Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

6. marts 1999

Rasmus Trads på fri fod
*Den anden af de to hovedsigtede i PFA-skandalen, tidligere direktør i PFA Byg Rasmus Trads, blev i går løsladt fra Vestre Fængsel. Politiet opretholder dog sigtelsen mod Trads for omfattende dokumentfalsk for milliarder af kroner. Kriminalinspektøren begrunder løsladelsen af den tidligere direktør i PFA Byg med, at politiet nu er så langt i efterforskningen, at man ikke ser grund til at holde ham fængslet længere.

KL kræver øget brugerbetaling
*Kommunerne føler sig så økonomisk trængt, at Kommunernes Landsforening nu kræver frihed til selv at fastsætte brugerbetaling for borgerne på for eksempel børnepasning og ældrepleje.
Forslaget bliver et af de højest prioriterede emner, når kommunerne om få måneder sætter sig til de vigtige forhandlinger med regeringen om næste års budgetter. Regeringen er ikke umiddelbart afvisende over for kommunernes udspil, mens venstrefløjen ikke vil være med. Pædagogernes forbund BUPL kritiserer udspillet for at ville lægge et øget økonomisk pres på børnefamilierne.

WTO-hastemøde om banankrigen
*Verdenshandelsorganisationens (WTO) Generelle Råd mødes mandag for at diskutere USA's seneste udspil i den truende "banan-krig" mellem USA og EU-landene. Det sker på foranledning af EU, der torsdag skarpt kritiserede USA's seneste udspil. USA har aflyst amerikanske ordrer i Europa og truer med regulær handelskrig i protest mod EU's banan-politik.
USA mener, at EU favoriserer import af bananer fra tidligere europæiske kolonier frem for de Mellemamerikanske. Den 12. april skal WTO tage endelig stilling til EU's bananpolitik og EU mener ikke, at USA må indføre handelsrestriktioner, før WTO kommmer med en afgørelse.

Pia henter stemmer hos Venstre
*Ifølge den seneste meningsmåling er Dansk Folkeparti gået kraftigt frem i løbet af dn seneste tid - tilsyneladende på bekostning af Venstre. Målingen fra Greens Analyseinstitut viser, at Dansk Folkeparti i forhold til februar er gået frem med 2,3 procentpoint til 9,7 pct. af stemmerne og ville ved et valg nu få 17 mandater mod de nuværende 14. Venstre går tilbage fra 39,3 pct. i Greens februaranalyse til nu 35,3 pct.
Dermed ville en eventuel borgerlig firkløverregering, som Venstre gerne ser, være afhængig af støtte fra Dansk Folkeparti.
Socialdemokratiet får fortsat kun 20,9 pct. af stemmerne mod 35,9 pct. ved valget sidste år.

Støtte til kampen mod det toldfri
*Den danske regering fik torsdag aften ny tro på, at kampen for at stoppe det toldfrie salg i EU alligevel kan vindes uden, at Danmark isoleres. På EU-landenes ugentlige ambassadørmøde torsdag aften i Bruxelles gik fire lande - Danmark, Holland, Italien og Portugal - klart ind for at stå fast på den over syv år gamle beslutning om at stoppe det toldfrie salg af spiritus og cigaretter med udgangen af juni i år. Men også Belgien og Finland hælder til at stå fast på det toldfrie stop. Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Irland, Spanien og Grækenland arbejder for at få forlænget fristen.

Europol skal have flere rettigheder
*Folketingets europaudvalg gav fredag justitsminister Frank Jensen (S) mandat til at støtte en udvidelse af EUROPOL's beføjelser i EU. Går det som Frank Jensen vil, skal EUROPOL fremover også kunne beskæftige sig med falskmønteri og forfalskning af andre betalingsmidler.
Det betyder, at EUROPOL kan videregive oplysninger til de nationale politikorps i EU om, hvilke falske valutaer der er i omløb, hvordan de ser ud, og hvor de er i omløb.
Frank Jensen (S) understreger, at det stadig kun vil være det nationale politi, der kan gribe ind og samtidig bestemmer det enkelte medlemsland selv, hvilke oplysninger det vil give videre til EUROPOL.

Udlandet presser danske aktier
*Fredagens aktiemarked blev fra morgenstunden skudt i sænk af udenlandske investorer, der har set sig 'sur' på Danmark og hellere vil købe aktier i Euroland. Men efter en stigning på det amerikanske marked, der smittede af på det danske marked sluttede niveauet trods over torsdagens niveau, der var årets laveste. KFX-indekset sluttede 0,77 point højere i 201,60 og futuren sluttede 0,75 point højere i 202,75. Af indeksets 20 aktier steg ni, seks faldt, mens fem sluttede uændret. Totalindekset sluttede dog negativt med et fald på 3,92 point i 593,07 - årets laveste. Omsætning blev på 1195,6 mio. kr. mod 1485,7 mio. kr. torsdag.

FDB dyrker den grønne profil
*Uden at vente på et forbud fra miljøministeren har FDB besluttet at standse salget Toxan, et sprøjtemiddel, som bruges til at fjerne ukrudt fra græsplæner. Hvis forbrugerne vil opføre sig miljørigtigt hjemme i haven, skal de fjerne ukrudtet med egne hænder, mener FDB.
Miljøminister Svend Auken forbereder et dansk forbud mod mod brug af sprøjtegifte i private haver, men processen er foreløbigt strandet i EU-Kommissionen, der ikke umiddelbart har kunnet godkende det og derfor har bedt Danmark sætte processen i stå i tre måneder.
Beslutningen indebærer, at FDB's butikker ikke længere kan bestille Toxan hjem, men de må godt sælge restlageret fra sidste sæson.
FDB vil dog ikke fjerne sprøjtemidlet Round up fra butikkernes hylder.

HIV-smitte på retur i Danmark
*Lægerne fandt i 1998 færre nye HIV-smittede i Danmark end nogensinde før. Det kan være første tegn på, at det er lykkedes at begrænse spredningen af den dødelige sygdom herhjemme.
Kun 189 mennesker fik stillet en HIV-diagnose, viser de foreløbige tal fra Statens Serum Institut. De seneste fem år er der i gennemsnit opdaget 266 HIV-positive i Danmark. I 1995 blev 304 smittet med HIV.
Faldet i nye HIV-smittede kan ses i alle de store smittemåder. Foreløbig er der fundet 68 HIV-smittede homoseksuelle mænd mod godt 100 i de foregående år og 89 heteroseksuelle mod 120 i de foregående år.
Halvdelen af de heteroseksuelt smittede var danskere, mens 43 pct. var indvandrere eller flygtninge.

Bosnisk ministerpræsident går af
*De bosniske serberes ministerpræsident, Milorad Dodik, meddelte fredag, at han træder tilbage som følge af en international mæglingskommissions beslutning om at give den omstridte bosniske by Brcko status som et selvstændigt, neutralt distrikt.
Med mæglingskommissionens beslutning, der blev taget tidligere fredag, får Brcko tillige sin egen multi-etniske administration og parlament.
Efter et hastemøde i de bosniske serberes regering, sagde Dodik, at han træder tilbage af "moralske grunde".
Dodik kom til magten i begyndelsen af 1998 efter at have fået opbakning af vestlige fredsmæglere.

EU vedtager våbenembargo
*Efter al sandsynlighed vedtager EU's ministerråd på et møde næste uge en våbenembargo mod de to stridende afrikanske nabolande, Etiopien og Eritrea. Dermed følger EU FN's sikkerhedsråd, der den 10. februar vedtog en opfordring til alle stater om øjeblikkelig at stoppe salg af våben og ammunition til Etiopien og Eritrea.

