Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

8. marts 1999

Gymnasieelever støtter lærer-nej
*Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) bakker op om Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), der opfordrer sine 8.500 medlemmer til at stemme nej til det overenskomstforlig, som Akademikernes Centralorganisation (AC) har forhandlet sig frem til.
"For os er der ingen tvivl om, at en nedskæring på op mod 25 pct. af lærernes forberedelsestid vil betyde, at kvaliteten af undervisningen falder. For slet ikke at tale om, at der nu kan sættes 28 elever i en klasse. Det vil betyde, at læreren har mindre tid til den enkelte elev," udtaler uddannelsespolitisk sekretær i DGS, Mette Bergenser.
Hun mener ikke, at det kan passe overens med regeringens krav om undervisningsdifferentiering og udfordringer til den enkelte elev.

Lav valgdeltagelse i Estland
*Valgdeltagelsen ved søndagens tredje parlamentsvalg i Estland siden uafhængigheden i 1991 var væsentlig lavere end ved de to forrige valg i 1995 og 1992.
Kun tre timer før valgstederne søndag lukkede var valgdeltagelsen på landsplan kun på 45,8 pct., mens den i 1995 på samme tidpunkt var 57,2 pct.
Den samlede valgdeltagelse blandt de omkring 900.000 stemmeberettigede lå i 1995 og 1992 henholdvis på 68,9 pct og 67,0 pct.

Jurister er uenige i Thorsen-sag
*To juridiske eksperter er lodret uenige om, hvorvidt Højesteret skal tage stilling til det principielle spørgsmål om varetægtsfængsledes ret til ytringsfrihed. Spørgsmålet er blevet aktuelt efter at entreprenør Kurt Thorsen sagde ja til at møde tre journalister fra Ritzau til et interview, mens han sad i Vestre Fængsel. Byretten gav grønt lys for interviewet, mens Landsretten afviste det. Og nu vil statsadvokaten indstille til Højesteret, at sagen droppes, fordi Kurt Thorsen er løsladt. Men pressejuristen Knud Aage Frøbert mener, at Højesteret bør tage stilling.
"Det er jo således, at fængslede personer, der har fået en dom, har ytringsfrihed i henhold til Grundlovens bestemmelser. Men vi har aldrig fået undersøgt, om denne frihed så også gælder for varetægtsfængslede. Det er et principielt spørgsmål af enorm stor betydning," siger Knud Aage Frøbert, der er uenig med juraprofessor Eva Smith, Københavns Universitet, der mener, at sagen bør falde, fordi den ikke længere er aktuel, da Kurt Thorsen er løsladt.
I den kommende uge sender statsadvokaten sin indstilling til Højesteret. Hvis Højesteret følger statsadvokatens indstilling, vil Kurt Thorsens forsvarer, Ebbe Mogensen, have mulighed for at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

CO2 truer de danske skove
*Danske forskere har påvist, at drivhuseffekten kan få dramatisk indflydelse på de danske skove. Forskningsprofessor Henrik Saxe fra Arboretet i Hørsholm, der hører under Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, har ledet forsøgene, der viser, at kombinationen af højere temperaturer og en fordobling af CO2-indholdet i atmosfæren kan betyde, at fremtidens bøgetræer vokser 60 pct. hurtigere end i dag
Det betyder, at bøgetræerne vil vokse sig store og hugstmodne på bare 50-60 år. I dag er en bøg typisk mellem 80 og 100 år om at vokse op til fuld størrelse, skriver Politiken søndag. Omvendt vil klimaforandringerne betyde, at rødgranen, der i dag gror på mere end en tredjedel af det danske skovareal, vil være en truet art. Den kan ikke klare de milde vintre.

Lokallister kræver indflydelse
*Lokallisterne i Danmark vil forsøge at forhandle sig til rette med Kommunernes Landsforening (KL) om repræsentation i foreningen. Lykkes det ikke, agter lokallisterne at gå efter en retlig afgørelse. Det blev besluttet på lokallisternes generalforsamling, der i weekenden fandt sted i Fredericia. Godt otte procent af medlemmerne i landets kommunalbestyrelserer valgt på lokallister, men medlemmerne er udelukket fra Kommunernes Landsforening og kommuneforeningernes bestyrelser og råd.

Den sidste khmer fanget
*Cambodjanske regeringsstyrker anholdt lørdag de røde khmerers militære leder Ta Mok, som var den sidste oprørsleder på fri fod, oplyste Cambodjas forsvarsminister Tea Banh til det franske nyhedsbureau AFP.
Den berygtede étbenede Ta Mok menes at være 72 år gammel. Han var den sidste af de røde khmereres ledere på fri fod. Alle andre ledere og deres styrker har overgivet sig til myndighedene. Det vides endnu ikke, hvilken skæbne de tidligere khmerer får. Et hold FN-jurister har anbefalet, at 20-30 fhv. ledere af de røde khmerer stilles for en international domstol for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

Danskerne har lært at elske NATO
*Danskerne opbakning til NATO har aldrig været større. 82 pct. af vælgerne støtter i dag Danmarks NATO-medlemskab - det er den hidtil stærkeste støtte til NATO, siden Danmark meldte sig ind for 50 år siden.
En Gallup-undersøgelse offentliggjort i Berlingske Tidende søndag viser endvidere, at danskerne ikke støtter hverken besparelser på forsvaret eller lukning af kaserner. 54 pct. mener, at forsvarets budget er passende eller burde være større, og de 37 pct., der vil beskære forsvarets budget, er færre end forud for sidste forsvarsforlig.

Anklager mod urobetjente tjekkes
*Statsadvokaten for København forsøger nu at trænge til bunds i en af de mest opsigtsvækkende klagesager over politifolk nogensinde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
To medlemmer af rockerklubben Bandidos har afgivet detaljerede forklaringer om, at de under møder med københavnske uro-betjente blev opfordret til at "angribe og udrydde" medlemmer af den rivaliserende gruppe Hells Angels (HA). Tilsvarende undersøger statsadvokaten en forklaring om, at uro-betjentene skal have tilbudt Bandidos-rockerne kort og planer over HA's rockerborg i Snoldelev ved Roskilde.
Dermed er ikke kun betjente fra den københavnske Station 1, men også uro-betjentes adfærd forud for krigen mellem Bandidos og Hells Angels, i statsadvokatens søgelys.

Kvæg skal tjekkes for salmonella
*På samme måde som svinebesætninger overvåges for salmonella, skal der nu også sættes et overvågningsprogram i gang for kvæg.
Overvågningen skal afsløre salmonella DT 104 i danske kvægbesætninger, men også den for mennesker langt farligere salmonella-type, som kaldes Dublin. Regulære sygdomsudbrud har afsløret salmonella DT 104 i tre rene kvægbesætninger i Østjylland, og i tre tilfælde er bakterien fundet hos kvæg i blandede besætninger med kvæg og svin.
Fødevareministeriet har afsat 4,4 mio. kr. til overvågningen af de to salmonella-typer i kvæg, og det er kun et spørgsmål om kort tid, inden overvågningen sættes i gang.

For mange unge arbejder ulovligt
*Mange unge arbejder stadig ulovligt. Det afdækkede en aktion som Arbejdstilsynet har gennemført i weekenden. Arbejdstilsynet besøgte over 2.000 kiosker, bagerbutikker, grillbarer, tankstationer mv. over hele landet for at konstatere, om arbejdsgiverne overholder de særlige regler om alenearbejde og arbejdstider for unge under 18 år. I næsten hver tiende af de besøgte butikker konstaterede Arbejdstilsynet overtrædelser af reglerne om unges arbejde, og i 135 tilfælde overvejer Arbejdstilsynet at politianmelde butikkerne, fordi de unge arbejdede alene på ulovlige tidspunkter.

Kronprins bliver Bahrains ny emir
*Golfstaten Bahrains 49-årige kronprins Sheikh Hamad ibn Issa al-Khalifa blev lørdag udnævnt til emir efter sin afdøde far, Sheikh Issa ibn Salman al-Khalifa, som lørdag døde af et hjerteslag, 66 år, oplyste paladset i Bahrain.
Ifølge det officielle Golfens nyhedsbureau (GNA) døde emiren af "et pludseligt hjerteslag", hed det i sørge-erklæringen til arabiske og muslimske nationer. Emiren blev født i 1934 og har styret øriget siden 1961. Da efterfulgte han sin far Sheikh Salman på tronen.

Flertal vil gerne betale i euro
*Mere end hver anden af de danske vælgere siger i dag ja til den fælles EU-mønt, mens under hver tredje vil stemme nej, og hver femte endnu ikke har taget stilling.
Det viser en ny meningsmåling fra Institut for Konjunkturanalyse (IFKA) i De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten søndag.
I alt 50,3 pct. af vælgerne er tilhængere af dansk deltagelse i møntunionen. Antallet af modstandere er nu ned på 30,8, mens tvivlerne udgør 18,8 pct. For blot et år siden var der flertal for et nej.
Det er især de socialdemokratiske vælgere, der har ændret opfattelse af euro-samarbejdet.

Danske MEP'ere afviser fravær
*Den franske avis Journal de Dimanche konkluderede frejdigt i søndagsudgaven, at de 16 danske EU-parlamentarikere er blandt de mest fraværende af alle de 15 EU-landes folkevalgte - hvilket dog øjeblikkeligt blev afvist af både Socialdemokratiet og Venstre i går.
"Min mødeprocent ligger på 95, og den havde været oppe på 100 procent, hvis jeg ikke havde fået influenza," siger socialdemokraten Freddy Blak. Og Venstres spidskandidat til sommerens EU-parlamentsmedlem bakker sin kollega op.
"Det er rigtigt, at Freddy Blak er der næsten altid," erkender den tidligere undervisningsminister. Ifølge den franske avis er det kun italienerne, der overgår danskernes fraværsprocent.

UCK er utilfreds med fredsplan for Kosovo
*Kosovo-albanske militære ledere var søndag eftermiddag på vej til deres hovedkvarter i et bjergområde få kilometer vest for Pristina for at diskutere den fredsplan for Kosovo, som seks stormagter i Kontaktgruppen for Jugoslavien har lagt frem.
Selv om albanske politiske ledere i Kosovo allerede har givet deres tilsagn til Kontaktgruppens fredsplan, er de albanske militære ledere i den krigs- og voldshærgede serbiske provins ikke tilfredse med fredsplanen.
Den indebærer blandt andet, at medlemmerne af den Kosovo-albanske oprørsgruppe UCK skal aflevere deres våben. Desuden indeholder planen autonomi for Kosovo, men ikke provinsens uafhængighed fra Serbien, som er UCK's vigtigste krav.
"Vi vil ikke støtte en plan, der ikke er i det Kosovo-albanske folks interesser," sagde UCK's øverste chef, Suleyman Selemi, også kaldet "Sultanen", lørdag eftermiddag i en tale til 5000 tilhørere.
Kontaktgruppen har dog alligevel udtrykt håb om, at UCK vil støtte planen. I London sagde den amerikanske udsending, tidligere præsidentkandidat Bob Dole, at UCK "har lovet" at underskrive fredsaftalen.
Dole sagde, at han har talt med adskillige UCK-ledere, og at de har erklæret sig tilfreds med "90 procent" af fredsplanen.
Hvis UCK tilslutter sig planen, vil Kontaktgruppen for Jugoslavien kunne lægge fornyet pres på den serbiske ledelse og især præsident Slobodan Milosevic, for at få ham til også at anerkende planen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her