Læsetid: 3 min.

Radikal afklapsning til Fogh

8. marts 1999

Venstres formand Anders Fogh Rasmussen havde det hårdt i debat med økonomi og finansministeren

Der var tæsk i luften.
De 400 deltagere i det radikale venstres Isefjordsstævne i Holbæk forventede en skarp politisk debat.
De havde lørdag sat økonomiminister Marianne Jelved, finansminister Mogens Lykketoft og Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen stævne på Holbæk Seminarium for at få svar på spørgsmålet: Har vi råd til at leve som vi gør?
Og en kampklar Marianne Jelved skuffede ikke tilhørerne. Hun gav Anders Fogh Rasmussen en længe sammensparet opsang for Venstres valgfrihedsprogram.
Sund kappestrid på den offentlige service kan spare milliarder og spare os for ubehagelige nedskæringer, har Venstre meldt ud. Men det er for letkøbt, sagde Marianne Jelved.
"Man slipper aldrig for prioritering. Man kan ikke skubbe det ind under gulvtæppet og vente med at diskutere det, til man er i regering. Man slipper ikke af med ventelisterne ved frit valg. Det kræver flere læger. Valgfrihed er en udmærket ting. Det vil jeg også gerne have. Men det løser ikke problemerne," sagde Marianne Jelved, og sendte beskeden videre til Anders Fogh Rasmussen:
"Men man skal åbenbart sidde i regering, for at føle ansvar for at diskutere prioriteringerne."

Fogh: Folk må stå i kø
Venstres formand valgte på sin side at takke for, at Marianne Jelved mente, at Venstre måtte i regering for at lære at prioritere.
"Det tilbud tager jeg da gerne mod," sagde han og fik den forventede latter fra salen. Og efter en opfordring om, at man burde diskutere "menneskeværd og ikke bare pengeværd", forklarede han, at han sammenlignede prioriteringer med en "østeuropæisk inspireret" samfundsmodel.
"Vi kan fortsætte i stramme økonomiske rammer, og er der ikke penge nok, må folk stå i kø. Man kan sige, at der i det mindste er solidaritet på ventelisten. Men det er jo et synsbedrag. De, der har penge, kan jo springe ud af køen nu og blive behandlet på privathospital. Vi vil give alle den mulighed," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Sund kappestrid
Han mente, at Venstre er det eneste parti, der har givet et bud på, hvordan vi skal tackle den klemme, der vil opstå, når vi om få år på en gang får flere ældre, færre i arbejde og et stigende krav om service fra alle.
"Hvis vi skal komme ud af dilemmaet, at vi får et større behov for service uden at hæve skatterne igen, er vi nødt til at få mere for pengene. Vores metode er sund kappestrid lad pengene følge personen og lad folk få valgfrihed. Det virker på skoleområdet. Hvorfor ikke gå videre med den tankegang til sygehusområdet," spurgte Anders Fogh Rasmussen og inviterede i samme åndedrag regeringen til at lave en ny finanslov med Venstre.
"Jeg vil kalde dette års finanslov for trin et i en velfærdsreform. Trin to kan være en valgfrihedsreform. Vi skal væk fra standardløsninger og sætte den enkelte i centrum," sagde Anders Fogh Rasmussen.
Men Finansminister Mogens Lykketoft var ikke til sinds at tage imod det tilbud.
"Jeg vil hellere løse problemerne med de folk i amterne og kommunerne, der skal gøre arbejdet omkring den offentlige service. Der har jeg fuld respekt for min modstander, Kresten Philipsen. Det er mindre fantasifuldt, men det virker," sagde Mogens Lykketoft.
Han købte heller ikke Anders Fogh Rasmussen idé om, at der er milliarder at spare på at indføre frit valg.
"Der er ufattelig stor valgfrihed til at vælge metoder i amterne og kommunerne. Og når Venstre sidder på to tredjedele af amtsborgmesterposterne er det dog underligt, at der ikke en stjernerække af eksempler på, at der er penge at hente," sagde Mogens Lykketoft.

Anders er så sød, så sød
Anders Fogh Rasmussen gentog sit løfte fra sidste weekend, hvor han lovede, at Venstre ville være parat til at slække på kravet om at fjerne det toldfri salg.
"Vi stiller regeringen frit," forklarede han.
Men Marianne Jelved kunne kun se det som et forsøg på at kaste grus i maskineriet for regeringen i forhandlingerne om reformer i EU.
"Anders er så sød, så sød, og han ville være endnu sødere, hvis han mente det. Så ville han sige det på et europaudvalgsmøde i stedet for på forhånd at afsløre det danske forhandlingsmandat for modstanderne. Det handler kun om at profilere statsmanden Anders Fogh," sagde Marianne Jelved.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her