Nyrepatienter mangler organer
*Selvom nyrepatienterne er blevet hårdt ramt med indførelsen af hjernedødskriteriet, har sundhedsminister Carsten Koch (S) ingen intentioner om at ændre på reglerne om organdonation.
Hjernedødskriteriet er den direkte årsag til, at antallet af nyretransplantationer er raslet ned igennem 90'erne, og at ventelisten til at få en ny nyre topper med 447 patienter. Det betyder, at ventetiden i øjeblikket er oppe på over seks år. I ventetiden må patienterne i dialyse for at overleve. Carsten Koch mener ikke, situationen bliver anerledes, hvis reglerne ændres - for i sidste ende er det de pårørende, som kan sige nej til organdonation, selvom den afdøde i levende live havde tilmeldt sig donorregisteret som donor.

Italien kritiserer pilot-frifindelse
*Det har vakt vrede i Italien, at en amerikansk militærdomstol sent torsdag frifandt en amerikansk militærpilot, der i februar i 1998 fløj ind i et kabel til en skilift i Italien og dræbte 20 mennesker.
Ministerpræsident, Massimo D'Alema sagde i en umiddelbar kommentar, at han var forbløffet over dommen.
"Selv om vi har behov for og skal fortsætte med luftøvelser over vort land, så har vi ikke råd til at fortælle vores befolkning, at dette blot var et hændeligt uheld," sagde D'Alema. Ashby blev frifundet, fordi han ikke vidste, at der var en skilift i det område, hvor han fløj, og at flyets højdemåler var i stykker.

Tv-Oscar til Ingen slinger i valsen
*Årets Tv-Oscar på 100.000 kroner blev fredag tildelt dokumentarprogrammet Ingen slinger i valsen, sendt på DR
Programmet, der er lavet af Per Wennick og Lars Schou, beskriver de barske betingelser inden for elitedans, og de omkostninger der er forbundet med at blive nummer et. I alt seks dokumentarprogrammer var nomineret. Vinderen blev udpeget af en komite, der bestod af bl.a. Bille August, Søren Kragh-Jacobsen, Peter Schrøder og Bent Fabricius-Bjerre

På 'Session i Danmark'
*Fotograf Lars Bertelsen, løb af med sejren i kampen om Årets Pressefoto i går med fotoet "Session i Danmark."
Billedet er taget under en session, hvor en en sort, ung mand inspiceres nærmere af en sessionslæge, der kigger dybt i den måske kommende soldats underbukser, mens en kvinde ser betænkeligt til fra sidelinien.
Med hæderen følger 15.000 kroner fra Odense Kommune til en studierejse.
Freelance-pressefotograf Anders Vendelbo blev kåret som Årets pressefotograf. Samtidig blev han hædret for at have taget Årets sportsbillede.
Som Årets pressefotograf modtager han 20.000 kroner fra Kulturministeriet til en studierejse.
Anders Vendelbos fortjeneste skyldes en serie på fem pressefotos, der ifølge dommerkomitéen viser stor alsidighed.
Øvrige vindere er Anders Brohus, Fyens Stiftstidende, for Årets portræt, Claus Bjørn Larsen, Berlingske, for Årets nyhedsbillede, Michael Lindebjerg, TV2/Østjylland, bliver Årets TV-fotograf, Niels Meilvang, BT, løber med Årets featurebillede, Peter Overgaard Funch for Årets danske hverdagsbillede, og endelig blev Søren Bidstrup, Berlingske Tidende, vinder af Åben klasse.
Alle vinderbillederne, der er udvalgt blandt 1.655 fotos og 14 tv-indslag, kan ses på Museet for Fotokunst i Odense samt på Pressefotografforbundets hjemmeside på www.pressefotografforbundet.dk.
Udstillingen vil efter den 18. april turnere rundt i landet.

Information retter
*I torsdagsavisen citerer vi vindkraftseksperten Lars-Bo Albinus fra Energi- og Miljødata i Aalborg for et udsagn om, at der ikke vil blive stillet flere vindmøller op "i byerne og heller ikke mange på Sjælland" som følge af Aukens elreform. Der skulle have stået "på Fyn og heller ikke mange på Sjælland".
Vi beklager fejlen, red.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu