Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

20. marts 1999

Prodi kandiderer til Kommissionen
*Italiens tidligere ministerpræsident, Romano Prodi, sagde fredag, at han er rede til at påtage sig formandskabet af EU-Kommissionen, hvis han får en femårig mandatperiode. Romano Prodi fastslog dog, at han kun sætter sig i formandsstolen, hvis det kommer til at gælde for en fuld periode på fem år.
"Hvis de 15 EU-lande er enige, og hvis mandatet bliver fuldstændigt og uden betingelser med mulighed for at gennemføre et stærkt europæisk program, så vil jeg ikke vige tilbage fra ansvaret," sagde Prodi til journalister i Rom.

OSCE trækker sig fra Kosovo
*Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) beordrede fredag alle 1.400 internationale observatører i Kosovo ud af provinsen, oplyste organisationens formand, Norges udenrigsminister, Knut Vollebæk.
Den norske OSCE-formands beslutning om at evakuere de 1.400 OSCE-observatører i Kosovo skal ses i lyset af, at fredsforhandlingene i Paris er gået i hårdknude. Beslutningen er truffet efter grundige drøftelser med udenrigsministrene i den såkaldte Kontaktgruppe for det tidligere Jugoslavien og de to øvrige medlemmer i OSCEs ledertrojka, Polen og Østrig.

Gadaffi giver sig i Lockerbie-sag
*Efter mere end ti års tovtrækkeri meddelte Libyens leder Moammar Gadaffi i går at han er parat til at udlevere de to libyske statsborgere, der mistænkes for at stå bag bombesprængningen af et Pan Am-fly over den skotske by Lockerbie i 1988. Det vil ske inden den 6. april.
Gadaffi sagde fredag, at han havde modtaget alle de ønskede garantier om den planlagte retssag i Holland fra Sydafrikas præsident, Nelson Mandela, og Saudi-Arabiens kong Fahd.
FN's sikkerhedsråd har tidligere lovet at ophæve sanktionerne, lige så snart de to mistænkte er blevet udleveret til retsforfølgelse.
Storbritannien gav fredag erklæringen fra Tripoli en forsigtig velkomst. En talsmand for premierminister Tony Blair sagde, at den libyske beslutning var "et længe ventet tegn på, at retfærdigheden kan ske".
270 mennesker mistede livet, da det amerikanske Pan Am-fly eksploderede over den skotske by Lockerbie i 1988.

Hormonbøffer på vej til Danmark
*Meget tyder på, at EU's eksportforbud mod hormonbehandlet kød fra USA bliver lempet. Ifølge Berlingske Tidende fredag har EU fremlagt et kompromisløsning på den ti år lange strid mellem EU og USA og afværge de amerikanske trusler om straftold mod dansk landbrugseksport fra midt i maj.
Kompromiset lægger op til, at i stedet for at lukke op for hormonkød her og nu, tilbyder EU at fremskynde det nødvendige lovgivningsarbejde, så forbudet kan ophæves ved en EU-forordning i løbet af halvandet år.
I den mellemliggende periode vil EU give USA kompensation i form af lavere told på andre varer end hormonbehandlet oksekød.
Der er dog ingen garanti for, at EU vil importere kødet. Allerede nu afviser de to danske supermarkedskæder, FDB og Dansk Supermarked, at det hormonbehandlede kød vil finde vej til deres kølediske.

'Nordirland kan ikke vende om'
*I et forsøg på at redde fredsprocessen og dæmpe den spirrende uro i Nordirland udsendte USA's, Storbritanniens og Irlands ledere i går en fællesudtalelse, hvori man opfordrer til ro.
"Vi er nået for langt til at vende om," hed det bl.a. i erklæringen, som blev frigivet efter endnu en nat med voldsomme gadekampe i Nordirland.
De fandt sted få timer efter, at den myrdede katolske advokat Rosemary Nelson var blevet begravet i byen Lurgan, hvor hun blev dræbt af en bilbombe mandag. Protestantiske ekstremister i gruppen Den Røde Hånds Forsvarere tog ansvaret.
I den nærliggende by Portadown kom politiet for anden nat i træk i kamp i bydelen omkring Garvaghy Road.

Fødevarefusk er udbredt
*210 gange har Veterinær- og Fødevaredirektoratet det seneste halvandet år måtte gribe ind over for danske fødevareproducenters fupnumre.
Det viser status over den kampagne mod vildledning, som direktoratet nu har afsluttet, skriver Aktuelt fredag. Honningkager uden honning, bearnaisesauce uden æg, tysk kød mærket som dansk, flødeleverpostej uden fløde og Rio-kaffe som ikke fra Brasilien er nogle af de mange eksempler.
Formanden for Folketingets fødevareudvalg, Jørn Jespersen (SF) vil nu have gang i en ny kampagne, der skal køre over et halvt år, hvor madsvindeleres produktnavn, producent og salgssted bliver offentliggjort.

Den tyske rigsdag får nyt navn
*Måneders forbitret debat er slut. Rigsdagsbygningen i Berlin skifter navn til "Plenarområde Rigdagsbygning". Socialdemokrater og De Grønne ville helt afskaffe ordet 'rigsdag', der minder for meget om demokratiets fallit før Anden Verdenskrig.
De konservative og liberale strittede imod navneskiftet. Det nye navn spås ingen chancer for at blive folkeligt accepteret.

35 dræbt under kastekrig i Indien
*Mindst 35 landsbybeboere i den indiske delstat Bihar blev sent torsdag nat skudt. Politiet mistænker lav-kastegruppen, Folkets krigsgruppe, for at stå bag angrebet. Angrebet er det seneste i en optrappet krig mellem lav- og høj-kaster, som brød ud i januar, da en privat hær fra de højere kaster dræbte 24 lansbybeboere.
Siden er 27 mennesker omkommet ved gengældelses-angreb.
Bihar er Indiens fattigste delstat og har ofte været centrum for voldsomme opgøre mellem landets kaster.

FN-soldater forlader Makedonien
*Danmark trækker nu sine 91 danske FN-soldater hjem fra Makedonien, hvor de har gjort tjeneste i den fredsbevarende styrke UNPREDEP, sammen med nordiske og amerikanske soldater, oplyste Hærens Operative Kommando (HOK) fredag.
Hele styrken trækkes hjem, fordi Kina den 26. februar nedlagde veto i FN's Sikkerhedsråd mod at forlænge styrken, fordi Makedonien havde oprettet diplomatiske forbindelser med Taiwan.
De danske soldater indgik i en fælles nordisk styrke. Fra lejren i Ohrid i det vestlige Makedonien overvågede de grænsen mod Albanien i vest og Kosovo i nord. I alt 600 danskere har gjort tjeneste i Makedonien.

Ældre Sagen stævner København
*På vegne af ti ældre borgere på Østerbro, der har fået frataget hjemmehjælpen, har Ædre Sagen stævnet Københavns Kommune.
Med stævningen ønsker Ældre Sagen at få domstolenes vurdering af, om de ældre mennesker har ret til hjemmehjælp eller ej.
I alt 600 ældre mennesker har - alene på Østerbro i København - mistet deres hjemmehjælp, heraf har 250 klaget over afgørelsen.
Stævningen kommer som en udløber af lignenede sager i Skive Kommune, hvor ialt 16 ældre har fået hjemmehjælpen tilbage efter at Ældre Sagen havde kørt sag.

Østifterne afviser fusion
*Det lille forsikringsselskab Østifterne takkede fredag nej til at slå sig sammen med de ny-fusionerede Unidanmark og Tryg-Baltica.
Selskabet understreger, at det har præsteret resultater på niveau med de store forsikringsselskaber i branchen i de senere år.
Bestyrelsen vurderer samtidig, at der fortsat vil være behov for og efterspørgsel efter mindre selvstændige forsikringsselskaber, der fokuserer på personlig og individuel betjening.

Nielson fastsfryser bistand til Kenya
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) har indefrosset dansk bistand for 60 millioner kroner til et sundhedsprogram i Kenya. Samtidig truer Poul Nielson med permanent at lukke for millionerne til Danida-programmet. Det skriver Poul Nielson i et brev til Folketingets finansudvalg.
Udviklingsministeren er utilfreds med, at det kenyanske sundhedsministerium stadig ikke lever op til en aftale med Danida om selv at give mere til vedligeholdelsen af en række sundhedsklinikker.
"Jeg har derfor besluttet, at der ikke bliver tale om Danida-finansierede sundhedsaktiviteter i Kenya, før der er blevet skabt vished for, at der fra kenyansk side er sat midler af til det nødvendige egenbidrag i finansloven for 1999/2000," skriver Poul Nielson.

'Der skal ikke pilles ved reform'
*Den danske regering siger nej til at pille ved indholdet af EU's landbrugsreform, når den kommer op som en del af dagsordenen på EU-topmødet i Berlin i næste uge. Det understregede udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fredag.
Frankrig har efter vedtagelsen på landbrugsministermødet taget forbehold over for reformen, og Portugal er helt imod. Samtidig er reformen blevet dyrere end det beløb, EU's regeringschefer oprindelig have udstukket.
Helveg erkender, at Frankrigs forbehold kan skabe problemer.
"Jo, det er en risiko. Og hvis det er tilfældet, er vores stiling helt klar: Vi ønsker under ingen omstændigheder at pakke landbrugspakken op. Så alle forslag, der fører til dette, dem er vi imod," sagde han.

Information retter
*I en af vores egne annoncer - for fredagens baggrundsartikel om el-reformen - i torsdagsavisen fremgik det, at et enigt Folketing står bag el-reformen.
Det er ikke korrekt. Enhedslisten har udtrykkeligt taget afstand fra reformen.
Vi beklager fejlen,
Red.

Terrorbombe ryster Rusland
*Mindst 60 mennesker blev dræbt og over 100 såret, da en kraftig bombe fredag eksploderede på et grøntsagsmarked i den sydrussiske by Vladikavkas.
De lokale myndigheder betegnede straks eksplosionen som en "terrorhandling". Ruslands præsident, Boris Jeltsin, sendte straks indenrigsminister Sergej Stepasjin og efterretningstjenesten, FSB's chef Vladimir Putin, til Vladikavkas, som er hovedstad i regionen Nordossetien. Byen ligger blot 50 kilometer fra Tjetjenien, som Rusland forlod i 1996 efter knap to års blodig krig, der kostede over 80.000 soldater og civile livet.
"Vi taler om en terrorhandling uden fortilfælde. Der er kræfter, som ønsker at destabilisere situationen, og ikke accepterer fred," sagde Lev Dsugajev, som er talsmand for Jeltsins lokale repræsentant.
Vladikavkas i det urolige Kaukasus dannede i 1991-92 rammen om en borgerkrig mellem Nordossetien og naborepublikken Ingusjetien, hvor 500 mennesker omkom. Torsdag demonstrerede 50.000 mennesker i Ingusjetiens hovedstad, Nasran, for at kræve Nordossetien tilbage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu