Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

9. marts 1999

Reformer sejrede ved Irans lokalvalg
*Tilhængere af Irans reformistiske præsident, Mohammad Khatami, har erobret alle 15 pladser i byrådet i landets hovedstad Teheran. Dermed har de moderate kræfter i Iran vundet endnu en forbløffende sejr over det fundamentalistisk-religiøse regime.
Også andre steder i landet vandt Khatami-tilhængerne mange overbevisende sejre.
Kommunalvalgene blev afholdt fredag den 26. februar, men først mandag blev nogle af resultaterne offentliggjort.
Kvinder satte sig på tre af de 15 pladser i Teherans bystyre.

WTO: EU og USA bør forhandle
*På mødet i WTO's (Verdenshandelsorganisatonen) generelle råd mandag opfordrede formanden for WTO, Renato Ruggiero, til, at USA og EU finder en løsning på striden i den såkaldte banankrig ved direkte forhandlinger.
"Vi søger en løsning på problemet først og fremmest ved en fælles aftale og ikke ved at pålægge nogen af parterne afgørelser," sagde Renato Ruggiero ifølge Reuter.
Mødet er indkaldt af EU for at protestere over de betingede sanktioner, USA indførte over for EU-varer i sidste uge. Sanktionerne er USA's straf, fordi amerikanerne mener, at EU's særlige kvoteordning for bananimport er ulovlig. Kvoteordningen vurderes i øjeblikket af WTO, der forventes at komme med en afgørelse om dens gyldighed midt i april. På forhånd vurderes det, at EU vil få opbakning i sin klage over USA's metoder. I hvert fald vil en accept af ikke-godkendte sanktioner være noget nær en bombe under WTO-systemet.

En mia. tilbage i statskassen
*Told & Skat har indtil videre fået godt halvdelen af de penge ind, som selskabstømmere har snydt skattevæsenet for.
Ialt er der blevet indbetalt en milliard kr. - hovedsageligt af frivillighedens vej - og det er en kraftig forbedring i forhold til 1997, hvor der kun var indbetalt et samlet beløb på 260 mio. i de ialt 1.500 selskabstømmersager.
I dag er der gang i 24 selskabstømmersager i blandt andet København, Frederikssund, Odense, Kolding og Århus. Heraf er otte sager under domsforhandling, mens de andre endnu ikke er berammede, eller efterforskningen er færdig. Der ventes afsagt dom i otte-ni af sagerne inden udgangen af 1999.

Fredsaftale på kollisionskurs
*Det bosnisk serbiske parlament afviste sent søndag aften fyringen af deres ultranationalistiske præsident, Nikola Poplasen, som i sidste uge fik fyreseddelen af den internationale fredsmægler Carlos Westendorp.
De delegerede afviste ligeledes fredsmæglerens beslutning om at gøre byen Brcko neutralt styret.
Ved et hastemøde søndag aften besluttede de derfor at trække serbiske repræsentanter ud af landets fælles centrale organer, heriblandt landets parlament. Det er et alvorligt angreb på fredsaftalen for Bosnien.

Habibie løslader oppositionsleder
*Indonesiens præsident, B.J. Habibie, har indvilget i at løslade den 28-årige leder af oppositionspartiet, Folkets Demokratiske Parti (PRD). Demokratiforkæmperen og partilederen Budiman Sujatmiko, hvis parti blev forbudt under præsident Suharto, afsoner en 13 års dom for såkaldt undergravende virksomhed mod regering og militær - 'begået' mens Suharto sad ved magten.
PRD er et af de 48 partier, som er blevet godkendt til valget i Indonesien 7. juni.

Studerende imod hjernetyveri
*Danmark bør ikke stjæle Baltikums hjerner. Det siger de studerende på Danmarks Tekniske Universitet, der er imod undervisningsminister Margrethe Vestagers forslag om at trække 200 baltiske ingeniørstuderende til Danmark for at afhjælpe den danske ingeniørmangel. Polyteknisk Forening, der organiserer de studerende på DTU, mener ikke, at Vestagers forslag er passende i et moderne samfund.
"De baltiske lande har tidligere anmodet om, at man ikke indbyder til hjerneflugt fra landene. Derfor bør Danmark ikke gå på strandhugst i den østeuropæiske talentmasse," siger foreningens formand, Christoffer Greisen.

Hovederne ruller i Randers kommune
*Randers Kommunes kommunaldirektør måtte i går vinke farvel til sin post, da et flertal i Randers Byråd stemte for at fyre ham. Fyringen tager udgangspunkt i, at Kommunernes Landsforening sidste uge konkluderede, at der var begået fejl i 130 ud af 136 stærkt kritisable fyringssager i kommunen. Ydermere kunne Morgenavisen Jyllands-Posten i weekenden berette, at kommunen i to tilfælde har favoriseret socialdemokrater ved blandt at bevilge løn frem til pensionsalderen - henholdsvis 30 og 18 måneder senere.
Den dengang ansvarlige personaledirektør har for længst forladt kommunen, men byrådsmedlemmerne mener ikke, at han ene mand har kunnet være ansvarlig for rodet. Randers socialdemokratiske borgmester, Keld Hüttel, er også under stærk kritik, men som borgmester kan han ikke fyres.

