Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

5. marts 1999

EU og USA tæt på handelskrig
*EU og USA var torsdag aften ved at bevæge sig ud i en alvorlig handelskonflikt, der allerede har ført til aflysning af de første amerikanske ordrer i Europa. Det er striden om EU's bananimportregler, der torsdag fik USA til at miste tålmodigheden og indføre såkaldt betingede sanktioner mod en række importvarer fra EU-landene.
EU-Kommissionen har kaldt til hastemøde i Verdenshandelsorganisationen (WTO) for at få løst striden.
"USAs handling er konfrontation blot for konfrontationens skyld. Det er irrationelt og kritisabelt... og det er en eskalering af striden," sagde EU-handelskommissær, Sir Leon Brittan i går.
USA mener, at EU ulovligt favoriserer import af bananer fra tidligere europæiske kolonier frem for de såkaldte dollar-bananer fra Mellemamerika og har truet med at ægge en 100 procent toldafgift på en række importvarer fra EU-landene.

Kam kan retsforfølges i Tyskland
*Danmark har givet de tyske myndigheder frie hænder til at retsforfølge den dansk-fødte SS-officer Søren Kam, der i 1943 deltog i drabet på en journalist i København.
Det oplyser kontorchef Jakob Scharf fra Justitsministeriet til Ritzau.
"Justitsministeriet har torsdag sendt en anmodning til de tyske myndigheder om at overtage strafforfølgelsen af Søren Kam,< siger Jakob Scharf.
Delstaten Bayern genåbnede i 1997 drabssagen mod Søren Kam, der i dag i tysk statsborger og bosat i Bayern.

Taliban vil forhandle fred
*Afghanistans islamiske Taliban-milits, som har kontrol over det meste af landet, er gået med til at forhandle fred med den allierede opposition.
Det sagde FN's særlige Afghanistan-udsending, Lakhdar Brahimi, torsdag i Islamabad i Pakistan.
Brahimi sagde, at fredsforhandlingerne skal finde sted i Ashkabad i Turkmenistan den 10. marts, og han opfordrede begge parter til at droppe de krigsforberedelser, som begge sider er i gang med for at være klar til nye kampe i foråret.

Europæisk bank fastholder renten
*Den Europæiske Centralbank (ECB) undlod som ventet at sænke renten ved et rådsmøde i Frankfurt torsdag.
Den centrale rente forbliver 3,0 procent for landene i euro-zonen, meddelte ECB efter mødet tordag aften, hvor rådet bekræftede tidligere vurderinger af pris-stabilitet i eurozonen.

Tjernobyl-reaktor 'klar' til genstart
*Ukraine forbereder sig igen på at genstarte den sidste fortsat fungerende reaktor i det katastroferamte Tjernobyl atomkraftværk.
Reaktoren er det fattige Ukraines i øjeblikket bedste trumfkort i landets forsøg på at få Vesten til at finansiere byggeriet af to nye og mere sikre og tidssvarende atomreaktorer.
Værket havde oprindelig fire reaktorer, hvoraf nr. 4. eksploderede i april 1986 og sendte en højradioaktiv sky henover Europa i den værste civile atomkatastrofe nogensinde. To andre er siden blevet lukket ned, mens den, der nu skal genstartes, har været lukket for reparation i to måneder.
Ved katastrofen blev der sluppet 400 gange mere radioaktivitet ud i atmosfæren end ved atombomben over Hiroshima ved afslutningen på Anden Verdenskrig.

Norske mio. til jødiske ofre
*Det norske Storting vil give 450 mio. n.kr. i kompensation til jøder for tab under den 2. verdenskrig. 250 mio. kr. går til en kollektiv kompensation, mens 200 mio. kr. afsættes til enkeltpersoner.
Regeringens forslag støttes af et stort flertal i Stortingets retsudvalg. Flertallet understreger, at uretten mod det jødiske folk aldrig kan gøres god igen. Alligevel er der enighed om at tage et historisk og moralsk opgør med den økonomiske likvidation i form af en økonomisk kompensation.

Danskerne har råd til at gå på deltid
*Det er ikke penge, der afholder danskerne fra at arbejde mindre. Det viser undersøgelser fra det EU-finansierede Dublin-Institut, der er undervejs med rapporten Employment Options of the Future.
For 30 procent af danskerne vil deltidsarbejde ikke indebære økonomiske problemer, mens 37 procent mener, at det er økonomisk muligt at gå ned i tid, men at de så også må skære i familiens udgifter. Men kun hver tiende lønmodtager i beskæftigelse har lyst til at skifte fuldtidsarbejdet ud med et permanent deltidsjob.
Undersøgelsen omfatter 30.500 borgere i EU og Norge, hvoraf de 1.485 er danskere. Blandt dem er de 825 i arbejde.

Ny prostitutionslov vedtaget
*Regeringens lovforslag om at afkriminalisere prostituerede og om at kunder til prostituerede under 18 år skal straffes, blev torsdag vedtaget af et stort flertal i folketingssalen.
Det betyder, at de, der køber sex af prostituerede under 18 år, kan risikere en bøde- hæfte- eller fængselsstraf i op til to år.
Loven betyder, at den enkelte prosituerede ikke længere behøver at frygte anholdelse. Det har været praksis siden 1975, men er først nu blevet nedfældet i lov

Gade bekymret over Barsebäck
*Den svenske kerne-kraftinspektions (SKI) skarpe kritik af sikkerheden på Barsebäck, bekymrer formanden for Folketingets Miljøudvalg, SF's Steen Gade. SKI's kritik blev fremsat i februar, og SKI kræver blandt andet, at Barsebäcks ledelse inden sommer gennemfører en række sikkerhedsforanstaltninger.
"Oplysningerne bekræfter, at kritikken af Barsebäck-værket ikke blot drejer sig om det uheldige i værkets placering mindre end 20 kilometer fra København. Det bekræftiger, at sikkerheden på værket er i betydelig ringere stand, end vi troede gennem årene," siger Steen Gade, der vil bede Indenrigsminister Thorkild Simonsen sørge for en tilbagemelding om de krævede sikkerhedsforbedringer er gennemført.
De nye oplysninger kommer, efter at det sidste efterår kom frem, at SKI allerede i 1994 iværksatte et særligt tilsyn af Barsebäck-værket, fordi der var sket en stigning i antallet af fejl på kraftværket. Flere af fejlene var så alvorlige, at de blev indberettet til Det Internationale Atomenergiagentur.

Britisk politi på anklagebænken
*43 britiske fængselsbetjente beskyldes for tortur og brutalitet og risikerer restforfølgelse. Ifølge den britiske avis The Independent er rigsanklageren i gang med at undersøge de alvorlige anklager.
Beskyldningerne indeholder påstande om, at fanger i Wormwood Scrubs-fængslet blev slået, brændt med cigaretter, tvunget til at æde papir og var ofre for voldsomme overgreb.
Andre påstande går på tæv, racisme og andre overfald. Alt sammen sket inden for de seneste seks år. Undersøgelsen af beskyldningerne ventes færdiggjort i løbet af en måned.

Århus får integrationsråd
*Århus Kommune er kommet et langt skridt på vejen mod et integrationsråd, efter at mere end 50 borgere i Århus Kommune har skrevet under på, at de gerne vil have et.
Mere skal der ifølge integrationsloven ikke til.
Rådets opgave bliver blandt andet at rådgive byrådet om udformningen af kommunens integrationspolitik.

Giganters mælkekrig irriterer små
*Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, der repræsenterer knap 1.400 af landets ca. 11.000 mælkeproducenter, er trætte af den verserende mælkekrig mellem de to giganter MD Foods og Kløver Mælk.
I et brev til de to formænd for mejeriselskaberne giver producentforeningen en frist på ti dage til at finde en samarbejdsløsning.
Hvis ikke så vil foreningen starte en underskriftsindsamling blandt medlemmerne i de to mejeriers repræsentantskaber med det formål at få indkaldt til et såkaldt stormøde for landmændene.
Hvis stormødet bliver aktuelt, er det producentforeningens forslag, at mejeriselskabernes repræsentantskaber indkalder til møder, som skal vælge nye bestyrelser for mejeriselskaberne.

Vestager vil have studerende fra øst
*Den radikale undervisningsminister Margrethe Vestager vil invitere 200 østeuropæere ind på de danske civil- ingeniøruddannelser de næste to år for at afhælpe manglen på teknisk arbejdskraft i Danmark.
Derudover skal der oprettes et indslusningscenter for allerede herboende indvandrere og flygtninge, hvis uddannelser ikke anerkendes i Danmark. Både statsminister Poul Nyrup Rasmussen og industrien advarer imidlertid mod at tro, at problemerne kan løses ved import af udenlandsk arbejdskraft.

Öcalan genvalgt som PKK-leder
*Den fængslede kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan er blevet genvalgt som formand for Det Kurdiske Arbejderparti, PKK. Det sagde en talsmand for PKK's politiske fløj ERNK torsdag til det franske nyhedsbureau AFP.
I går forlød det ellers, at PKK havde taget skridt til at skifte den fængslede leder ud med den højtstående general i PKK, Cemil Bayik, men ifølge AFP er det ikke tilfældet.

Slaget kommer til at stå i Glostrup
*Det store slag mellem Socialdemokratiet og Venstre kommer ved næste folketingsvalg kommer til at stå i Glostrup-kredsen. Venstres formand Anders Fogh Rasmussen har nemlig besluttet at skifte Viborgkredsen ud og flytte til Sjælland, hvor han stiller op i Glostrup-kredsen - det er såmænd her, at finansminister Mogens Lykketoft også stiller op, så Glostrup bliver uden tvivl den store slagmark ved næste folketingsvalg.

Social arv kan være dødelig
*Mens dødeligheden blandt spædbørn generalt er faldet gennem de sidste ti år, så viser en foruroligende undersøgelse fra Dansk Institut for Klinisk Epidemiologi (DIKE), at det omvendte er tilfældet for spædbørn født af dårligt stillede mødre.
Undersøgelsen viser, at mødre med kun otte års skolegang har cirka dobbelt så stor risiko for at miste deres børn i løbet af det første år sammenlignet med mødre med studentereksamen. Desuden er andelen af børn med lav fødselsvægt mere end dobbelt så stor blandt de lavest uddannede sammenlignet med de højest uddannede.
"De sociale forskelle er øget de sidste ti år. Mens børnedødeligheden generelt er faldet, er den ikke blevet mindre blandt de dårligt uddannede - tværtimod. Måske skyldes det, at den gruppe af kvinder lever mere isoleret end tidligere," siger læge i DIKE Karin Helweg-Larsen til Ritzau.
Undersøgelsen omfatter alle fødte i 1991-92, i alt 133.887 børn. Børnenes data er sammenlignet med de børn, som blev født i 1982-83. Resultaterne bekræfter, at rygning i graviditeten har stor betydning for barnets fødselsvægt. Det er især kvinder med kort skolegang, der ryger, mens de er gravide, men forskelle i rygevaner kan ifølge Karin Helweg-Larsen langt fra forklare de sociale forskelle i spædbarnsdødelighed.
"Læger og jordemødre burde foruden at spørge til rygevaner forhøre sig til den gravides skolebaggrund. En gravid med otte års skolegang har måske brug for at få gentaget budskaberne om en sund graviditet mange gang," siger Karin Helweg-Larsen.
Hun anbefaler, at fødselsforberedelse gøres gratis over hele landet, og at de svageste tilbydes flere konsultationer hos de praktiserende læger og jordemødre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her