Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

23. marts 1999

'Milosevic giver sig ikke'
*Den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, er ikke klar til et kompromis om Kosovo. Det oplyste EU's mægler, østrigeren Wolfgang Petritsch, mandag aften efter sit møde i Beograd med Milosevic sammen med USA's mægler Christopher Hill og Ruslands Boris Majorski.
"Det stod fra begyndelsen klart, at præsident Milosevic ikke er klar til at bevæge sig, ikke klar til at lave et kompromis, ikke klar til at stå frem med en positiv holdning ved at acceptere den politiske, som vi har forhandlet frem," sagde Wolfgang Petritsch til Reuter.
USA's særlige Balkan-udsending, Richard Holbrooke, mødtes med Milosevic senere mandag aften.

Reform af førtidspension udskudt
*Regeringen har udskudt sin planlagte reform af førtidspensionen på ubestemt tid. Det fastslog socialminister Karen Jespersen (S) mandag.
"Regeringens holdning er, at det vil være for meget at give sig i kast med så store omlægninger nu," sagde socialministeren. Ifølge Karen Jespersen udskydes førtidspensionsreformen, som er en del af regeringsgrundlaget, fordi der ikke er flertal i Folketinget for én enkelt ny model.
Oppositionen til venstre og højre i folketingssalen har længe presset på for at få vedtaget en gennemgribende reform af førtidspensionen.

PFA-advokater kan slippe for retssag
*Leder af Bedrageriafdelingen ved Københavns Politi, Bent Hansen, åbner nu for, at Kurt Thorsens to juridiske erhvervshjerner i den store svindelsag om forfalskede PFA-garantier for milliarder, ikke mødes med en egentlig retssag.
"Sigtelsen er rejst, og det er nogle relativt nemme sager, men det er ikke nødvendigvis noge,t man fremmer," siger han og afviser at kommentere, om sigtelsen skal omsættes i en egentlig anklage mod de to advokater. Der er tale om de to erhvervsadvokater, John Adamsen fra det nystartede advokatkontor Zenith Advokater og Robert Koch-Nielsen fra det hæderkronede Plesner og Grønborg.
"Det er anklagemyndigheden, der afgør, om det skal være her eller i Advokatnævnet," siger Bent Hansen.
Advokatnævnet har selv været tæt på en sag mod de to advokater, der fik en påtale i advokatrådet. Men sagen blev stillet i bero på baggrund af politiets sigtelser.

EU tilbageholder Kina-kritik
*EU-landene vil heller ikke i år løbe i front med en Kina-kritisk resolution under den årlige samling i FN's menneskerettighedskommission, der blev indledt i Geneve mandag.
Det fastslog Tysklands udenrigsminister og EU-formand, Joschka Fischer, mandag efter et udenrigsministermøde i Bruxelles i går.
Til gengæld vil EU-landene sondere stemningen i Geneve for i stedet at fremlægge en såkaldt tematisk resolution, der fastlægger nogle standarder for menneskettigheder rundt om i verden.

Opholdstilladelse mod vidneudsagn
*Både Venstre og de konservative advarer imod regeringens planer om at give midlertidige opholdstilladelser til udenlandske prostituerede, som vil vidne mod bordel-bagmænd.
"Det er klart, at deres visa skal forlænges, så længe sagen kører i retten, men vi skal ikke ud i byttehandler med opholdstilladelser mod vidneudsagn," siger den konservative retsordfører, Bendt Bendtsen.
Der er allerede dækning i lovgivningen for, at Udlændingestyrelsen kan forlænge eller give visa til prostituerede, som medvirker til at opklare konkrete straffesager. Desuden kan Udlændingestyrelsen give midlertidig opholdstilladelse efter skøn. Og den mulighed har Justitsminister Frank Jensen (S) sagt vil blive brugt, når der er brug for vidneudsagn fra udenlandske prosituerede.
SF's medlem af Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup, mener på den anden side, at regeringens forslag ikke er vidtgående nok.
Hun foreslår, at der skal være mulighed for op til fem års opholdstilladelse for kvinderne - og dermed mulighed for at slå sig ned i landet.

Stor opbakning til Tyrkiets Ecevit
*Tyrkiets ministerpræsident Bülent Ecevit overlevede mandagens mistillidsvotum i parlamentet. Her samlede de "misfornøjede" kun 236 af 276 nødvendige stemmer trods støtte fra det islamiske Dydens parti. Forslaget skulle tvinge Ecevits mindretalsregering til at udsætte parlamentsvalget den 18. april, hvor mange af de "misfornøjede" er udelukket fra deres partilister.
Afstemningens største taber blev Dydens parti under Recai Kutan.
Partiet havde håbet at få fjernet forbuddet mod, at fhv. ministerpræsident Necmettin Erbakan opstiller til valget.
Samtidig forsøgte den tyrkiske anklager Nuh Mete Yuksel at få Dydens parti forbudt som en ulovlig efterfølger af Erbakans Islamiske Velfærdsparti, som Tyrkiets forfatningsdomstol forbød i januar 1998. Dydens Parti er parlamentets største parti med 144 af 550 pladser.

Mænd nyder godt af særbehandling
*Det er en myte, at positiv særbehandling ved besættelse af job altid gælder kvinder. I virkeligheden søges der stort set lige så ofte om dispensation fra ligestillingsloven til at særbehandle mænd som kvinder.
Det viser rapporten 'Behandler man folk lige når man behandler dem ens?', som Ligestillingsrådet udgav mandag.
Fra 1990 til 1998 har Ligestillingsrådet behandlet 59 ansøgninger om dispensation. Af de 59 ansøgninger omhandler de 29 kvinder og de 26 mænd. Ansøgningerne var i 26 af tilfældene til brug for kurser, uddannelse og forskning, mens 33 af ansøgningerne gjaldt brug for f.eks. annoncering efter det underrepræsenterede køn, ansættelse af kvinder i ledende stillinger eller af mænd i omsorgsfag.

Israelske fly angriber Libanon
*Israelske kampfly angreb mandag for anden dag i træk flere steder i det sydlige Libanon, meddelte den israelske hær.
Under et angreb søndag angreb israelske fly mål i den østlige del af det område, som Israel holder besat.
Israel er involveret i en udmattelseskrig med den islamisk fundamentalistiske Hizbollah-milits, der kæmper for at tvinge Israel ud af det sydlige Libanon, og det menes, at det var Hizbollah-mål, som det israelske luftvåben forsøgte at ramme.

Fødevarehjælp til Nordkorea
*USA sender 100.000 ton fødevarehjælp til Nordkorea. Beslutningen kommer, fordi Nordkorea for fem dage siden gav USA lov at inspicere et stort underjordisk anlæg, der mistænkes for at være led i Nordkoreas forsøg på at fremstille en atombombe.
Hjælpen formidles gennem FN's Verdensfødevareprogram, WFP. Den omfatter sojablanding og majs til Nordkoreas svageste - børn, gravide, patienter på sygehuse og ældre, oplyste han.
USA lovede sidste år at give 500.000 ton fødevarehjælp til Nordkorea, hvor økonomien næsten er brudt sammen. Mangelen på mad har affødt udbredt hungersnød.
WFP søger snart mere fødevarehjælp til Nordkorea, men skal først finde 209.000 ton, som mangler fra sidste års appel.

Schröder afviser Prodi-støtte
*En tysk regeringstalsmand afviste i går presseforlydener om, at den tyske forbundskansler Gerhard Schröder officielt støtter den tidligere italienske ministerpræsident Romano Prodis kandidatur som formand for EU-Kommissionen.
Talsmanden understregede, at Gerhard Schröder ikke vil sætte navn på mulige kandidater før topmødet i Berlin.
Ifølge den tyske avis Die Welt har kansler Schröder anbefalet Italiens tidligere ministerpræsident under sin rundtur til EU's regeringschefer sidste uge.
Trods den officielle afvisning af at sætte navne på mulige efterfølgere for Jacques Santer, så er der meget, der tyder på, at Romano Prodi kan gå hen og blive den nye formand for EU-Kommissionen.

Skibe sløser med sikkerheden
*Sikkerheden på danske passagerskibe er ikke god nok. Efter 75 uanmeldte besøg i fjor konstaterer Søfartsstyrelsen, at mere end en fjerdedel af besætningen på ni skibe ikke havde deltaget i de obligatoriske brand- og redningsøvelser. Året før drejede det sig kun om tre skibe, og styrelsen er særdeles utilfreds med udviklingen.
"Udviklingen kommer som en overraskelse, og vi ved ikke, om det skyldes almindelig slendrian. Men vi har meddelt, at tonen vil blive skærpet fra i år. Hvis vi oplever en dårlig øvelse, skal der afholdes en ny, mens vi er der, og det kan forsinke afgangen," siger overskibsinspektør Ib Matthiesen, Søfartsstyrelsen.

Slagteri trækker løgpølse tilbage
*Danish Crown har fundet listeria-bakterier i et mindre parti løgpølse og opfordrer forbrugere, der har købt pågældende løgpølse til at levere den tilbage, hvor den er købt.
Produktet er solgt under mærket Marburger og har pakkedatoen den 11. marts. Løgpølsen består af hakket svinekød tilsat løg og krydderier, og produktet er ikke varmebehandlet. I det pågældende tilfælde er der konstateret over 100 listeria-bakterier per gram, hvilket er årsagen til, at Danish Crown tilbagekalder produktet.

Gammel kærlighed ruster ikke
*En britisk musiker blev for nylig genforenet med sin elskede fagot - 43 år efter instrumentet blev stjålet fra ham.
Den fornemme Heckel-fagot dukkede op blandt de instrumenter, som eleverne på et gymnasium i New York brugte til at øve sig på. Fagotten blev stjålet fra en bil i Tyskland i 1956, men ingen ved, hvordan den endte i New York.
Instrumentet fungerer stadig, konstaterede ejermanden, da han fik sin fagot overrakt af gymnasiets rektor.

'Den sidste solidaritetshandling'
*Medlemmer af ungdomsorganisationen Rebel trodsede i går kulden og satte sig til bords ved et særdeles veldækket bord på Rådhuspladsen - for at spise sig ihjel.
'Spisestrejken' er et led i Rebels kampagne for et multietnisk samfund. Frem til den 27. marts markeres kampagnen med en række arrangementer og happenings, som gårsdagens spisestrejke på Rådhuspladsen.
"Den kulinariske død er vores sidste solidaritetshandling, for hvorfor sulte, når vi har råd til at spise os selv ihjel. Dagligt ser vi flygtninge blive afvist ved Danmarks grænser. Folk som efter vores mening er yderst berettigede til asyl. Hjælpen og solidariteten til de folk, der er i nød, er krummerne fra vores veldækkede bord. Slut med krummer - de skal være velkomne til at spise med."
Budskabet til trods formåede det veldækkede bord ikke at tiltrække sig den store opmærksomhed fra de forbipasserende, der krydsede Rådhuspladsen.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her