Læsetid: 3 min.

Regeringen presses hårdtfor reform

23. marts 1999

Vrede partier fra højre og venstre i Folketinget vil presse regeringen til at lave reform af førtidspensionen. Et flertal ønsker en reform, men de er skeptiske over for hinandens ideer

Folketingets partier vil søge at presse regeringen til alligevel at lave en reform af førtidspensionen, selv om regeringen i går udskød den længe ventede reform på ubestemt tid.
De socialpolitiske ordførere reagerer med vrede og skuffelse. Og socialminister Karen Jespersen kan se frem til at skulle afværge flere forslag til folketingsvedtagelser, der vil pålægge regeringen at gennemføre en reform mod dens vilje.
"Det er så forargeligt. Hvordan kan regeringen, der ellers siger, at det går så godt i Danmark, sige, at der ikke er råd til at gøre noget for førtidspensionisterne, når det er tydeligt, at der er så stort behov," siger Enhedslistens socialpolitiske ordfører Jette Gottlieb.
Enhedslisten reagerede i går med at stille et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at komme med en reform for landets 270.000 førtidspensionister alligevel.

Førtidspensionister vrede
Dansk Folkepartis Inge Refshauge vil også forsøge at samle partierne på tværs af Folketinget for at tvinge regeringen til at lave en reform.
Og SF har selv et reformforslag undervejs. Kan det ikke samle støtte, vil SF gerne hjælpe til at presse regeringen til et udspil, siger socialordfører Villy Søvndal:
"Jeg kommer lige fra 20 møder med førtidspensionister, og jeg kan love dig for, at folk er vrede. De troede, at der ville være et sikkerhedsnet under dem, hvis de fik en arbejdsskade. Men de oplever, at de sidder i et system uden retssikkerhed. De kan ikke overskue hvem, der træffer afgørelserne og hvorfor," siger Villy Søvndal.
Socialminister Karen Jespersen udskød i går reformen, fordi det ville "blive meget dyrt. Det kunne nemt koste flere milliarder kroner, hvis vi skulle stille alle tilfredse," sagde Karen Jespersen. Hun indrømmer dog, at der er problemer med det nuværende system.
"I dag har man forskellige trin (for pensionens størrelse, red.), og det er ikke altid lige logisk, hvorfor man havner på det ene eller det andet trin," siger hun.

V er træt af at vente
Omkring 20.000 mennesker går på førtidspension om året. Der er lavet to langvarige kommissionsarbejder om en reform af førtidspensionen, og regeringen har i snart tre år bebudet, at den var på trapperne. En reform er også en del af regeringsgrundlaget fra marts sidste år. Nu kan socialministeren ikke love, at en førtidspensionsreform vil komme overhovedet.
Hendes partifælle Jørn Pedersen, der er Socialdemokratiets socialordfører, vil gerne have, at der sker noget tidligere.
"Jeg synes, det ville være en god idé, hvis partierne allerede i år begyndte at forhandle," siger han.
Venstres socialpolitiske ordfører Erik Larsen er ved at være træt af at vente.
"Jeg mener, regeringen bør sætte noget i gang nu. Stort set alle partier har efterlyst, at der kom ændringer på førtidspensionen. Og det vil være naturligt at komme med et oplæg i starten af næste folketingssamling. Gør regeringen ikke det, må vi se, hvad vi kan gøre for at tvinge den til det," siger Venstres socialpolitiske ordfører Erik Larsen.
Den konservative John Vinther havde ventet, at regeringen havde lagt et forslag til en reform på bordet i slutningen af denne folketingssamling. Alligevel er han mere tilbageholdende med at presse regeringen til handling:
"Dette er ikke noget, der skal jukses igennem. Men jeg vil tale med de andre ordførere og se om der er grundlag for at lave noget sammen," siger John Vinther.
Både Erik Larsen eller John Vinther er dog skeptiske over for Enhedslistens og Dansk Folkepartis forslag:
"Det kan nok blive svært at samle enighed hen over midten," siger Erik Larsen.
Og Villy Søvndal vil heller ikke bare stemme for at pålægge regeringen at gøre noget uspecificeret.
"Så risikerer vi at sende den i armene på de borgerlige, og det kan jo blive endnu værre. Vi er nødt til at have tråd i det," siger Villy Søvndal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her