Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. marts 1999

EU-Kommissionen trådt tilbage
*For første gang i EU's historie trådte den samlede EU-Kommission natten til tirsdag tilbage. Beslutningen blev truffet efter offentliggørelsen af en vismandsrapport, der i skarpe vendinger beskylder Kommissionen for svindel, nepotisme og manglende kontrol med administrationen.
Leder og artikler på forsiden, tema side 3, 4 og 5

Nettet strammes om serberne
*Serbiske repræsentanter afviste tirsdag fortsat en fredsplan for Kosovo under forhandlinger i Paris.
"Der er ingen bevægelse hos serberne. De vil end ikke tale om en eventuel gennemførelse af fredsplanen," sagde diplomatiske kilder ved forhandlingerne i Paris tirsdag eftermiddag. Internationale diplomater i både Paris og Beograd sagde i går, at tiden er ved at løbe ud for serberne, men at man forsat håber at få en aftale i hus.
"Jeg tror, alle er enige om, at vi ikke ville være her, hvis der ikke var noget at forhandle om," sagde en talsmand for USA's Jugoslavien-forhandler, Christopher Hill, i Paris.
Artikel side 7

Dansk feta får lov at hedde feta
*EF-Domstolen i Luxembourg fastslog i går, at danske mejerier godt må kalde dansk feta-ost for feta. Dermed er beskyttelsen af feta-navnet blevet annulleret, og EU-Kommissionens afgørelse fra fra 1996 omstødt. I 1996 besluttede besluttede Kommissionen, at Grækenland havde eneret på at bruge fetanavnet. Det skete som led i en strategi om at beskytte små og egnstypiske produkter mod kopiering fra andre.
Den danske stat støttede mejerierne og anlagde i september 1996 sag ved EF-Domstolen for at få afgørelsen omstødt, og den sag har Danmark altså nu vundet.

Mord truer freden i Nordirland
*Ledende nordirske politikere lovede tirsdag, at de med uformindsket styrke vil fortsætte arbejdet for fred i Nordirland på trods af drabet på den fremtrædende katolske advokat Rosemary Nelson.
Alligevel har drabet mandag kastet mørke skyer over fredsprocessen mellem katolikker og protestanter, og der var natten til tirsdag adskillige sammenstød mellem politi og repræsentanter for de to religiøse grupper.
En protestantisk udbrydergruppe, Red Hand Defenders, har påtaget sig ansvaret for drabet. Politiet i Belfast mistænker dog det overvejende protestantiske Royal Ulster Constabulary-politikorps for meddelagtighed.
Artikel side 7

Clinton opfordrer til gældsanering
*Den amerikanske præsident, Bill Clinton, opfordrede tirsdag det internationale samfund til at eftergive de fattigste lande i Afrika en gæld i størrelsesordenen 70 mia. dollar (478 mia. kroner).
"Dagens forslag betyder, at USA vil give mere hjælp hurtigere og til en bredere kreds af svært forgældede lande, som har stærke reformprogrammer," sagde en talsmand for Det Hvide Hus umiddelbart inden, at Clinton kom med opfordringen.
Talsmanden sagde, at Clinton vil arbejde sammen med sine kollegaer i G7 om en plan om en "fuldstændig eftergivelse" af visse typer af bilaterale lån i stedet for hele tiden af udskyde tilbagebetalingen, som det ofte sker nu.

Dumaen vil ratificere Start-2
*Det russiske parlaments underhus, Dumaen, der hidtil har modsat sig en ratification af Start 2-aftalen med USA vil bede præsident Boris Jeltsin om formelt at indlede ratifikationsprocessen.
Det oplyste Dumaens formand, Gennadij Selesnjov, i går. Aftalen fra 1993 forpligter parterne til nedskære deres respektive kernevåben-arsenaler med to tredjedele, men ratifikationen har været udsat utallige gange.
Politiske analytikere ser en ratifikation af Start-2 som en vigtig faktor i den russiske regerings bestræbelser på at få nye kreditter fra den Internationale Valutafond (IMF). Ministerpræsident Primakov skal i næste uge til Washington for netop bl.a. at videreføre de vanskelige forhandlinger med IMF.

Minister offer for bombe i Sarejevo
*Den bosnisk kroatiske viceindenrigsminister, Jozo Leutar, blev i går alvorligt kvæstet ved et bombeattentat i Sarejevo.
Jozo Leutar var tirsdag eftermiddag fortsat i livsfare, sagde en talsmand for det bosnisk-kroatiske HDZ-parti, som Leutar er medlem af.
Ingen har taget ansvaret for attentatet, men flere spor peger i retning af forbryderkredse, eftersom Jozo Leutar har arbejdet for at bekæmpe korruption.
FN's kontor for Bosnien, OHR, meddelte senere, at den efterforskede eksplosionen, og at alt vil blive gjort for at finde gerningsmændene.

Grænsestrid tager til i Afrika
*Kampene mellem Eritrea og Etiopien er blusset op igen. I går forlød det fra Eritreas statsradio, at Eritrea har slået en militær offensiv tilbage og ødelagt 25 etiopiske kampvogne. Ifølge radioenhar Eritrea rettet et alvorligt slag mod de etiopiske styrker på Tsorona-fronten syd for Eritreas hovedstad, Asmara.
Grænsestriden mellem de to lande brød ud ved Badme-fronten igen den 6. februar efter otte måneders pause og bredte sig efterfølgende til to andre fronter - Tsorona og sydvest for havnebyen Assab.

TV-STOP slipper for morgen-tv
*Kulturministeriets udvalg for lokal radio og TV underkendte i går Det Fælles Fjernsynsnævn i Københavns fordeling af sendetider på kanal 23 og bad nævnet om at ændre sendetiderne.
Dermed fik TV STOP og en række andre lokale tv-stationer medhold i deres klage til ministeriet.
De nye sendetider indebar blandt andet, at ungdomsstationen TV STOP, der hidtil har haft fast sendetid kl. 23 fremover skulle sende kl. 8 om morgenen.
Mens to kommercielle tv-stationer fik tildelt den bedste sendetid om aftenen på bekostning af græsrodsstationerne.
Men den gik ikke. Udvalget understreger over for det fælles fjernsynsnævn, at de lokale tv-stationer skal have mulighed for at sende på et tidspunkt, der modsvarer deres målgrupper.

Kritik af hårde domme i Cuba
*Canada meddelte sent mandag, at regeringen i Ottawa vil overveje at neddrosle forbindelserne til Cuba, efter at fire systemkritikere mandag blev i dømt hårde fængselsstraffe.
De fire systemkritikere fik domme på mellem tre et halvt og fem års fængsel.
De blev alle fundet skyldige i at have kritiseret præsident Fidel Castros kommunistiske regering. Canadas premierminister Jean Chretien meddelte umiddelbart efter, at regeringen "overvejer omfanget af de bilaterale aktiviteter" efter de politiske domme.
I meddelelsen hed det videre, at "Cuba sender et uheldigt signal til sine venner i det internationale samfund, når folk bliver fængslet for fredelige protester".

Flertal støtter fred i Mellemøsten
*Godt to tredjedele af israelerne og palæstinenserne støtter fredsprocessen, viste en fælles meningsmåling tirsdag.
64,3 pct. af israelerne og 61,4 pct. af palæstinenserne støtter eller støtter stærkt fredsprocessen, som blev indledt i 1993 i Oslo.
Undersøgelsen omfatter 1.201 palæstinensiske voksne, 500 israelske jøder og 1.001 israelske arabere, og er lavet af Tel Avivs universitet.
Derimod skiller vandene ved synet på Jerusalems fremtid. 91,3 pct. af palæstinenserne afviser en fredsaftale, hvor Jerusalem bliver Israels forenede hovedstad. 70 pct. af israelerne er imod enhver aftale, hvor Østjerusalem bliver hovedstad i en ny palæstinensisk stat.

FN anklager Burma for tortur
*Burmas militærjunta blev endnu engang beskyldt for drab på civile og systematisk tortur, da FN's særlige rapportør for menneskerettigheder sent mandag offentliggjorde en rapport on forholdene i Burma.
Rapporten dokumenterer, at den burmesiske hær konfiskerer lokalbefolkningens mad og tvangsudskriver unge til at gøre tjeneste i hæren. Samtidig forflyttes befolkningen mod sin vilje, og landsbyer ødelægges for at hindre oprørere fra karen-folket i at benytte dem som baser.
"I nogle tilfælde har dette resulteret i massakrer," hedder det i rapporten, der er udarbejdet af Rajsoomer Lallah forud for samlingen af FN's menneskeretskommission i Genève i de kommende uger.

Sundhedsansatte får nyt lønsystem
*Amtsrådsforeningen og de øvrige kommunale arbejdsgivere har indgået en aftale med sundhedskartellets ni organisationer, som repræsenterer 60.000 sygeplejersker, terapeuter, socialrådgivere, laboranter og andre i amter og kommuner.
Aftalen betyder, at der for 30.000 af de ansatte i amternes sundhedssektor indgås en fælles overenskomst.
Alle ansatte i fællesoverenskomsten er overgået til et nyt lønsystem. Samtidig er der aftalt muligheder for øget fleksibilitet på arbejdstidsområdet. Aftalen indeholder desuden en højere grundløn til mange ledergrupper, og der tilstræbes ensartede grundlønninger til ledere på samme niveau.
Parterne er enige om, at løndannelsen fremover især skal ske lokalt.

SFU: Lykketoft bør afløse Ritt
*SF's ungdomsorganisation, SFU, opfordrer statsminister Poul Nyrup Rasmussen til at eksportere finansminister Lykketoft sydpå som EU- kommissær.
"Rapporten om EU-Kommissionen fastslår, at Kommissionen alt for længe har været alt for politisk, mens den har interesseret sig alt for lidt for at få EU's bureaukrati og organisation til at fungere. I det landskab vil Mogens Lykketoft være en stor forbedring. Ritt Bjerregaard lider af samme jeg-vil-være-politiker-syge som EU-Kommissionens andre embedsmænd. Det gør hende uegnet til at fortsætte på posten. Den svaghed har finansministeren ikke," lyder begrundelsen fra SFU.

Mandela skamroste Danmark
*"Jeg er her for at takke repræsentanterne for et folk, der ikke nøjedes med at være tilfredse med deres egen frihed, men kæmpede for vores," lød det i går fra Sydafrikas præsident Nelson Mandela, da han i Folketingets Landstingssal endnu engang takkede det danske folk for deres kamp mod apartheid.
Statsministeren kvitterede med at erklære, at "vi er stolte af at være blandt dem, du kalder dine venner."
Adspurgt om den kontroversielle handelsaftale med EU-landene, som Sydafrika længe har kæmpet for at få i hus, forklarede Nyrup Rasmussen, at han så sent som dagen forinden havde taget den i forsvar under samtaler med Tysklands kansler, Gerhard Schröder.
"Jeg snakkede med Schröder om sagen i går. Det er vores mål at nå til en positiv løsning på dette spørgsmål i Berlin," sagde Nyrup Rasmussen.
Handelsaftalen er vigtig for Sydafrikas mulighed for økonomisk udvikling. Men hidtil er aftalen stødt på modstand fra de sydeuropæiske EU-lande, der frygter, at deres sherry- og portvins-produktion vil blive truet af storimport af tilsvarende, sydafrikanske hedvine.
Mandelas besøg i Danmark var tredje stop på en rundrejse til den sorte, sydafrikanske frihedsbevægelse ANC's mest trofaste venner under apartheid-tiden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu