Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. marts 1999

Kosovo-albanerne underskriver aftale
*Serberne var ikke til stede, da repræsentanterne for Kosovo-albanerne i går aftes underskrev fredsaftalen i Paris. Og som det blev bemærket under ceremonien, så "udgør en underskrift ikke en aftale - der skal to til at danse tango."
Kosovo-albanernes tilslutning til fredsaftalen øger presset på serberne. Ifølge diplomatiske kilder har serberne fået frist til onsdag aften til at underskrive aftalen.
Såvel USA som NATO's generalsekretær Javier Solana truede igen serberne med luftangreb fra NATO, hvis de fortsat afviser en politisk løsning på Kosovo-konflikten.
Leder og artikel på forsiden og artikler side 3 og 5

Dansk legetøj bliver giftfrit
*Efter hård modstand i EU vil det længe ventede forbud mod de sundhedsskadelige phthalater i babylegetøj træde i kraft herhjemme om 14 dage.
Blødgørerne, som forbydes, er de phthalater, som bruges i blød pvc. De er under mistanke for bl.a. at fremkalde kræft og skade forplantningsevnen, hvis de kommer over i mennesker.
EU's videnskabelige komité anbefalede for mere end et år siden et fælles EU-forbud, og miljø- og forbrugerkommissærerne, Ritt Bjerregaard og Emma Bonino var enige om at forsøge at få et direktiv igennem - uden held.
I stedet anbefalede Kommissionen mod sædvane landene at gå enegang, og efter Østrig bliver Danmark nu land nummer to, der forbyder phthalaterne.

V vil have klar besked om Ritt
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen bør hurtigst muligt redegøre for, hvad man har tænkt sig at stille op med Ritt Bjerregaard efter EU-Kommissionens fald. Det mener Venstres formand Anders Fogh Rasmussen.
"Jeg vil stærkt opfordre statsministeren til at følge eksemplet fra partifællerne i Sverige og England, hvor Göran Persson og Tony Blair allerede har meldt klart ud om skæbnen for deres kommissærer. Det samme burde Poul Nyrup Rasmussen gøre. Vi står her med en sag, hvor det ikke går an at tøve," siger partilederen.
Artikel side 4

Gymnasielærere nedlagde arbejdet
*Lærerne på gymnasier landet over nedlagde torsdag formiddag arbejdet i protest mod de ændrede arbejdstidsregler, som den nye overenskomst medfører.
Arbejdsnedlæggelserne kommer, efter at repræsentantskabet i Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) på et møde onsdag vedtog at anbefale alle GL's medlemmer at forkaste den nye overenskomst ved den kommende urafstemning.

Trads taler ud om skandalen
*Den tidligere og nu sigtede PFA-direktør, Rasmus Trads hævder over for Berlingske Tidende torsdag, at entreprenør Kurt Thorsen selv udformerede og skrev de papirer, som Trads efterfølgende forsynede med falske underskrifter. Samtidig hævder Trads, at han slet ikke kendte indholdet af flere af de centrale dokumenter, som han påførte en falsk underskrift.
Det skulle blandt andet være tilfældet med det omtalte dokument, der gjorde det muligt for Kurt Thorsen, at at hæve 140 mio. kr. fra sin byggekonto i den spanske bank Banco Bilbao Vizcaya og bruge pengene til helt andre formål i Danmark.
Kurt Thorsen fastholder, at han hele tiden troede, at underskrifterne var ægte og afviser
David Trads' udlægning.

Klare krav til hjemmeplejen
*Sundhedsminister Carsten Koch (S) bør opstille en række kvalitetskrav til den kommunale hjemmesygepleje. Det mener SF's sundhedsordfører Jørn Jespersen.
Med indførelse af kvalitetskrav kan man nemlig både undgå, at kommunerne leverer for dårlig service - og undgå, at eventuelle fremtidige udliciteringer medfører discount i hjemmesygeplejen. Og det sidste ville måske, håber Jørn Jespersen, bringe debatten om udlicitering ind i et mindre ideologisk leje.
"Det kan ikke være meningen, at syge, ældre mennesker skal ligge i deres egne hjem som gidsler for en politisk kamp om udlicitering," siger Jørn Jespersen til Ritzau.

Salmonella-program bliver syltet
*Gennem 90'erne har staten pumpet et trecifret millionbeløb i salmonellabekæmpelse i dansk landbrug. Men midlerne til at måle om handleplanerne faktisk mindsker antallet af sygdomstilfælde blandt mennesker, er så lave, at ingen kender effekten.
Statens Serum Institut er ifølge Politiken torsdag overladt til usikre skøn over det reelle antal af sygdomsudbrud blandt mennesker, og lægerne har ikke mulighed for at undersøge om salmonellaepidimier opstår fra dansk eller importeret kød.
Sidste år stillede både Sundheds- og Fødevareministeriet ifølge Statens Serum Institut en ekstrabevilling på seks millioner kroner i udsigt. Men da finansloven blev indgået, var pengene fjernet.
Sundhedsminister Carsten Koch skal mødes med landbrugsminister Henrik Dam Kristensen i løbet af et par dage for at få løst problemet.

