Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

1. marts 1999

Advokat: Öcalan bliver dopet
*Den tilfangetagne kurderleder, Abdullah Öcalan, bliver påvirket af narkotiske stoffer i det fængsel, hvor han holdes tilbage af tyrkiske myndigheder.
Det siger en af hans forsvarere.
"Öcalan reagerer ikke som et normalt menneske. Han virker søvnig," siger den tyrkiske advokat Zeki Okcuoglu til det italienske dagblad La Republica søndag.
Okcuoglu mødte i sidste uge Öcalan i 20 minutter i det ø-fængsel, hvor kurderlederen holdes tilbage, efter at han blev pågrebet af tyrkiske efterretningsagenter i Kenyas hovedstad Nairobi for to uger siden.
"Öcalan bliver tortureret psykisk og med medikamenter," siger Zeki Okcuoglu til den italienske avis.

Israelske soldater dræbt ved angreb
*Mindst fire israelske soldater blev i går dræbt ved et bombeattentat i den sikkerhedszone, som Israel har dannet i det sydlige Libanon, oplyste israelske militære kilder.
Attentatet skete, da en fjernstyret kraftig bombe blev bragt til sprængning i nærheden af Marjayoun, hvor den israelske hær har sit hovedkvarter for området.
En anden bombe eksploderede 20 minutter efter den første bombe, meddelte en talsmand for den shiamuslimske modstandgruppe Hizbollah, som hævder at stå bag angrebet.
Bomberne blev bragt til sprængning, da en kolonne israelske soldater var på vej til Marjayoun.

Reformtilhængere står til valgsejr
*Reformvenlige kandidater, som støtter præsident Mohammad Khatami, ser ud til at have vundet over konservative religiøse kandidater ved netop overståede lokalvalg i Iran.
Det skriver flere iranske aviser søndag. Ingen officielle resultater er offentliggjort, men avisernes artikler bygger på oplysninger fra det iranske Indenrigsministerium.
I Teheran fører reformtilhængere stort foran kandidater, som støttes af konservative religiøse kredse, som er imod præsident Khatamis reformvenlige linie i landet.
Foreløbige resultater fra 20 kommuner viser desuden, at reformtilhængere har fået næsten tre gange så mange stemmer som konservative kandidater.
Det endelige resultat ventes offentliggjort i midten af den kommende uge. Resultatet af kommunalvalgene ses som en vigtig strømpil for styrkeforholdet mellem reformtilhængere og konservative religiøse ledere, som ønsker Iran styret efter en snæver fortolkning af Islam.

Færøsk grænsestrid tæt på løsning
*Striden mellem Færøerne og Storbritanien om, hvor grænsen i den olierige undergrund mellem de to lande skal fastlægges, er tæt på en løsning.
De årelange forhandlinger mellem en dansk-færøsk forhandlingsdelegation under det danske udenrigsministerium og britiske embedsmænd er nu nået så langt, at en grænseaftale er ved at blive skrevet ned.
Til den færøske radio oplyser lederen af den dansk-færøske forhandlingsdelegation, færingen Arni Olafsson, der arbejder i Udenrigsministeriet i Danmark, at parterne er i færd med at formulere en aftale.
Størst interesse er der om, hvor grænsen i den olierige undergrund i havet mellem Færøerne og de britisk ejede Shetlandsøer skal fastlægges. På den britiske side af fiskerigrænsen mellem de to ø-grupper er der fundet olie for milliarder, og for de færøske planer om at starte en olieindustri er det en hæmsko, at en landsokkelgrænse mellem de to lande ikke findes.

Jeltsin indlagt med blødende mavesår
*Læger i Moskva har opfordret præsident Boris Jeltsin til at reducere sin arbejdsindsats til et absolut minimum i den kommende tid, efter at hans mavesår på ny har svækket hans helbred.
Jeltsin blev indlagt på en klinik i den russiske hovedstad lørdag, efter at læger havde konstateret, at det mavesår, som har holdt ham sengeliggende i snart seks uger, igen var begyndt at bløde.
Kilder tæt på Jeltsin sagde i går morges, at blødningen nu er stoppet, og at Jeltsins tilstand er stabil.
Lægerne siger dog, at det er nødvendigt, at han holder sig i ro de kommende dage for at sikre, at blødningen ikke begynder igen.

Etiopien hævder total sejr
*Den etiopiske hær har vundet en "total sejr" over sine eritreiske modstandere efter en flere uger lang konflikt om grænsen mellem de to lande på Afrikas Horn.
Det sagde den etiopiske regering i en erklæring i går, efter at landets hær havde taget kontrol med den omstridte Badme-region, som de to lande begge gør krav på.
Lørdag gav Eritrea sin støtte til en fredsplan, som OAU, Den Afrikanske Enhedsorganisation, lagde frem i sidste uge. Det skete, efter at Eritrea havde lidt store militære tab, og efter at Etiopien havde tilsluttet sig planen.
Konflikten begyndte i fjor, da Eritrea tog kontrol med Badme-regionen. Siden da har der gentagne gang være kampe mellem de to lande om området. Konflikten spidsede til i januar, men synes nu foreløbig afgjort.

