Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

3. marts 1999

Somaliere kan ikke få bistandshjælp
*41 somaliere, der har fået inddraget deres opholdstilladelse, fordi de tidligere har søgt asyl i Holland, har ikke krav på bistandshjælp, fastslår indenrigsminister Thorkild Simonsen (S).
Han er dermed uenig med docent, dr. jur. Jens Vedsted-Hansen, Københavns Universitet, som i Information tirsdag gav udtryk for, at somalierne - uanset at deres opholdtilladelser er inddraget - må være berettiget til hjælp fra de kommuner, hvor de bor.
I et notat af 25. februar 1999 skriver Indenrigsministeriet, at somalierne kan få kost-, tøj- og lommepenge på linje med asylansøgere, men at de ikke nødvendigvis behøver at bo på asylcentre, mens de venter på at få afgjort, om de kan blive i Danmark, eller om de skal sendes til Holland.
Indenrigsministeren henviser til en afgørelse fra Den Sociale Ankestyrelse fra august 1998 og tilføjer:
"Århus Kommune og de pågældende flygtninge er mig bekendt meget tilfredse med afgørelsen."

Lunken luft mellem Kina og USA
*USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, afsluttede tirsdag sit to-dages Kina-besøg med endnu en række skarpe angreb på Kinas forhold til menneskerettigheder.
Amerikanske kilder kaldte ved afslutningen af besøget møderne med udenrigsminister Tang Jiaxuan, ministerpræsident Zhu Rongji og præsident Jiang Zemin for "kraftfulde og hårde" forhandlinger.
Men selvom USA hårdt presset fra den hjemlige scene har kritiseret de kinesiske myndigheder, så er USA ikke interesseret i at at skade forholdet til Kina - som for eksempel en fremsættelse af en Kina-kritisk resolution i FN vil medføre.

DR2 ned på jorden
*De otte partier bag medieforliget er meget tæt på at blive enige om at få DR2 ned på jorden. Ifølge aftalen, som blev færdigforhandlet tirsdag, får DR i en fem-årig periode lov til at bruge de ledige frekvenser til DR2's udsendelser.
Aftalen betyder, at DR2's programmer kan hentes fra en almindelig stueantenne.
Dog skal DR ifølge aftaleteksten aflevere en af frekvenserne, hvis en sammenslutning af tv-stationer - såkaldt networking-station - indenfor et halvt år ansøger om frekvensen. Det sker især af hensyn til TV-Danmark, som længe har bejlet til en luftbåren frekvens.
De otte partier, Socialdemokratiet, radikale, SF, Venstre, de konservative, CD, Dansk Folkeparti og Fremskridspartiet, forventes at tiltræde aftalen senest onsdag eftermiddag.

GL siger nej til OK-resultat
*En enig hovedbestyrelse i Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) anbefaler et nej til det overenskomstresultat Akademikernes Centralorganisation (AC) har nået med amterne.
"Vi sad med en pædagogisk og udviklingspolitisk dagsorden og var villige til at omlægge vores arbejdstid så den passede bedre til virkeligheden ude på skolerne, dvs. mere elevtid, mere tilstedeværelse og flere undervisningsformer. Men Amtsrådsforeningens hovedinteresse var de amtslige budgetproblemer," siger GL's formand Per Skafsgaard til Information.
Ifølge GL vil overenskomstresultatet medføre store forringelser, bl.a. at der sættes flere end 28 elever i klasserne.
Resultatet skal nu til urafstemning, men GL vil arbejde for et samlet nej til overenskomsten og en genforhandling af resultatet.
"Det vil undre mig, hvis vores medlemmer stemmer ja til det her resultat," siger Per Skafsgaard.

3.000 forsvundet i Algeriet
*De sidste seks år er over 3.000 mænd og kvinder i Algeriet forsvundet, rige som fattige, unge som gamle, veluddannede som tiggere.
Det siger menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en ny rapport om Algeriet.
Mange menes at være fænglset og anbragt hemmelige steder under påskud af, at de har forbindelser til væbnede islamiske grupper.
De fleste forsvundne er sikkert dræbt, men de pårørende nærer altid et håb om, at de er i live, så længe det modsatte ikke er en kendsgerning.

Nyrup 'ene mand' mod toldfrit salg
*Trods EU-landenes principbeslutning om at stoppe det toldfri salg til sommer, så har flere europæiske regeringerne mere eller mindre trukket i land godt hjulpet på vej af en særdeles aktiv lobbyisme fra de berørte erhvervsbrancher
Det tyske EU-formandskab har fremsat et kompromisforslag om at udsætte stoppet i to et halvt år, dog så der lægges moms på priserne, men ikke punktafgifter. Og Danmark er under stærkt under pres for at stemme for. Ikke bare på europæisk plan men også herhjemme, hvor blandt andet Venstre og CD opfordrer regeringen til at opgive det danske krav.
"Nok er det ofte prisværdigt at være standhaftig. Men netop denne sag egner sig bestemt ikke til dansk enegang. Økonomisk og beskæftigelsesmæssigt står vi til særligt negative følger af et ophør," siger CD's ordfører i sagen, Arne Melchior. Den danske regering afviser dog at efterkomme opfordringerne. Den danske forhandlingsposition er aftalt i Folketingets Europaudvalg, også med tilslutning af Venstre og CD.

Öcalan har udenlandsk besøg
*11 medlemmer af Europarådets anti-tortur-komité besøgte tirsdag den tyrkiske fængselsø Imrali for at møde den tilfangetagne kurdiske oprørsleder, Abdullah Öcalan. Det oplyste det tyrkiske nyhedsbureau, Anatolia, men sidst på eftermiddagen var der dog fortsat ikke sluppet oplysninger ud om besøgets forløb.
Delegationen ankom i lørdags til Tyrkiet. Det er den første udenlandske delegation, der får adgang til den fængslede kurdiske oprørsleder, efter at han i sidste måned blev fanget i Kenya og tvunget til at vende tilbage til Tyrkiet.

Legetøj larmer for meget
*En del legetøj støjer så meget, at det kan give børn varige høreskader, men der findes endnu ikke klare støjgrænser for legetøj. Forbrugerstyrelsen opfordrer derfor forældre og pædagoger til selv at være opmærksomme på, om tingene på legetøjshylden kan true hørelsen. Forbrugerstyrelsen har testet 17 stykker legetøj og ikke overraskenden koknkluderet, at især geværer og pistoler larmer ualmindeligt meget - så meget at der i enkelte tilfælde er stor risiko for høreskader.
EU har netop indført en standard, men både Arbejdstilsynet og Forbrugerstyrelsen mener, at standarden er for begrænset.

Vestager bebuder endnu en kvote
*Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) foreslår, at der oprettes en 3. kvoteordning til de videregående uddannelser.
Formålet er, at folk med mange års erhvervserfaring og HF-enkeltfag i relevante fag også får mulighed for at søge ind på videregående uddannelser, hvis de har lyst til det og vel at mærke er kvalificerede.
Margrethe Vestager afviser blandt andet Venstres kritik af, at en 3. kvoteordning vil forringe kvaliteten.
"Venstre overser, at de stadig skal opfylde adgangsbetingelserne for det enkelte studie. For eksempel skal man have mindst karakteren 8 i matematik for at komme ind på polit-studiet," siger undervisningsministeren.

Læger uddeler for mange lykkepiller
*Praktiserende læger udskriver i stor stil antidepressive midler til patienter, som ikke er deprimerede, viser en ny fynsk undersøgelse.
Kun omkring en tredjedel af de patienter, der får antidepressive midler, har samtidig fået diagnosen depression, oplyser overlæge, professor Per Kragh-Sørensen fra Odense Universitetshospital, der står bag undersøgelsen.
Forskerne har fulgt og undervist 32 praktiserende læger gennem to år.
I alt fik godt 3.000 patienter anti-depressiv medicin, heraf fik 1.100 diagnosen depression. På den baggrund mener Sundhedsstyrelsen, at de praktiserende læger skal holde igen, indtil man kender konsekvenserne af lykkepillerne.

Danske gidsler slap fri i Uganda
*To unge danske kvinder slap med livet i behold, da de tidligt mandag morgen sammen med en større gruppe udenlandske turister blev taget til fange af rwandiske hutuoprørere i Ugandas regnskov.
Ifølge Udenrigsministeriet befandt de to danskere sig tirsdag på den danske ambassade i Ugandas hovedstad, Kampala.
Den danske ambassade i Ugandas hovedstad, Kampala, ville tirsdag ikke kommentere sagen yderligere.

De Grønne kræver skuddrab tjekket
*De kurdere, der angreb Israels generalkonsulat i Berlin efter Tyrkiets pågribelse af PKK-chefen Abdullah Öcalan, blev ramt af skud i hovedet og i brystet, mens kun en enkelt af de dræbte og sårede blev ramt af skud i benet.
Nye detaljer fra obduktionsrapporter og hospitals-journaler, der tirsdag blev offentliggjort af Berliner Zeitung, synes at så tvivl om de israelske forklaringer om, at to sikkerhedsvagter skød i nødværge mod de fremadstormende kurdiske aktivister den 17. februar og sigtede mod deres ben. Det venstreorienterede miljøparti De Grønne har krævet, at alle kendsgerninger om skyderiet bliver lagt frem og vil muligvis forsøge at få iværksat en parlamentarisk undersøgelse.

Norske mænd lades i stikken
*De unge kvinder i Norges bygder flytter i stort tal til byerne og lader mændene i stikken. Det har borgmester Åge B. Pedersen i den nordnorske kommune Kåfjord tænkt sig at gøre noget ved. Han frygter nemlig for kommunens fremtid, hvis de efterladte mænd ikke stifter familie. Derfor vil han bruge penge fra det kommunale budget til økonomisk støtte til byens ugifte, som vil forsøge at finde giftelystne kvinder fra Asien, Polen eller Rusland.

Dansk protest over Kinas veto
*Danmark har sammen med de øvrige nordiske lande protesteret til Kina over, at landet har nedlagt veto mod den fortsatte tilstedværelse af en FN-styrke i Makedonien.
Kineserne har selv tidligere ladet forstå, at Makedoniens anerkendelse af Taiwan er skyld i, at Kina nu stikker en kæp i hjulet på styrken, som tæller 79 danske soldater, og som i alt har cirka 1000 soldater i FN-enheden.
"Kineserne har efterfølgende sagt, at Taiwan ikke betyder noget i den forbindelse, og det har jeg taget til efterretning, men jeg har desværre ikke et håb om, at kineserne ændrer mening," sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) tirsdag på en pressekonference i København.
Helveg Petersen sagde, at han personligt beklager den kinesiske beslutning, fordi styrken er "et fremragende eksempel" på en præventiv indsats.
"Styrken er ikke stor. Men den har altså effektivt forhindret, at konflikten har spredt sig fra Serbien og ind i Makedonien. Det har været en meget billig operation i forhold til, hvilke ressourcer vi i øvrigt er nødt til at sætte ind, når noget går galt," sagde Niels Helveg Petersen. Helveg Petersen sagde, at det specielt er ærgerligt, at styrken skal trækkes ud, fordi det netop er i et af de mest urolige steder i Europa, at der nu skal fjernes "en stabiliserende faktor".

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her