Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. marts 1999

Flygtninge på egen hånd
*Mere end 250.000 kosovo-albanere er på flugt, men de skal ikke forvente hjælp, så længe NATO-aktionen mod Serbien er i gang. Det slog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fast efter de første angreb mod serbiske mål.
"Hele formålet med aktionen er at undgå at kosovo-albanerne drives ud af deres land som flygtninge. Der skal ikke mangle humanisme, men det er nødvendigt at opretholde det maksimale pres mod Milosevic," sagde han.
De 15 EU-lande vil ikke være med til indirekte at hjælpe Serbiens præsident Slobodan Milosevic med den etniske udrensning. Derfor bliver der ikke tale om at større hjælpeaktioner for de flygtende kosovo-albanere, som søger til bl.a. nabolandet Makedonien.
Tema side 6 og 7

Minister under pres i hormonkrig
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) står stadig mere isoleret i hormonkrigen, hvor USA truer med ekstraftold på 1,3 milliarder kroner mod dansk eksport, skriver Berlingske Tidende. Socialdemokratiske partifæller i Europa-udvalget går imod ham og det samme gør topembedsmænd i Fødevareministeriet og strærke kræfter i Udenrigsministeriet.
"De overordnede danske interesser i denne sag er ikke lig med de forbrugerinteresser, fødevareministeren forsvarer. Ministeren vil nu komme under stort pres fra egne embedsmænd," siger en central dansk kilde tæt på hormonsagen.
Leder på bagsiden

Fortsat slagsmål om tv-sendetid
*Slagsmålet om sendetid og sendetidspunkt på Kanal København er endnu ikke forbi.
Kanal København, der består af de 35 'gamle' stationer plus fem nye, har atter fået til opgave selv at fordele sendetiden imellem sig.
Det afgjorde Det Fælles Fjernsynsnævn ved et møde onsdag. Dermed er sagen nærmest tilbage ved status quo. Sendesamvirket måtte nemlig i første omgang opgive at nå til enighed, og derfor sendte de sagen til det fælles fjernsynsnævn, der traf en afgørelse. Den var tv-stationerne imidlertid ikke tilfredse med, og derfor klagede de til udvalget vedrørende lokal radio og tv under Kulturministeriet, der prompte sendte sagen tilbage til Det Fælles Fjernsynsnævn. Og nævnet har altså nu besluttet, at sende 'aben' tilbage til tv-stationerne.

EU i nærkamp om reformer
*EU's stats- og regeringschefer forberedte sig torsdag aften på en lang nat med hård nærkamp om deres gigantiske økonomiske reformprojekt, der skal tilpasse EUs økonomi til udvidelsen mod Øst. Inden nattens afgørende forhandlinger på EU-topmødet i Berlin sagde den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, at det er "meget, meget svært", og der er ingen garanti for succes.
Topmødet havde da været suspenderet siden torsdag formiddag, da den tyske forbudskansler Gerhard Schröder og Joschka Fischer kastede sig ud i en stribe to-sidede møder med ministre fra hvert enkelt land. Samtidig indledte de 15 medlemslande også på egen hånd kontakter på kryds og tværs, da mulighederne for et kompromis torsdag blev udforsket.
Tema side 3

Konflikt truer byggeområdet
*Det trækker nu op til konflikt på bygge- og anlægsområdet, som kan få en lang række byggearbejder til at gå i stå efter påske, efter at overenskomstforhandlingerne mellem arkitekterne og deres arbejdsgivere er brudt sammen. Det oplyser Ansatte Arkitekters Råd, AAR.
Årsagen er, at arkitekterne og teknikergrupperne, som er organiseret i henholdsvis Ansatte Arkitekters Råd, AAR, Konstruktørforeningen, KF, og Teknisk Landsforbund, TL, ikke har kunnet nå til enighed om en ny overenskomst med tegnestuernes
arbejdsgiverorganisation, Praktiserende Arkitekters Råd, PAR.
Efter en række møder brød forhandlingerne først sammen mellem arbejdsgiverne og TL samt KF, og senest med arkitekterne. Og med mindre parterne kommer på talefod igen, eller forligsinstitutionen inddrages og eventuelt udsætter konflikten, vil byggearbejdet gå i stå, da arbejdsgiverne har varslet lockout allerede ved forhandlingernes påbegyndelse.

