Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. marts 1999

De store fusioners dag
*Dagen i går var den helt store fusionsdag. Danmarks to største mejeriselskaber, MD Foods og Kløver Mælk, meddelte, at de fusionerer - formentlig med tilbagevirkende kraft pr. 1. oktober 1998.
Og Unibank og Tryg-Baltica afslørede ligeledes, at de slår sig sammen - med tilbagevirkende kraft fra 1. januar.

Spansk politi opløser ETA-enhed
*Spansk politi rettede onsdag endnu et slag mod den baskiske separatistbevægelse ETA ved at opløse en ETA-enhed og anholde ni formodede ETA-aktivister. Det skete dagen efter, at en ETA-celle i Paris blev opløst tirsdag.
Blandt onsdagens anholdte er to af bevægelsens mest eftersøgte medlemmer - Sergio Polo Escobes og Kepa Etxeberrua Sagarzazu. Under anholdelsen i byen San Sebastian kom det til skudvekslinger mellem politi og ETA-medlemmer.
Tirsdag blev en af Spaniens mest eftersøgte mænd - ETA's militære leder Javier Arizeuren Ruiz - anholdt i Paris sammen med fem andre formodede ETA-medlemmer.

Thorsen trækker sig ud af Gefion
*Entreprenør Kurt Thorsen har trukket sig som medlem af finansieringsselskabet Gefions bestyrelse. I en meddelelse til Københavns Fondsbørs begrunder han sin beslutning med de begivenheder, der er indtruffet siden selskabets ekstraordinære generalforsamling den 14. januar, da Thorsen blev valgt ind i bestyrelsen. Gefions milliard-tunge pengekasse var udset til at skulle finansiere opkøbet og etableringen af et stort børsnoteret ejendomsselskab. Men hele korthuset ramlede, da det den 20. januar kom frem, at det hele var baseret på falske PFA-garantier.
Om en måneds tid vil anklagemyndigheden formentlig være klar til at beslutte, om der skal rejses tiltale mod de to hovedsigtede i PFA-milliard-skandalen, Rasmus Trads og Kurt Thorsen.

Milosevic trækker tiden ud
*Den amerikanske Balkan-fredsmægler Richard Holbrooke mødtes onsdag i Beograd med Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic.
Der var onsdag aften ikke sluppet noget ud om forhandlingsforløbet.
Men Holbrooke forsøger at overtale Milosevic til at godkende planen om udbredt selvstyre til de etniske albanere i den serbiske provins Kosovo. Ellers er der risiko for en militær konfrontation mellem Vesten og serberne.
Det var uklart, hvornår og om mødet ville munde ud i et resultat, for som en af EU's Kosovo-udsendinge, Wolfgang Petrisch, sagde:
"Vi kender Milosevic, og vi ved, han er en mester i at gå helt til den yderste kant, så vi forventer ikke et tidligt svar."

Seks PKK'ere dræbt efter kampe
*Tyrkiske soldater dræbte natten til onsdag fem oprørere fra det separatistiske Kurdistans Arbejderparti (PKK), der har den fængslede Abdullah Öcalan som leder. Én soldat blev dræbt under sammenstøddet, oplyste sikkerhedskilder onsdag.
Omkring 3.000 soldater kæmpede mod godt 50 oprørere, som de havde omringet nær landsbyen Suvat i den østlige Tunceli-provins' bjerge. Amerikansk producerede Cobra-helikoptere bombarderede oprørerne.
Öcalan, der grundlagde PKK i 1978, holdes fanget på en fængselsø nær Istanbul, efter at han i februar blev taget til fange.
Kurder-lederen risikerer dødsstraf for sin andel i PKK's 14 år lange kamp fra 1984 mod det tyrkiske centralstyre.

FN på vej tilbage til Afghanistan
*FN er gået i gang med forberedelserne til at vende tilbage til Afghanistan. Det meddelte en talsmand for verdensorganisationen tirsdag.
FN ventes allerede i løbet af marts at genoptage sit humanitære hjælpearbejde i det borgerkrigshærgede land.
Talsmanden sagde, at FN vender tilbage i "begrænset omfang", og at situationen i Afghanistan vil blive taget op til ny vurdering i juni.
FN trak sig helt ud af Afghanistan i august i fjor, efter at FN-ansatte var blevet dræbt i landets hovedstad Kabul.

Statsansatte anbefaler forlig
*Statsansattes Kartel (STK) anbefaler sine medlemmer at stemme ja til den overenskomst, der blev indgået på statens område i slutningen af februar.
Anbefalingen blev vedtaget på en ekstraordinær kongres onsdag, og kongressen skriver i en pressemeddelelse, at forliget blandt andet anbefales, fordi der med forliget bliver taget hul på den 6. ferieuge.

Ingen erstatning for leversygdom
*En alvorlig leversygdom forårsaget af donorblod udløser ingen erstatning til den kvinde, som i november 1990 fik overført sygdommen ved en blodtransfusion.
Det fastslog Højesteret onsdag, som derved stadfæstede en tidligere afgørelse fra Østre landsret.
Selv om sundhedsmyndighederne var klar over, at man kunne teste donorblod for den smitsomme leversygdom hepatitis C på det tidspunkt, da kvinden var indlagt på Amtssygehuset i Gentofte og blev smittet med sygdommen, mener fire af de fem dommere, at hun ikke er berettiget til erstatning.
De henviser i deres afgørelse til, at man ikke kan forlange, at de centrale sundhedsmyndigheder skulle have gennemført en screening af donorblod for smitterisiko på det tidspunkt i november 1990. Det var seks uger efter, at et pilotprojekt havde vist, at man effektivt kunne teste donorblod for smitterisiko.

Plejehjem sjusker med medicin
*Københavns Stadslæge er chokeret over, at Københavnske plejehjem har så meget rod i medicinskabene, at de ofte ikke selv har overblik over deres beholdninger af f.eks. stærke, smertestillende morfinpræparater.
Efter uanmeldte besøg på 83 plejehjem kan Københavns stadslæge, Claus Lundstedt, konstatere, at plejehjemmene endnu ikke har taget ved lære af de kritisable forhold, der så dagens lys i kølvandet på den såkaldte Plejebo-sag. De uanmeldte besøg i 1998 resulterede således i 120 "bemærkninger" om brud på reglerne. Året før var tallet 87.
"Der synes at være et konstant behov for vejledning," bemærker Claus Lundstedt, der dog understreger, at langtfra alle 120 sager er af en sådan karakter, at de kunne udvikle sig til noget livstruende.

Resistens overlever i gyllen
*En gruppe danske forskere har fundet ud af, at bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, overlever i naturen, når de spredes med gyllen fra landbruget, og at den såkaldte resistens kan overføres til andre bakterier i jorden, skriver Politiken onsdag.
Dermed er der risiko for, at danske fødevarer indeholder flere resistente bakterier, end forskerne hidtil har troet, og for at resistensen igen kan overføres til mennesker og dyr, mener seniorforsker Frank Møller Aarestrup, Statens Veterinære Serumlaboratorium (SVS). Det kan i fremtiden gøre det endnu sværere at behandle infektioner med antibiotika.

Næse til Randers-borgmester
*Borgmesteren i Randers overlevende onsdag aften en mistillidsdagsorden fremsat af medlemmerne af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. 12 af byrådets 25 medlemmer stemte for, mens flertallet på 13 stemte imod.
Det var borgmesterens partifæller fra Socialdemokratiet samt den enlige SF'er.
Borgmesteren måtte dog indkassere, hvad der må betegnes som en "kraftig næse."
Der var flertal for at vedtage et forslag, hvor "Byrådet retter en alvorlig kritik mod borgmesteren, fordi han har den øverste daglige ledelse af administrationen og dermed bl.a. ansvaret for personaleforhold og sagsbehandling og pligt til at føre fornødent tilsyn. Det ansvar finder byrådet ikke, han har levet op til."
En meningsmåling, som Jyllands-Posten og TV2- Østjylland, har gennemført viste, at et flertal af de adspurgte ville af med borgmesteren som den ansvarlige for det administrative rod i kommunen.

EU-modstand står til valglussing
*EU-modstanderne spås en gevaldig valglussing i en meningsmåling om, hvordan danskerne vil stemme ved valget til Europa-Parlamentet til sommer. Ifølge målingen, der er udført af Greens Analyseinstitut for dagbladet Børsen, vil de to bevægelser miste alle de fire mandater, de i dag har.
Men både hos Folkebevægelsen mod EF-Unionen og hos Junibevægelsen tager man tilsyneladende ret afslappet på de dystre spådomme.
"Dels er målingerne generelt upålidelige, dels viser det, at bevægelserne bliver glemt mellem EU-valgene. Det vil sige, at vi skal begynde forfra hver gang," siger Folkebevægelsens parlamentsmedlem Ole Krarup, der henviser til tidligere års målinger.

Kineserne får den ægte vare
*Popgruppen Abba er blevet lovlig i Kina, ca. 25 år efter gruppens storhedstid.
Onsdag holdes en koncert i Shanghai, hvor Abba-numre opføres af bl.a. Göteborgs Symfoniorkester.
I alle årene, hvor gruppen har været forbudt, er der dog på det sorte marked blevet solgt i millionvis af piratkopierede videobånd med Abba.
Og den piratkopierede musik er endda blevet spillet i radio og tv.
"Vi har aldrig fået en øre i royalty fra Kina. Men det er glemt nu, selv om vi er godt trætte af piraterne," siger Abba-medlemmet Benny Andersson.

Dalai Lama opfordrer Kina til dialog - igen
*På 40 års dagen for tibetanernes voldelige opstand mod Kina, der førte til Dalai Lamas og tusinder af andre tibetaneres flugt fra Tibet, står det tibetanske eksilsamfund i dag længere fra den kinesiske ledelse end nogen sinde før.
Og trods Dalai Lamas utallige opfordringer til Kina om at genoptage dialogen og tale for en ikke voldelig modstand, så er der flere kræfter i det eksiltibetanske samfund, der er begyndt at tale om at lægge ikke-volds-politikken på hylden og genoptage den væbnede modstand mod kineserne i Tibet.
Dalai Lama samlede onsdag flere op mod 5.000 tilhængere i byen Dharamsala i Nordindien, hvor den tibetanske eksilregering har haft tilholdssted siden flugten fra Tibet i 1959.
I sin tale fordømte han Kina for den fortsatte undertrykkelse og opfordrede omverdenen til at reagere.
"Jeg appellerer til regeringer, parlamenter og vore venner verden over om at fortsætte deres støtte til os," sagde han.
Også i en lang række europæiske og amerikanske byer var der onsdag arrangeret demonstrationer mod, hvad menneskerettighedsorganisationer enslydende beskriver som massive overgreb på befolkningen i Tibet

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu