Læsetid: 1 min.

På tyske veje

5. marts 1999

Ny tysk komedie er et sammenkog af andre film

NY FILM
Komedier har - tro det eller ej - været løsningen på tysk films mangeårige publikumskrise. Og ind imellem har tyskerne virkelig været morsomme, som f.eks. i Den følsomme mand, hvor bøssehumoren blomstrede så smittende, at folk strømmede til.
Også Knocking on Heavens Door er en komedie, der har trukket millioner i biografen i et hjemland, hvor man ikke er forvænt med at more sig, når det gælder hjemmemarkedsfilm. Det er en road-film om to uhelbredeligt kræftsyge unge mænd, der oplever eventyrlige ting på deres sidste, impulsive biltur ud mod havet.
En gangsterhistorie flettes ind i de to venners hektiske rejse, der ender i den rene ønskeopfyldelse: Den ene får foræret sin mor en Cadillac, og den anden kommer i seng med to ludere samtidig og får til sidst set havet.
Den ene af fyrene er opkaldt efter instruktøren Martin Brest, der lavede Midnight Run, Duften af kvinde og Brad Pitt-floppet Meet Joe Black. Den anden hedder Rudy Wurlitzer efter en obskur amerikansk kult-instruktør. Og overskurken hedder Curtiz, den kendte Hollywoodveteran, der lavede Casablanca.
Navnekoketteriet er ikke tilfældigt, for filmen rummer ingen frisk idé, det hele er et dumsmart sammenkog af andre film, fermt tilberedt med komiske gangstere, sentimentale gensyn, pinlige krampetilfælde, småfilosofisk lommeuld og lidt fjollet, halvhjertet action. Luc Besson kunne ikke have lavet det mere hjerneblæst.
Tysklands mest populære mandlige stjerne Til Schweiger ses som den ene af fyrene, grundigt charmeforladt. Især hans epileptiske anfald, der skal vække vor medfølelse, virker malplacerede i en film, som veksler mellem det prætentiøse, det pasticheprægede og det lavkomiske.

*Knocking on Heavens Door. Instruktion: Thomas Jahn. Manuskript: Thomas Jahn og Til Schweiger. Tysk. (Øst for Paradis, Århus, fra mandag Vester Vov Vov, København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her