Forskel på miljøkrav til landbrug
*Viborg Amt har fået mulighed for at optræde skrappere over for landbrug, der for eksempel har sandet jord.
Amtet har fået opbakning fra Fødevareministeriet til at gøre forskel på miljøkravene til landmændene. Kravene til antallet af dyr på den enkelte landbrugsbedrift bliver dermed for første gang kædet direkte sammen med hvilken type jord, der er på ejendommen.
Det bliver en klar gevinst for miljøet i Viborg Amt, siger formanden for amtets miljøudvalg, SF'eren Søren Gytz Olesen til DR Midt og Vest i Holstebro.
Den nye fremgangsmåde gælder i første omgang kun de store landbrug med over 250 dyreenheder.
Formanden for landboforeningerne i Gammel Thisted amt, Esben Oddershede, er betænkelig ved forskelsbehandlingen. Han mener, at det i praksis bliver nærmest umuligt at gennemføre retfærdigt.

Mejerifusionen er en realitet
*Fusionen mellem Danmarks to store mejeriselskaber, MD Foods og Kløver Mælk, blev torsdag en realitet.
MD Foods' 231 mand store repræsentantskab sagde efter et kort møde torsdag formiddag enstemmigt ja, mens Kløver Mælks repræsentantskab brugte næsten fire timer på at diskutere fusionen, før de skred til afstemning. Da stemmerne var talt op, viste det sig imidlertid, at et 142 af de 185 repræsentantskabsmedlemmer havde valgt at sige ja til fusionen. 41 stemte nej - heriblandt de 24 medarbejder-repræsentanter, mens to stemmesedler var blanke.
Dermed er over 90 procent af den danske mælkeproduktion samlet i et enkelt selskab.
Artikel side 4

Gymnasielærere bundet af aftale
*Gymnasieskolernes Lærerforening, GL, kan ikke slippe ud af den forhandlingsaftale, Akademikernes Centralorganisation, AC, har indgået på vegne af de godt 8000 gymnasielærere.
GL opfordrer medlemmerne til at stemme nej til forliget, der ifølge GL blandt andet indbærer flere elever i klasserne og mindre tid til forberedelse. Men selv om GL stemmer nej til forliget, så hænger man på aftalen, der er indgået mellem AC og Amtsrådsforeningen.
På et bestyrelsesmøde i AC torsdag blev det meddelt, at GL enten kan melde sig ud, hvilket ikke er en enkel sag, eller sige, at man om tre år ikke vil være med i et fælles forhandlingsforløb, når der skal forhandles nye overenskomster i år 2001.
Amtsråd støtter øget samarbejde
nBlandt de politiske partier i Københavns Amtsråd er der bred tilslutning til at udbygge og styrke samarbejdet i hovedstadsområdet, som regeringen netop har foreslået i forbindelse med oprettelse af et Hovedstadens Udviklingsråd. Det siger Københavns Amtsråd i en samlet udtalelse torsdag.
Amtsrådet føler sig dog med sine 3 ud af 11 medlemmer i det nye råd klart underrepræsenteret i forhold til, at Københavns Amt tegner sig for 610.000 indbyggere ud af hovedstadsregionens samlede befolkning på 1,8 millioner indbyggere, men Amtsrådet forventer, at dette problem bliver løst, når lovforslaget skal behandles i Folketinget.

IMF's Camdessus til Rusland
*Ruslands ministerpræsident, Jevgenij Primakov, bekræftede torsdag, at Den Internationale Valutafonds (IMF) direktør, Michel Camdessus, ville komme til Moskva lørdag.
Primakov sagde videre, at han forventer "frugtbare" samtaler med Camdessus.
Meddelelsen kommer, efter at Primakov forleden afbrød sin rejse til USA - hvor han bl.a. skulle have møder med IMF om lån til Ruslands trængte økonomi - i lyset af NATO's dengang forestående angreb.

EU-aftale med Sydafrika på plads
*EU har skabt sig en ny forbundsfælle med den handelsaftale med Sydafrika, der onsdag aften blev godkendt på regeringschefernes topmøde i Berlin.
Med aftalen har EU knyttet langt tættere bånd til Sydafrika end både USA og Japan, og det kan få stor betydning. Sydafrika indgår allerede på nuværende tidspunkt i en række handelsforbund, og det forventes, at landet fremover vil blive en væsentlig faktor i Verdenshandelsorganisationen (WTO), hvor EU flere gange har haft brug for allierede.

For få indberetter salmonella-smitte
*Læger er stadig alt for dårlige til at indberette mistanke om salmonella-syge blandt deres patienter.
"Det er i høj grad et problem, at lægerne undlader at anmelde salmonella-smitte. Det betyder, at vi ikke kan gribe ind og fjerne smittekilden, og den overordnede forebyggelse vanskeliggøres, når vi kun får anmeldt en brøkdel af de faktiske tilfælde," siger Kåre Mølbak i Statens Serum Institut.
Han påpeger, at selv en spinkel mistanke om smitte fra fødevarer forpligter lægen til at rapportere til myndighederne samt foretage en mikrobiologisk prøve, så årsagen kan findes.
"Mens vi har meget klart overblik over salmonella-smitten i svin og fjerkræ, ved vi meget mindre om, hvorfor mennesker smittes. Det kunne lægerne råde bod på," siger Kåre Mølbak.

Flyveasken fjernes fra Fuglebjerg
*Den miljøfarlige svenske flyveaske fjernes nu fra Fuglebjerg Kommune. Affaldet skal transporteres til Norge, hvor det skal deponeres.
De svenske myndigheder har lavet en aftale med virksomhederne Helsingborg Energi og Danisco Sugar AB i Klagstorp om at fjerne asken, som er ulovligt deponeret i Danmark.
Virksomhederne skal formelt ansøge Miljøstyrelsen om lov til at transportere flyveasken til Norge, men her har myndighederne på forhånd sagt ja til at tage den, oplyser underdirektør Niels Juul Jensen, Miljøstyrelsen, til Ritzau.

Barsebäck besat
*Aktivister fra Greenpeace har besat atomreaktor B1 på Barsebäck, 20 km. fra København. De protesterer mod det "juridiske smøleri" der stadig forhindrer lukningen af reaktoren, som den svenske regering havde lovet 1. juli 98.
Aktivisterne medbragte bannere med ordene 'Lukketid' og 'Stop' og et oppusteligt håndtag, der symboliserer lukningen. De forberedte sig i går på at overnatte på taget af reaktoren.
Sager om lukningen verserer både ved den svenske forvaltningsdomstol, EF-domstolen og EU-kommissionen.
Barsebäcks hovedaktionær, PreussenElektra, "vil øjensynlig bruge alle midler for at forhindre lukningen, men nu må hensynet til mennesker og miljø komme før jura og økonomi," siger Tarjei Haaland, Greenpeace.
De 20 Greenpeace-aktivister blev i løbet af dagen anholdt af det svenske politi.
Det svenske politi oplyste på et pressemøde i Lund torsdag, at det ikke agter at gribe ind overfor de seks aktivister på reaktoren. Det er Tarjei Haaland tilfreds med:
"Vores mål er at få vores budskab ud så længe som muligt," siger han.
Ved mørkets frembrud torsdag gjorde aktivisterne sig klar til at overnatte på toppen af reaktor B1, mens Greenpeace satte spot på banneret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her