Enhedslisten: Nationalisér værfter
*Enhedslisten opfordrer regeringen til at overtage de konkursramte værfter i Århus og Svendborg og indskyde kapital, så værfterne kan videreføres.
"Der er ordrer nok til at fortsætte værfterne, og de ansatte har gennemført effektiviseringer, der bør have en chance. Sammenlignet med udgifterne til arbejdsløshedsundersøtttelse, hvis værfterne lukker, er det et beskedent beløb, der skal skydes ind, hedder det i en udtalelse, som blev vedtaget i går på Enhedslistens årsmøde i Rødovre.

DF: Færre familiesammenføringer
*Dansk Folkeparti er utilfreds med, at antallet af familiesammenføringer sidste år steg til næsten 10.000.
Partiets leder, Pia Kjærsgaard, har derfor kaldt indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i samråd. Hun vil vide ,hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at nedbringe antallet af familiesammenføringer.
"Indenrigsministeren har gang på gang i Folketinget lovet, at der ville ske et fald i antallet af familiesammenføringer. Der er sket præcis det modsatte af, hvad ministeren har sagt. Derfor kommer Thorkild Simonsen nu til at fortælle, hvad regeringen agter at gøre. Regeringen har helt mistet styringen, og situationen er uden for al kontrol, fordi lovgivningen ganske enkelt er for svag," siger Pia Kjærsgaard.
Dansk Folkeparti vil derfor rejse lovforslag om, at retskravet på familiesammenføringer fjernes. At der indføres obligatoriske DNA-test for alle, der ønsker familiesammenføring samt at udlændinge, som er kommet uberettiget til Danmark, skal udvises, uanset hvor lang tid, de har boet her.

Israelsk-jordansk strid nedtones
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, og Jordans kong Abdullah den anden forsøgte efter deres første direkte forhandlinger at nedtone de seneste dages strid om en mellemøstlig fredsplan.
Netanyahu sagde efter flere timers forhandlinger i går, at han var overbevist om, at Jordan bakker fuldt op om de to landes fredsaftale.
Uenigheden mellem de to landes politiske ledere opstod torsdag, da Netanyahu i en tale til israelske universitetsstudenter sagde, at Jordan var det eneste land i Mellemøsten, der støttede Irak under Golfkrigen i 1991.
Netanyahu lod også skinne igennem, at Jordans kong Abdullah eller en fremtidig jordansk leder kunne tilsidesætte den jordansk-israelske fredsaftale fra 1994.
Jordanske ledere reagerede skarpt på udtalelserne, men efter mødet søndag sagde Jordans ministerpræsident, Fayez Tarawneh, at kontroversen var ryddet af vejen, og at de to parter var enige om fredsaftalen.

Studievalg truer velfærd
*Tilgangen til de naturvidenskabelige studier er i det seneste tiår faldet så markant, at det nu får konsekvenser.
Danskerne må i fremtiden indstille sig på, at forskerne ikke står klar, hvis der dukker nye livstruende sygdomme op. Eller der opstår miljøkatastrofer. Økonomisk vil det medføre mindre vækst i samfundet og dermed færre velfærdsgoder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Industrien mangler således 10.000-15.000 medarbejdere med en videregående uddannelse inden for de tekniske fag, samt 20.000-40.000 personer med en kortere teknisk uddannelse.
På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) siger rektor Hans Peter Jensen, at kommende forskerspirer, som vil specialisere sig i atomkraftteknologi må studere i Sverige. DTU har som konsekvens af, at de unge og bevillingerne forsvinder, nedlagt afdelinger. Det betyder, at Danmark fremover måske ikke selv vil kunne tackle miljøkatastrofer.

Færre rejser med charterfly
*Charterselskaberne sendte fem procent færre rejsende afsted med fly sidste år sammenlignet med 1997, men tilbagegangen har resulteret i bedre økonomi i selskaberne på grund af mindre udbud og dermed færre rejser til foræringspriser.
I alt sendte charterselskaberne 1.171.566 rejsende afsted, og det var 65.193 færre end året før, viser tal fra Statens Luftfartsvæsen, som rejsebladet Stand By offentliggør i dag. Tilbagegangen er gået hårdest ud over Tyrkiet, der modtog godt 53.000 færre chartergæster.

1.300 på flugt fra uroligheder i Indonesien
*Omkring 1300 mennesker søgte i går at flygte fra øen Ambon i det østlige Indonesien efter nye religiøse spændinger i kølvandet på et bombeattentat sent lørdag.
En lokal journalist oplyser, at der ikke er meldinger om dræbte i forbindelse med bombeeksplosionen i byen Ahuru, men at urolighederne mellem muslimer og kristne er blusset op påny og at mange huse, kirker og moskeer er blevet brændt ned. Hjemmelavede bomber er ofte blevet brugt i stridighederne mellem de kristne og muslimerne på Ambon, der ligger 2.300 kilometer øst for Indonesiens hovedstad, Jakarta.
Flere end 160 mennesker blev dræbt under uroligheder i januar. I sidste uge kostede sammenstødene 24 menneskeliv.
Søndag trængtes over 1000 mennesker ved havnen i Ambon for at komme væk fra øen.
"Der er omkring 1.300 mennesker i Ambons havn. De søger at komme med både til Ujungpandang, Surabaya og Jakarta," siger et øjenvidne.
Urolighederne skyldes en kombination af ekstrem fattigdom skabt af landet økonomiske krise og religiøse spændinger mellem befolkningsgrupperne.

Redigeret af Nils Mølgaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu