Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

25. marts 1999

NATO angriber mål i Serbien
*I går aftes indledte NATO de længe varslede angreb mod mål i Serbien.
I Kosovos hovedstad Pristina lød der ligeledes flere store eksplosioner efterfulgt af mindre våbenild, der formodentlig stammede fra anti-luftværns raketter fra det serbiske militær.
Angrebet er den første egentlige offensiv mod en suveræn stat i NATO's 50 årige historie, og det blev indledt med godkendelse af alle 19 lande i forsvarsalliancen. De fire danske F16-fly, der er en del af den NATO-styrke, der kan blive sat ind i angrebet var ved redaktionens slutning endnu ikke sat ind.

Pinochet kan retsforfølges
*Til stor glæde for chilenere verden over besluttede Storbritanniens øverste domstol onsdag, at Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet ikke har immunitet, og at han kan retsforfølges. Blandt andet Spanien har krævet Pinochet udleveret til retsforfølgelse for forbrydelser begået under Pinochets diktaturstyre.
De syv dommere besluttede, at Pinochet ikke kan påberåbe sig immunitet i forbindelse med de brud på menneskerettighederne, der blev begået i Chile fra 1973 til 1990, da Pinochet var statsoverhoved.

Italienske Prodi efterfølger Santer
*EU's regeringsledere indstillede i går den tidligere italienske ministerpræsident, Romano Prodi til formand for EU-Kommissionen.
Europa-Parlamentet skal dog godkende Prodi, før han formelt kan sætte sig i formandsstolen.

BUPL vedtager plan mod overgreb
*I kølvandet på de mange sager om seksuelle overgreb mod børn i institutioner har Pædagogernes landsforbund, BUPL, vedtaget en handlingsplan, der inderholder fem "bud".
Øget samarbejde med pædagogmedhjælpernes forening, PMF, så man i fællesskab kan finde ud af, hvilke retningslinier personale i daginstitutioner skal ansættes efter.
Derudover vil BUPL have udarbejdet retningslinjer for, hvordan man som ansat i en institution skal handle, hvis man for mistanke om, at der sker seksuelle overgreb mod børnene i institutionen. Og som femte bud vil BUPL have besked om konkrete sager, der involverer overgreb på børn eller mistanke om det. I dag bliver sådanne sager behandlet i de enkelte 23 lokalforeninger og ikke central i BUPL.

Boesak idømt seks års fængsel
*Den sydafrikanske præst og borgerrettighedsforkæmper, Allan Boesak, blev i går idømt seks års fængsel for tyveri og bedrageri over for blandt andet skandinaviske bistandsorganisationer.
Strafudmålingen kommer, efter at retten i Cape Town sidste onsdag fandt Boesak skyldig i at have tilegnet sig i alt 1,3 millioner rand (ca. 1,5 mio. kr.), der gennem årene var blevet skænket til hans hjælpefond af først og fremmest skandinaviske bistandsorganisationer.
Boesaks advokater ventes at appellere dommen og anmode om løsladelse mod kaution for at forhindre, at deres klient fængsles med det samme.

Fransk erstatning til holocaust-ofre
*De franske bankers organisation, AFB, erklærede onsdag, at alle indeståender fra Holocaust-ofre vil blive kompenseret.
Pårørende uanset nationalitet kan således opnå kompensation for indestående i banker, der er medlemmer af AFB.
I en erklæring sagde AFB's præsident, Michel Freyche, at bankerne vil forsøge at identificere ofrenes bankkonti og så finde de pårørende for at give dem pengene.
I de tilfælde, hvor det ikke er muligt at finde pårørende, da vil bankerne bruge pengene til en mindefond, som AFB også vil yde bidrag til.

Japan fængsler kritiske røster
*Den japanske ambassadør i København modtog onsdag en skarp protest af Greenpeace, fordi tre af organisationens aktivister har siddet fængslet siden 18. marts på grund af en happening vendt mod brugen af blødgørere i legetøj.
De tre aktivister klatrede 18. marts op på et højhus i Tokyo i forbindelse med en legetøjskonference og hængte et banner op på bygningen.
Greenpeace mener, at fængslingen er en helt uansvarlig reaktion på en fredelig appel til fabrikanterne om at fjerne de såkaldte phthalater fra legetøj. Amnesty International har tidligere kritiseret Japan for misbruge fængslinger i et forsøg på at gøre aktivister tavse.
Der vil i alt blive protesteret i 21 lande, oplyser Greenpeace Danmark.

Amerikansk nazist udvist af Tyskland
*Den amerikanske nazist, Gary Lauck, som i 1996 blev udleveret fra Danmark til Tyskland, er efter sin udståede fængselsstraf blevet udvist af Tyskland til USA, skriver det tyske nyhedsbureau, DPA.
Den 45-årige amerikanske nazist blev i august 1996 idømt fire års fængsel for blandt andet at have opildnet til racehad. Lauck skulle afsone hele sin straf. Fra sit kontor i USA producerede han nazistisk propagandamateriale, som blev vidersendt til Tyskland.
Ved domsafsigelsen i Tyskland fastslog retten, at Lauck havde "rettet en propagandakanon mod Tyskland og konstant havde ladt den med materiale".
Desuden betragtede retten ham som en fanatisk demagog. Danmark har tidligere afvist at give Lauck asyl.

Hjemløse afvises over hele landet
*Hjemløshed er et voksende problem i hele Danmark og ikke kun i København, hvor Borgerrepræsentationen netop har vedtaget en omstridt omstillingsplan for de hjemløse.
Herberger og forsorgshjem landet over har overbelægning, og de hjemløse bliver ofte afvist, fordi der ikke er plads, skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. Hos forsorgshjemmet Østervang i Århus er det almindeligt at slæbe ekstra madrasser frem og lade folk sove i modtagelsen. Også herbergerne melder om stigende pres.
"I øjeblikket afviser vi en om dagen. Vi ringer land og rige rundt for at finde plads, men det er svært," siger Poul Jensen fra Kirkens Korshærs herberg i Aalborg til Danske Kommuner.

Vi vasker os i kemikalier
*Der er kemikalier i kosmetik, vaskepulver, shampoo, maling, smøreolier og mange andre produkter, vi bruger hver dag. Og der kommer hele tiden nye til.
Det viser nye tal, som Enhedslisten præsenterede på et møde onsdag.
Enhedslisten har sammenholdt oplysninger om kemiske stoffer i produkter, der anvendes i Danmark, med Miljøstyrelsens liste over de mest uønskede stoffer.
Partiet konkluderer på den baggrund, at der bliver stadig flere produkter, der indeholder sundhedsfarlige kemikalier. Derfor har Enhedslisten stillet en række lovforslag, der skal begrænse brugen af kemikalier.

Handelskammer afviser indgreb
*Det Danske Handelskammer afviser, at der er behov for et økonomisk indgreb nu. Nationalbanken fastslog ellers i sidste uge, at danskerne fortsat bruger for mange penge, ligesom Venstre og de konservative kritiserede regeringen for at føre en for slap finanspolitik.
"Der er fortsat stor usikkerhed. Vi har endnu ikke set den fulde effekt af pinsepakken, der er blevet overhalet indenom af rentefaldet," siger cheføkonomen i Handelskammeret, Jens Brendstrup, på baggrund af organisationens seneste kvartalsanalyse af konjunkturerne i Danmark.
Han mener, at det er det offentlige, der i første omgang må holde for.

Lærere må leve med en risiko
*Lærere, der arbejder på specialskoler med multihandicappede børn, må være indstillet på, at kommer de til skade i visse situationer, så er der ikke tale om en arbejdsskade.
Det er konsekvensen af en dom, der onsdag faldt i Højesteret, hvor Danmarks Lærerforening tabte en principiel sag mod Den Sociale Ankestyrelse og Arbejdsskadestyrelsen.
I den konkrete sag kom en nu 51-årig lærer til skade med sit håndled, da hun på en skole for psykisk og fysisk handicappede elever skulle holde en voldsom elev fast.
Højesteret finder, at "begivenhedsforløbet og lærerens håndtering af dette må anses som sædvanligt forekommende på en specialinstitution".
Derfor kan skaden ikke anerkendes som en arbejdskade.

Mogens Camre bekender kulør
*Den tidligere socialdemokrat, Mogens Camre, har langt om længe bekendt kulør og bliver for fremtiden at finde i Dansk Folkepartis rækker som partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget til sommer.
Det er ikke mindst en række indvandrerfjendske udtalelser i tv sidste år, der har banet vejen for en ny politisk karriere for Camre.
Selv forklarer den 62-årige Camre partiskiftet med, at Socialdemokratiet er blevet for elitært og, at Dansk Folkeparti i virkeligheden har et langt tættere forhold til almindelige mennesker.
I Socialdemokratiet aner man en vis lettelse over Camres beslutning.
"Det er godt, at Mogens Camre langt om længe bekender kulør. Det, kunne vi have ønsket, var sket for længe siden. Han har været en stor belastning, ikke bare for Socialdemokratiet, men også for de holdninger, et stort flertal i Folketinget deler," siger Socialdemokratiets spidskandidat til EP-valget Torben Lund til Ritzau.

Mælkefusion får kamp til stregen
*Lige til det sidste har en gruppe Kløver-andelshavere forsøgt at skaffe flertal for et nej til fusion med mejeriselskabet MD Foods. I dag falder afgørelsen, når Kløver Mælks 184 mand store repræsentantskab samles i Vingstedcentret ved Vejle.
"Vi har kunnet tælle omkring 70-80 modstandere i repræsentantskabet, og vi håber, at de sidste svinger over til os på dagens møde, så vi får et nej," siger landmand Henning Nielsen til Information. Han er talsmand for den gruppe af andelshavere, der de seneste par uger har kæmpet for et nej til fusionen.
Tirsdag aften samlede gruppen omkring 100 andelshavere, hvoraf omkring 30 - 40 sidder i repræsentantskabet, til et protestmøde på Hovborg Kro ved Grindsted. Meldingen fra protestmødet var, at de to mejeriselskaber bør samarbejde frem for at fusionere.
"Med ét mejeriselskab ryger demokratiet og valgfriheden for den enkelte landmand," mener Henning Nielsen, der endnu overvejer, om han på dagens repræsentantskabsmøde vil stille forslag om at få afstemningen udsat, så andelshaverne kan nå at blive bedre orienteret.
Mens der er modstand mod mejerifusionen blandt Kløver Mælks leverandører, så hersker der fodslag i MD Foods, hvor de 231 valgte i repræsentantskabet ligeledes skal stemme om fusionen i dag.
"Ud fra de meldinger, jeg har fået fra baglandet, er jeg overbevist om, at et stort flertal stemmer for fusionen," siger Povl Thomsen, der udover at sidde i MD's repræsentantskab er formand for brancheforeningen Danske Mælkeproducenter, som har såvel MD- som Kløver-leverandører som medlemmer.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her