Læsetid: 3 min.

Puberteten er begyndt

13. marts 1999

DR2 viser mærkelig og anderledes filmkunst som midnatsfilm hver mandag

KORTFILM
Hvis man leder rigtig grundigt, er meget tålmodig, har viljestyrke til at holde sig vågen langt ud over normale sengetider - så vil der fortsat en sjælden gang være mulighed for hist og her i tv-bombardementet at finde en perle eller to.
En af de halvhemmelige indsatser er DR2's formidable kortfilmserie, som nu er i sin tredje sæson. Filmene lanceres som en del af TVÅbens undervisningstilbud. Man må gå ud fra, medieklasserne ikke sidder oppe med tændstikker i øjnene, men at nogen tapper og lægger frem i klasserne på et senere tidspunkt. Til de som definerer sig som elever er udarbejdet et materiale, som kan hentes ind via nettet. Andre kan smugkigge og drage egne konklusioner.
Ingen af filmene i den løbende serie er danske. De kommer hovedsagelig fra europæiske (især mange franske) instruktører, men der er her i forårssæsonen film også fra USA, Japan, New Zealand og Latinamerika.
Megen tv-dramatik skrives efter ens fortælle-modeller. Kortfilmene er en kolossal udfordring, fordi det ofte er her nye modeller udvikles - ofte i et bevidst og drilsk opgør med de mere populære modeller.
Et højdepunkt denne sæson har været en fransk fortælling om Bokserpigen Zoe (instr.: Karim Dridi), som på 20 minutter formår at fortælle det meste af en livshistorie om en kvinde, der vil være mand og derfor først bliver bokser, siden tager skridtet fuldt ud og klæder sig som mand, men ikke kan glemme de tilsidesættelser hun oplevede som kvinde og derfor i sidste ende går ud og myrder sin tidligere elsker og bokse-manager. Fortalt på en måde, hvor kronologi er afløst af nye lag, nye ringe i vandet.

Drenge-erotik
Ofte ligger kortfilmene i temaer. Sidste mandag handlede de om små drenges oplevelser af store piger og af kvinder. En norsk film på seks minutter følger to drenge der er begyndt at kigge efter Damer (filmens titel, instr.: Torun Lian). De melder sig til et hold i synkronsvømning for at "se dem an". Af frygt for at blive til grin propper de hver en sok ned foran i badebukserne - og så bliver de først for alvor til grin. Filmen slutter med dialogen:
- Tror du nogensinde vi får lyst til damer igen?
- Ja.
- Hvornår kommer puberteten?
- Jeg er bange for, den er begyndt.
I samme program fortalte en engelsk dreng i en erindringsmonolog, Stykker af månen (instr.: Kirkham Jackson) om en barndomssommer, hvor han boede i campingvogn med sine forældre og kom til at anvende moderens p-piller i en leg - og sådan fik han lykkeligvis en ny lillesøster.
En slovensk film, Adrian (instr.: Maja Weiss) handlede om en 8-10 årig, der på den ene side var jaloux på de mænd, der kiggede efter hans svulmende mor, på den anden side selv var tiltrukket af små piger.

På mandag
Nu på mandag vises to film, der begge handler om gennem ulykker at få rystet op og ned på sine vante hverdagsbilleder.
Den ene er japanske Brain Holiday (instr.: Hineki Mito). En ung mand falder ned ad en betontrappe og slår baghovedet. Det vælter frem med billeder - for det meste situationer, hvor han ikke har været rigtig tilfreds med sig selv. Historien er ifølge sagens natur fortalt i et springende billeder, uden kronologi, uden direkte eller ydre sammenhæng. Sproget er nøgent og upyntet.
Den finske I dag (instr.: Eija-Liisa Ahtila) handler med en noget anden indfaldsvinkel om et chok, der vender op og ned på oplevelse af umiddelbare omgivelser. En aften bliver bedstefar kørt over af en bil. Selvmord? Eller er det hans søn, der har været en uopmærksom chauffør? Barnebarnet, en noget illusionsløs teenagepige, spiller bold og giver luft for sit had til bedstefaderen og sin foragt for faderen. Hendes egne forestillinger om fremtiden er ikke muntre.
Men der er løse ender og mange usikkerheder i den lille historie. Ikke fordi den kun varer 10 minutter, men fordi usikkerheden og de løse ender er en del af fortællingen, en af den af en ukonventionel fortællemetode.

*Kortfilmprogrammerne sendes på DR 2 hver mandag kl. 23.30. Yderligere materiale kan hentes ind via nettet på www.dr.dk/tvaaben/undervis/.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her