Læsetid: 3 min.

Reform vil komme under angreb i WTO

12. marts 1999

Ny landbrugsreform nødvendig før WTO-forhandlinger om landbrug, siger forskningsdirektør og udenrigsminister Niels Helveg Petersen. USA mener ikke reformen er vidtgående nok

DEN Store verden
EU må på den igen. Unionen bliver nemlig nødt til at gennemføre endnu en landbrugsreform, når den senere i år skal forhandle yderligere afvikling af landbrugets økonomiske støtte i frihandelsorganisationen WTO (World Trade Organisation). EU har ellers på forhånd varslet, at den indgåede landbrugsreform ville være unionens tilbud til de landbrugsforhandlinger, der starter inden for WTO 1. januar 2000.
Men sådan bliver det ikke, vurderede udenrigsminister Niels Helveg Petersen i går, da han selv var vært for en konference i Eigtveds Pakhus om de kommende WTO-forhandlinger:
"Hvis vi vil spille en aktiv rolle i de kommende WTO- forhandlinger, må vi være klar til både at gennemføre det, der blev aftalt i nat (EU's landbrugsreform, red.). Men også gennemføre yderligere reformer, der kan føre til øget markedsorientering og ændring af landbrugsstøtten. Kun hvis vi gør det, kan vi stå bedre i forhandlingerne med lande som Australien, Argentina, New Zealand og selvfølgelig USA," mente udenrigsministeren.
Niels Helveg Petersen havde ikke noget bud på, hvor omfattende nye reformer af landbrugsstøtten vil blive:
"Vi har brug for at analysere situationen først," sagde han.

Ny reform nødvendig
Også direktøren for Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, Arne Larsen, mente på konferencen, at en ny reform er nødvendig:
"EU vil være nødt til at lave en ny reform af hensyn til handelsrunden (i WTO, red.). Og så kan de tage Østeuropa med i den. Sådan ser det ud for mig," sagde han til Information og tilføjede:
"Reformen er et skridt i den rigtige retning. Men en egentlig løsning på forholdet til WTO er den ikke. Reformens tilskud til dyr vil komme under stærkt angreb i forbindelse med de kommende WTO-forhandlinger. Desuden må der efter forhandlingerne formentlig overhovedet ikke eksporteres med eksportstøtte. Det niveau er man ikke kommet ned på med reformen."

Reform ikke vidt nok
Heller ikke konferencens NGO-repræsentant, Mellemfolkeligt Samvirkes formand, Christian Friis Bach, mente reformen var tilstrækkelig som grundlag for WTO-forhandlingerne:
"Den meget beskedne reform, der blev enighed om i nat, er udelukkende vendt mod Østeuropa og USA og værdiger ikke u-landene et blik. Der sker stort set intet på produkter som sukker, frugt, grøntsager, oliven og vin, som er de produkter en række u-lande er særligt interesseret i."
Det var i går ikke muligt at få en officiel amerikansk reaktion på EU's landbrugsreform og dens egnethed som forhandlingsgrundlag under de kommende WTO-forhandlinger. Bl.a. fordi de mere detaljerede amerikanske krav til forhandlingerne ikke ligger fast endnu.
Men en centralt placeret kilde på den amerikanske EU-repræsentation i Bruxelles siger til Information, at reformen ikke går vidt nok: "EU-Kommissionen har fortalt os, at Agenda 2000-pakken ville være deres forhandlingsposition under de kommende WTO-forhandlinger om landbrug. Da de ikke internt har fået det, de forventede, er det svært at se, hvordan reformen kan være en holdbar position i WTO," siger kilden.
1. januar år 2001 udløber WTO's landbrugsaftale. Det ligger på forhånd fast, at der et år før udløbet af aftalen skal indledes nye forhandlinger af landbrugsområdet.
Det sker 1. januar år 2000 umiddelbart efter WTO's Ministerkonference i Seattle, USA.
I løbet af efteråret 1998 har der været løbende drøftelser om sagen mellem WTO's medlemslande.
Der har blandt landenes forhandlere været enighed om, at landbrug ikke bare er en produktionssektor, men at det har mange (andre) funktioner: Det forvalter naturressourcer, kulturlandskaber og bevarer bosætninger og beskæftigelse på landet. Til gengæld er der uenighed om, hvorvidt dette retfærdiggør fortsat økonomiske støtte til erhvervet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu