Læsetid: 2 min.

Penible sager venter

22. marts 1999

Skelsættende år for FN's arbejde for menneskerettigheder- En lang række penible sager kommer op på møde i Genéve

GENÉVE
Der er lagt op til sværdslag i den internationale arena, når FN's Menneskerettighedskommission i dag begynder sit årlige møde i Genéve, Schweiz. Debatten om overgreb mod mennesker rundt om i verden vil præge mediernes dækning af mødet, men selve kommissionens arbejdsmuligheder er måske det vigtigste emne på dagsordenen.
De årlige møder i kommissionen betegnes som noget af det mest betydningsfulde i FN's regi næstefter møderne i Sikkerhedsrådet.
"Møderne er meget vigtige, fordi man tager pulsen på menneskerettigheder rundt omkring i verden," siger den danske leder af Human Rights Watch' internationale kontor, Lotte Leicht, og fortsætter:
"I år er for os at se et utroligt vigtigt og farligt år, fordi man skal diskutere en reform af kommissionens arbejde. Forud har en række lande eksempelvis Cuba, Indien og Kina fundet sammen og meget højrøstet meddelt, at de vil skære ned på antallet af specialrapportører, arbejdsgrupper og rapporter. De vil med andre ord stække kommissionens arbejde, og der er en meget stor risiko for, at de kommer igennem med nogle af deres forslag, fordi de progressive lande ikke på samme måde har fundet sammen."

Resolutioner
En lang række lande vil på mødet blive kritiseret via kritiske resolutioner eller beslutninger blandt andre Burma og Sudan. Nogle lande med store menneskerettigheds-problemer ventes dog at gå fri f.eks. Tyrkiet og Algeriet.
"Selvom der sker stor brud på menneskerettighederne i Algeriet, og landet ikke en gang vil have besøg af en FN-rapportør, så bliver der heller ikke i år fremsat en resolution mod landet. Den politiske vilje mangler fra toneangivende lande som USA, og andre store lande vil ikke tage et slag, fordi de har olie- og gasinteresser i Algeriet," siger Lotte Leicht.

Permanent forum
Ud over de landespecifikke rapporter og konklusioner er også en lang række temaer på dagsordenen. For eksempel tortur som Danmark spiller en ledende rolle i kampen mod. Et andet tværgående emne er oprettelsen af et permanent forum under FN for oprindelige folk.
Her vil Danmark med Grønland i ryggen som tidligere år skubbe på. Men det er et ret kontroversielt spørgsmål, og hvis der nogensinde kommer sådan et forum, vil det tage flere år at lægge fundamentet for det.
Mødet i Genéve varer helt frem til 30. april, og omkring 100 resolutioner og beslutninger ventes vedtaget. Der er 53 medlemslande i kommissionen. Fra Norden er Norge repræsenteret, mens Danmark har observatørstatus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu