Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

2. marts 1999

B&W-løsning skal redde flydedok
*Enhedslisten foreslår, at staten forsøger at redde det konkursramte Århus Flydedok ved at give en statskaution som det skete, da B&W i København blev reddet i 1980.
"Hvis værftets ordrebøger ellers er i orden, bør regeringen forsøge kunststykket fra B&W-redningsaktionen," siger partiets erhvervspolitiske ordfører, Frank Aaen, der har kaldt erhvervsminister Pia Gjellerup i samråd.
Da B&W Skibsværft A/S således blev stiftet i 1980 blev aktiekapitalen på 80 millioner kroner lagt hos Eksportkreditrådet som sikkerhed for en løbende statskaution på 255 millioner kroner.
Allerede i 1984 gik det imidlertid atter så godt, at garantien var unødvendig, hvorefter aktierne blev solgt på børsen.

Massive angreb på Irak
*Amerikanske F-15-kampfly angreb mandag en række mål i det nordlige Irak, meddelte USA's forsvarsministerium Pentagon.
Ifølge den amerikanske hærs europæiske kommando. blev der smidt "tonsvis af laserstyrede bomber, som svar på adskillige episoder med, at irakisk radar havde låst sig fast på koalitionens fly."
Siden USA og Storbritannien i fire dage i december foretog et massivt angreb på Irak har der næsten dagligt været episoder i de såkaldte flyveforbudszoner.
PFA har sat

30 mio. til side
*Selv om pensionskoncernen PFA vil afvise alle erstatningskrav i kølvandet på Kurt Thorsen-skandalen med falske garantier og fuldmagter til 3,8 mia. kr., har PFA alligevel reserveret 30 mio. kr. til tab i forbindelse med de falske garantier i regnskabsåret 1998.
Informationschef hos PFA, Hans Jørgen Søes, oplyser, at PFA siden den skæbnesvangre dag, den 20. januar i år, har været i løbende kontakt med Finanstilsynet, og det er med baggrund i denne dialog, at Finanstilsynet har opfordret PFA til at sætte 30 mio. kr. ind på hensættelseskontoen.
Flere af den omfattende bedragerisags aktører har varslet erstatningskrav mod PFA.

Ni dræbt under uro i Indonesien
*Indonesisk politi skød og dræbte mandag ni personer på den uro-plagede ø Ambon, da de uden varsel skød på muslimer, der forlod en moské efter morgenbønnen, oplyste øjenvidner. Den seneste måned har området været plaget af voldsomme sammenstød mellem muslimer og kristne, og mindst 200 mennesker er blevet dræbt. Der er blevet sendt troppeforstærkninger til området.
Det er den voldsomme økonomiske krise, der har pustet liv i de religiøse spændinger i området.

Ignalina-reaktor lukkes ned igen
*En af to reaktorer i det omstridte Ignalina-atomkraftværk i Litauen blev i weekenden lukket ned for anden gang inden for to uger på grund af en lækage i vandsystemet, oplyste repræsentanter for værket mandag.
Direktøren for værket, general Viktor Sjevaldin, understregede, at der ikke var radioaktive udslip i forbindelse med lukningen. EU har gentagne gange krævet, at Litauen lukker værket, som kører med samme reaktorer, som i det russiske Tjernobylværk.

PET-undersøgelse står lige for døren
*På etårsdagen for afsløringen af, at Politiets Efteretningstjeneste (PET) ulovligt registrerede og overvågede aktive på venstrefløjen forsikrer justitsminister Frank Jensen, at forhandlingerne om den planlagte og længe bebudede undersøgelse af PET kommer i gang.
"De politiske forhandlinger står lige for døren," siger Frank Jensen.
Enhedslistens retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard, siger da også, at nu er det sidste udkald for justitsministeren.
"Hvis Frank Jensen ikke selv kan finde ud af at få gang i undersøgelsen, så bliver vi jo nødt til at hjælpe ham. Det kan for eksempel ske ved, at justitsministeren kan reservere fast plads i Folketingets spørgetid hver onsdag resten af hans embedsperiode. Der må vi så få afklaret hver eneste ene af de spørgsmål, som sagen har rejst," siger Søren Søndergaard.

Glistrup dømt for racisme
*Fremskridtspartiets stifter, den 72-årige Mogens Glistrup, blev mandag idømt en uges hæfte for på tv at have beskyldt muslimer for at være "verdensforbrydere", der vil udsætte danskere for blandt andet "kastrering og drab".
Dommen, der er betinget, blev afsagt af Østre Landsret, der dermed stadfæstede en tidligere dom fra Københavns Byret.
Den tidligere folketingspolitikers udtalelser blev sendt i TV 3-programmet 'Tre på Tråden' i februar 1997.

Flertal støtter miljø-lovgivning
*Et stort flertal af danskerne mener, at det er i orden at lovgive for at forbedre miljøet, selv om det går ud over den enkelte bilist. 73 procent af befolkningen ser positivt på miljøindgreb over for trafikken, viser en rapport, som Danmarks Miljøundersøgelser har lavet for Energimiljørådet.
"Undersøgelsen tyder på, at politikerne er for tilbageholdende. Et overvejende flertal af trafikanter synes nemlig overordnet set, at det er i orden at lovgive til fordel for miljøet, også selv om det går ud over den enkelte bilist. Men det er ifølge undersøgelsen vigtigt for danskerne, at alle er forpligtet til at bidrage gennem obligatoriske ordninger," siger Anne Grete Holmsgaard, der er formand for Energimiljørådet i en kommentar til undersøgelsen.

Cubansk klapjagt forud for retssag
*Myndighederne på Cuba har i weekenden arresteret mindst 30 systemkritikere. Det er sket som en optakt til den retssag, landets kommunistiske ledelse under Fidel Castro mandag indleder mod fire prominente systemkritikere.
Menneskerettighedsaktivister på Cuba sagde i weekenden, at arrestationsbølgen er et forsøg fra myndighedernes side på at undgå uro under den kontroversielle retssag.
De fire systemkritikere har siddet fængslet siden 16. juli 1997. Anklagen lyder på at de har udsendt et dokument, der kritiserede Castros regering og krævede reformer.
Videre har de fire ifølge myndighederne været involveret i dannelsen af en paraplyorganisation af illegale dissidentgrupper i Cuba.

Forældre frikendt for injurier
*Det var ikke injurier, da talsmanden for en forældregruppe på Jersie Skole udtalte, at han håbede, at en navngiven lærer ville få et nyt job, hvor hun ikke skulle undervise børn.
Det afgjorde retten i Roskilde mandag.
Sagen fra Jersie Skole har vakt opsigt, siden en gruppe forældre i 1997 begyndte en systematisk overvågning af læreren i utilfredshed med, at hun skulle være klasselærer for deres børn.
Uden at have nogen konkret begrundelse var forældregruppen bag aktionen utryg ved læreren, der på det tidspunkt havde fungeret i jobbet i 23 år uden klager. Overvågningen var så belastende, at læreren meldte sig syg og fik anerkendt presset som en arbejdsskade.

Folketing på kant med Grundloven
*Folkebevægelsen mod EU advarer mod, at Danmarks bestræbelser på at tilpasse sig ØMU-kravene bevæger sig på kanten af Grundloven. Det drejer sig om Grundlovens paragraf 75, stk 2 - 'Den, der ikke selv kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden er berettiget til hjælp fra det offentlige.'
"Med regeringens og Folketingets jagt på at opfylde ØMU-kravene vil der blive stadig færre offentlige penge til rådighed til social- og sundhedsydelser," påpegede MEP for Folkebevægelsen Lis Jensen i går, da bevægelsen præsenterede sin kampagne til Europa-Parlamentsvalget

Fædre fravælger barselsorlov
*Færre fædre ansat i industrien tager imod tilbudet om 14 dages forældreorlov på fuld løn, og den mindre interesse kan nu aflæses i kroner i Industriens Barselsfond.
Sidste år fik 2.300 kvinder og 3.937 mænd suppleret barselsgodtgørelsen på 74 kroner i timen op fra Industriens Barselsfond, men det er betydeligt færre mænd end forventet.
Derfor slipper de 4.300 virksomheder, der betaler til fonden, for at betale i de to næste kvartaler.
Det svarer til, at virksomhederne sparer omkring 50 millioner kroner. Ordningen blev den 1. juli sidste år forbedret som en del af overenskomsten, men har altså ikke været benyttet i det forventede omfang.

Danmark får ny musikambassadør
*Det københavnske kammerorkester Athelas Sinfonietta Copenhagen bliver dansk musiklivs ny ambassadør hjemme og ude.
Athelas, der har specialiseret sig i ny musik og uropførelser, er af Statens Musikråd udpeget til nyt statsensemble fra den 1. januar 2000. Athelas Sinfonietta Copenhagen afløser dermed Safri-Duo, der ophører som statsensemble den 31. marts.
På grund af fald i de samlede offentlige bevillinger til Musikrådet står Danmark uden statsensemble fra april og året ud.

Libanon frygter israelsk storangreb
*Libanon var mandag i højt beredskab af frygt for, at Israel skal slippe sin militærmaskine løs på libaneserne, efter at den radikale Hizbollah-milits i weekenden dræbte fire israelere i Sydlibanon - blandt dem en israelsk general - ved et bombeattentat.
Israelerne fortsatte mandag sine hævnangreb på mål i det sydlige Libanon, men meldingerne fra Israel tydede på, at man ikke vil tage det tunge skyts i brug, hvis det kan undgås.
Ministerpræsident, Benjamin Netanyahu mødtes i går med sine topministre og sikkerhedsrådgivere for at finde ud af, hvad Israel skal stille op.
Israelske embedsmænd sagde efter det tre timer lange møde, at højrefløjen blandt ministre og rådgivere går ind for, at Israel tager hårdt fat og angriber civile mål i Libanon for at tvinge den libanesiske regering til at gribe ind og tøjle Hizbollah-militsen.
En embedsmand sagde imidlertid, at møderne mundede ud i en beslutning om at bemyndige militæret til at "svare kontrolleret og effektivt, når den finder det passende".
Den libanesiske hær var i forhøjet beredskab, og det samme var FN-styrken, der har været i Sydlibanon siden 1978, da Israel besatte en del af det sydlige Libanon.

Information retter
*I weekend-udgaven af Information skrev vi, at Enhedslisten ville sikre regeringens forslag til besparelser på forsvarsbudgettet ved at stemme for regeringens forslag til forsvarsbudget i den kommende finanslov.
Det er ikke rigtigt. Enhedslistens forsvarspolitiske ordfører Søren Søndergaard understreger, at Enhedslisten ikke vil stemme for regeringens forsvarsbudget.
Listens tilbud til regeringen var, at den sammen med SF ville sikre regeringen mod at komme i mindretal på spareforslagene.
Enhedslisten vil fortsat stemme imod de forsvarsbevillinger, listen ikke kan acceptere.
Vi beklager misforståelsen. red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her