Gødning kan sprede salmonella
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen vil iværksætte en undersøgelse af, hvordan gødningen fra salmonella-ramte kvægbesætninger bliver håndteret.
Det sker på baggrund af, at reglerne for spredning af gylle med salmonella DT 104, er langt skrappere i Sverige end i Danmark.
Mens danske bønder har lov til at sprede gylle fra kvæg med salmonella DT 104 direkte ud på markerne, pålægges svenskerne krav om destruktion eller kemisk behandling for at forhindre at gylle fra salmonella-inficeret kvæg kan gøre landbrugsjorden til en varig kilde for ny spredning af salmonella.

Børn ser mere til weekendforældre
*Weekendforældre har mere tid sammen med deres børn end tidligere. Det viser en ny statistik fra Civilretsdirektoratet.
I 1997 havde mere end 80 procent af alle skilsmisse-forældre samvær med deres børn hver anden weekend eller oftere.
Kun 13 procent ser deres børn sjældnere end hver tredje weekend.
I 1991 havde 26 procent af forældrene kun samvær med børnene hver tredje weekend eller endnu sjældnere.
Stigningen er kommet efter 1996, hvor loven om forældremyndighed og samvær blev vedtaget.

S varsler reform af efteruddannelse
*Socialdemokratiets uddannelsespolitiske ordfører, Hans Peter Baadsgaard, fremlægger mandag partiets bud på en reform af voksen- og efteruddannelserne.
Han foreslår blandt andet, at skolernes udbud af kurser skal modsvare efterspørgslen. En mere kvalificeret efterspørgsel skal sikres ved, at virksomhederne sammen med medarbejderne planlægger virksomhedens uddannelsesindsats.
Hans Peter Baadsgaards udmelding kommer, efter at Ugebrevet Mandag Morgen refererer en undersøgelse, der skarpt kritiserer den nuværende voksen- og efteruddannelse.

Pro-kurdisk parti til valg i Tyrkiet
*Tyrkiets forfatningsdomstol bestemte mandag, at det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HADEP) kan deltage i de kommende lokal- og parlamentsvalg i april.
Domstolen afviste dermed en appel fra landets anklagemyndighed om at forbyde HADEP deltagelse i valget på grund af beskyldninger om, at det har bånd til det forbudte kurdiske Arbejderparti PKK.
Disse beskyldninger undersøges for øjeblikket og kan føre til, at partiet bliver forbudt efter valget. Der fulgte ikke umiddelbart nogen begrundelse med domstolens beslutning om at lade partiet stille op til valgene.

Vi betaler for meget for medicin
*Danskerne betaler nogle af de højeste medicinpriser i Europa, og derfor vil regeringen nu kulegrave hele det danske medicinområde fra producent til forbruger for at sikre lavere priser.
Det nuværende system tilskynder hverken medicinalindustrien, mellemhandlere eller apoteker til at holde priserne nede, fastslår Sundhedsministeriet. Regningen ender hos forbrugerne og det offentlige.
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at danske forbrugere og skatteborgere betaler mere for medicinen end borgerne i resten af EU.
Rådet skønner, at der kan opnås besparelser på op mod to mia. kr., hvis markedet liberaliseres. I dag udgør markedet god syv mia. kr årligt.

Flygtningepræst hædres
*Sognepræst i Lyngby, Leif Bork Hansen, blev mandag tildelt Anne og Jerry Osbaks hæderslegat på 10.000 kroner for den gerning, han i retten i Lyngby er tiltalt for - nemlig at have skjult 26 serbere, som står til udvisning til det kroatiske Østslavonien. Leif Bork Hansen har erkendt lovovertrædelsen, som han nu modtager et hæderslegat for.
Leif Bork Hansen får legatet "for stort personligt mod og uselvisk indsats for at redde mennesker i nød".

I klemme for en sikkerheds skyld
*Det er slet ikke risikofrit at benytte kondom-automater. Det kan en yngre mand fra Thisted tale med om.
I weekenden kom han praktisk talt i klemme i en kondom-automat på et af Thisteds værtshuse. Dog 'kun' med en finger.
Da Falck-redderne ankom måtte de konstatere, at det ikke var lige til at adskille mand og kondom-automat.
Der blev rekvireret en vinkelsliber, men inden redderne returnerede havde andre værtshusgæster på det nærmeste flået automaten ned af væggen, rapporterer Nordvestjyllands Radio.
Automaten og den unge mand blev sammen bragt til Falck-stationen, hvor manden kom ud af sin klemme.
Lokalradioen fortæller intet om, hvem der tog sig af den ventende pige.

'Tusindvis af kvinder sælges som kvæg'
*"Kvinder har ret til at blive behandlet med værdighed, men mange af dem er end ikke i sikkerhed i deres eget hjem. Mange tusinde kvinder sælges som kvæg og har kun den værdi, som deres alfonser sætter på dem," fastslog den svenske EU-Kommissær Anita Gradin i går, da Europa-Parlamentet markerede kvindernes internationale kampdag.
Med en henvisning til den stærkt kritiserede dom i Italien, hvor en dommer fastslog, at en kvinde i jeans ikke kan voldtages, sagde Gradin, at det i det mindste "ikke er et argument, som jeg selv ville bruge".
At vold mod alverdens kvinder fortsat foregår i stor stil afspejles i den parlamentsbetænkning, som blev debatteret i går. I betænkningen opfordres alle medlemslande til at gøre vold over for kvinder i hjemmet, herunder voldtægt i ægteskabet og skamfering af kønsorganerne, til en strafbar handling.
Endvidere foreslår betænkningen, at der ydes en forstærket international indsats mod vold mod kvinder.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her