troppebevægelser i og omkring Kosovo.
"Vi er naturligvis meget bekymrede over, hvad vi ser med hensyn til Serbiens militære bevægelser. Det er en alvorlig bekymring for os," sagde præsident Bill Clintons nationale sikkerhedsrådgiver, James Steinberg, i Washington.
NATO's tålmodighed er ved at være slut, fordi der ikke sker fremskridt ved fredsforhandlingerne i Paris. NATO har gentagne gange advaret om, at alliancen vil handle, hvis serberne angriber Kosovo-albanerne, sagde han.
"Præsidenten har gjort det meget klart, at der vil være konsekvenser, hvis serbisk ubøjelighed og fortsat aggression får fredsprocessen til at mislykkes. Vi følger det meget nøje," sagde James Steinberg.
USA advarede tirsdag om, at regeringen i Beograd nu har 30.000 soldater i og omkring Kosovo. Steinberg understregede, at Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, "meget klart må forstå, at hvis han fortsat bruger massiv undertrykkelse mod folket der, så har NATO autoritet til at handle".
Serberne har tidligere afvist at lade NATO-soldater blive udstationeret i Kosovo for at sikre, at fredsplanen bliver overholdt. NATO har til gengæld truet med at bombe militære mål i Serbien, hvis styret i Beograd ikke går med til fredsplanen for Kosovo.

Information tilføjer
*Vi skylder at fortælle, at forsidetegningen i gårsdagens udgave af Information var begået af Per Marquard Otzen. Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her