Alle Boneloc-ofre får erstatning
*Sundhedsminister Carsten Koch (S) har besluttet at udvide sit lovforslag om Boneloc, så alle, som er blevet opereret med Boneloc-cement, kan søge erstatning og ikke som oprindeligt kun hoftepatienter.
Dermed får også patienter, som er opereret med den berygtede cement i for eksempel fingre eller knæ mulighed for at søge erstatning. Loven om Boneloc-erstatning ventes vedtaget med et stort flertal i Folketinget. De patienter, som vil være omfattet, bliver alle, der er opereret med Boneloc før 1. juli 1992. Kravet skal være fremsat inden 1. januar 2003. Patienter, som er opereret efter 1. juli 1992 kan søge erstatning gennem den almindelige patientforsikringslov.

Ingeniører tvivler på efterlønnen
*7.500 ingeniører i Ingeniørernes a-kasse, IAK, har frameldt sig den nye efterlønsordning, viser en opgørelse fra IAK.
Det er omkring hver femte kvindelige medlem og hvert tiende mandlige medlem af a-kassen, der har sagt nej til den nye ordning.
Det er især de unge, der har valgt ordningen med mer-betaling til a-kassen fra. Mange har begrundet fravalget med, at de ikke har tillid til, at efterlønsordningen vil eksistere i sin nuværende form, når de engang skal have gavn af de indbetalte penge.

Danmark får økologilov
*Antallet af landbrug, der ønsker at omlægge til økologisk produktion er stærkt stigende. Derfor skal Danmark have en økologilov. Loven skal fastsætte rammer for den måde, økologisk produktion af fødevarer sker på. Samtidig skal loven medvirke til at styrke udbredelsen af økologisk produktion og sikre forbrugerne, at de får tillid til økologiske varer.
I år forventer fødevareministeriet, at 2.250 bedrifter bliver autoriseret til økologisk produktion.

Hvalfanatikere truer islændinge
*Dyreværnsorganisationen Sea Shepherd truede i går islændingene med nye angreb, hvis de genoptager hvalfangsten, sådan som det islandske Alting for nylig opfordrede sin regering til.
Paul Watson, der står bag organisationen, mindede i går om sænkningen af to islandske hvalfangerskibe i 1986.
"Island bør huske, at økonomiske sanktioner ikke er den eneste måde at redde hvalerne på," erklærede Watson fra sit hovedkvarter i Venice i Californien, hvorfra han senest har bekæmpet den lille Makah indianerstammes ret til at fange fire hvaler ved Stillehavskysten.

Aung San Suu Kyi bliver i Burma
*Burmas militærregering har endnu ikke afgjort, om oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyis britiske mand, Michael Aris kan få indrejsetilladelse.
Regeringen i Rangoon har dog foreslået, at Aung San Suu Kyi i stedet rejser til Storbritannien for at besøge sin mand, der er døende af kræft.
Militæret i Burma har længe forsøgt at finde en anledning til at få Aung San Suu Kyi væk fra landet. Hun har i snart 10 år været militærdiktaturets hårdeste og mest indflydelsesrige kritiker. Især efter at hun i 1991 blev tildelt Nobels Fredspris.
Aung har ikke været uden for Burmas grænser de seneste 11 år, fordi hun frygter, at hun ikke vil få lov til at vende tilbage til hendes hjem i Burma.

Ungdomsoprøret fortsætter
*Formændene for de studerendes 'Nu er det nok-kampagne' mødtes i går med undervisningsminister Margrethe Vestager (R), hvor hun forholdt sig til studenternes konkrete krav om mere demokrati i uddannelsessystemet, og nej til forringelser af SU'en samt ændringer i kvote 2 optaget. Udenfor ministeriet underholdt 300 studerende og elever med slagsange og kampråb.
"Vi har nu påbegyndt den dialog, vi har kæmpet for, og vil nu trække os ud af kampagnen for at uddybe vores forslag til en bedre uddannelsespolitik," sagde Mads Engholm fra Danske Studerendes Fællesråd på et pressemøde efter mødet med ministeren.
Pamperne, som formændene kaldte sig selv, vil nu overlade initiativet til græsrødderne, som slet ikke har fået nok men vil fortsætte:
"Vi stopper ikke med at demonstrere, før vi er under arbejdsmiljøloven, som de er det i Sverige," meddelte Thomas Kiernan (RUC), som er talsmand for græsrødderne.

Krisen tager livet af japanerne
*Med Den dybeste økonomiske krise i Japan siden Anden Verdenskrig har fået japanerne til at begå selvmord som aldrig før.
Ifølge de japanske sundhedsmyndigheder tog ikke færre end 27.102 japanere deres eget liv alene i de første 10 måneder af 1998. Det er flere end i hele 1997, hvor 25.667 japanere tog deres eget liv. Langt de fleste var mænd i 50'erne.

Uro efter drab truer freden i Nordirland
*Freden i Nordirland er rystet efter drabet på den katolske advokat Rosemary Nelson, der blev begravet i går i Lurgan.
Natten til torsdag var der voldsomme sammenstød mellem katolikker og protestanter i den nærliggende by, Portadown, som betegnes som hjemsted for en hård kerne af nordirske protestanter.
En katolsk leder og 38 politifolk blev såret ved nattens uroligheder, der var en følge af mordet på den kendte advokat Rosemary Nelson.
Uroligheder i Nordirland overskyggede fredsappeller fra både USA's præsident, Bill Clinton, og britiske samt irske politikere.
I Washington har Clinton arrangeret et møde mellem nordirske ledere, som opholder sig i den amerikanske forbundshovedstad i anledning af den irske festdag, St. Patricks Day.
Med mødet søger den amerikanske regering at genskabe roen i Nordirland.
Efter planen skal Nordirlands protestantiske førsteminister, David Trimble, mødes med den katolske Sinn Fein-leder, Gerry Adams.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her