Læsetid: 2 min.

Razzia mod flygtningevenner

4. marts 1999

74-årig pensionist fik tirsdag aften sit hjem ransaget af politiet, der ledte efter udviste serbiske asylsøgere - Politiet ønsker at ramme præsten Leif Bork Hansen

Politiet søger nu at stramme nettet omkring sognepræst Leif Bork Hansen fra Lyngby, der står anklaget for at medvirke til at holde 27 udviste serbere fra Østslavonien skjult i Danmark.
Et skridt i retning af at få bevist, at Lyngby-præsten koordinerer et netværk af flygtningevenner blev taget tirsdag aften, hvor den 74-årige pensionerede murer Villy Pedersen fik sit hjem i Lemvig ransaget af politiet.
Det skete, fordi Villy Pedersen i fire uger har skjult syv serbiske asylsøgere, der er udvist af Danmark. Hvilket han erkender blankt.
Kriminalinspektør John Steffensen fra Holstebro Politi, forklarer, at politiet havde fået et tip om de skjulte serbere. Holstebro Politi vil nu søge at hjælpe kollegerne i Lyngby med sagen mod Leif Bork Hansen.
"Vi vil sammenkøre vores sag med Lyngby Politi og løbende koordinere forløbet med dem, så vi kan finde de skjulte serbere og bevise, at det er Leif Bork Hansen, der står bag," siger John Steffensen til Information.
Alt hos den enlige pensionist blev endevendt, men da serberne tidligere var blevet flyttet til et andet gemmested, endte politiets ransagning resultatløst.
Nu er Villy Pedersen imidlertid sigtet efter Udlændingelovens Pgf. 59.
Kriminalinspektør Jørgen Tagge fra Den Centrale Politiafdeling i København, der tager sig af udlændingesager, mener dog ikke, at sagen fra Lemvig er udtryk for en intensiveret politijagt på serberne og deres medhjælpere.
"Enhver politikreds har naturligvis pligt til at efterforske ulovligheder, det udsender vi ingen direktiver omkring. Sagen i Lemvig hører under det lokale politi, og det blander vi os ikke i," siger Jørgen Tagge.

Kiggede i fryseren
De to betjente fra Holstebro Kriminalpoliti ringede på hos Villy Pedersen klokken 21.00 tirsdag aften, og først en time senere forlod de huset igen.
"Politiet var rundt overalt i mit hus. I skabene, i skufferne, under min seng og oppe på loftet. Selv under tæpperne og i min fryser kiggede de. Tilsidst lyste de endda ind af min nabos vinduer," fortæller Villy Pedersen til Information.
Villy Pedersen erkendte øjeblikkeligt over for betjentene, at han havde haft syv serbere boende, men han fortalte samtidig, at de var blevet flyttet til et andet sted en uge forinden.
Myndighederne har, ifølge Villy Pedersen, tabt overblikket over situationen i Østslavonien. Derfor må menigmand nu skride til handling.
"Jeg betragter mig selv som kristen, og det er en kristen opgave at hjælpe disse mennesker. De er i nød, og jeg mener ikke, at de skal sendes tilbage til al lidelsen. Selvom jeg bryder loven," siger Villy Pedersen.

Glemte tøjet
Villy Pedersen måtte imidlertid gå endnu en runde med kriminalpolitiet fra Holstebro.
Onsdag eftermiddag var betjentene atter tilbage i huset hos Villy Pedersen - denne gang for at hente serbernes tøj. Det havde de nemlig glemt aftenen før. Tøjet skal nu opbevares på politistationen.
John Steffensen, kriminalinspektør fra Holstebro Politi, forklarer politiets tilbagevenden: "Tøjet er jo ikke Villy Pedersens. Vi stjæler ikke tøjet, men vi kan lige så godt beholde det på stationen. Den dag, hvor flygtningene kommer, skal de have det igen. Tøjet er endvidere et bevis på, at de folk reelt har været hos ham," siger han.
Der er endnu ikke sat tidsrammer for sagen mod Villy Pedersen. Leif Bork Hansen skal for retten den 15. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her