Læsetid: 4 min.

Rim og raptus

13. marts 1999

KALENDER
DER ER NOGET, der hedder en poetisk raptus, og der er noget, der hedder poetisk rablen. Det første er latin og betyder sindsforvirring, begejstring, et ordentligt ryk, det andet er germansk og betyder en raslen, en forstyrrelse i hovedet, en snakken løs. Så på den måde står raptus og rablen hinanden nær, når det går løs og ord sættes i frihed for at danne nye mønstre. Det inspirerede pjat finder nye rammer, ny selskabelighed. Den tilfældige start bliver en raptus, et ordskred.
Det. Det var det. Så er det begyndt. Det er. Det bliver ved. bevæger sig. Videre. Bliver til. Bliver til det og det og det. Går videre end det. Bliver andet...
Sådan satte Inger Christensen i gang i 1969, og det udviklede sig et vildt og såre disciplineret lyrisk storværk med denne titel. I 1973 svarede Dan Turéll igen med:
Så er den der igen og det er ingenting./Det er bare historien den eneste og vedblivende/Det er bare doctor Sax der kommer gående hen ad gaden hvor hver eneste lygtepæl synger hans kendingsmelodi/Det er bare...
og derefter side op og side ned med Det er. Det vil slet ikke holde op dette improvisationsmønster til mundtlig brug, en ritualtekst kaldet Karma Cowboy Blues tilegnet all my friends and lovers. Den findes i den forunderlige Karma Cowboy (1974), der nu har 25 års jubilæum og skal genudgives.

TURÉLLS BOG skriver eller rettere taler sig ind i en samtidig beat-, rock- og popverden, et stort familieskab af sange og tekster og musik, som han bruger løs af i frie danske versioner, 'syntetiske mantraer' i dette fælleskulturelle referencerum, der fyldes op med hans egne raslende indfald.
Der kommer herlige udskejelser, når rimdjævelen tager fat i ham og også hælder gamle tekster i hovedet på ham:

Dybt hælder året
i sin gang
Dybt vælder såret
i sin sang
Dybt tæller låret
året lang
Dybt melder skåret
om sin trang.

Eller aforismer, der igangsætter lange forløb:

1910
energi
1960
mere stress

Rim og remse i stride strømme af platheder, vittigheder, poetiske fund, en praksis siden taget op af andre, bl.a. Lars Bukdahl, strunt, som svenskerne siger, hvis de da ikke som Gunnar Ekelöf og C.J.L. Almqvist pynter begrebet op som strountes, brugt som tit på en hel digtsamling af Ekelöf.

CARL JONAS LOVE ALMQVIST (1793-1866) sad langt fra hjemmet og rablede. Han var flygtet fra Sverige, mistænkt for bedrageri og giftmord, havde strejfet om i USA og af lutter nød indgået ægteskab med en rædsom pensionatsværtinde i Philadelphia. Og dermed begået bigami under pseudonym.
Han synes at have levet under en kronisk skriveraptus, men når han ikke lavede musikalsk underholdning for gæsterne i det triste pensionat, bedrev han strunt. Han forjog savn og ensomhed med sin pertentlige håndstil i et omfattende skriveri, 1400 foliosider Om svenska rim, en eksemplarisk poetik af systematisk rablen. Først i 1983 udgav man i Sverige et uddrag kaldet Sesemana. Digteren holder forklædt som regnelæreren og poeten Hans Jacob Seseman - en original, han havde mødt i Uppsala - forelæsninger på det berømte jagtslot, som Almqvist allerede havde skabt som ramme om fortællinger og værker i den omfattende Törnrosens bok. Dér har Herr Hugo indrettet sig med et udsøgt selskab af skønånder, et diskuterende privatakademi.
Nu skal digteren så improvisere en 'Iliade', 24 rapsodier med 24 digte i hver, ledsaget af kommentarer. Og det gør han. Et overvældende, enerverende, fortryllende, intellektuelt nonsensværk, der korrekt, korrekt, demonstrerer versformer, metrer og rimsystemer. Første sang er en lektion i at overvinde rimvanskeligheder, med månedernes navne som materiale:

Den som har ledsamt i September
och mycket tråkigt i Oktober,
får kanske roligt i November
och måler livet i cinnober.

Så påviser han, at nødrimet cinnober virker mindst lige så godt som at se livet i rosenrødt. Eller bedre. Og sprogets frie løb fortsætter i rim som kapun i - juni, skjul i - juli etc.

I FLYVENDE improvisationer viser han brugen aleksandrinere, terziner, sestiner og figurvers og bl.a. et listigt rimsystem han kalder søskendevers. Forbløffende så mange ord på svensk, der kan bringes til at rime. Emnerne er hvilke som helst, styret af systematikkens rivende galimatias eller den påtagne snusfornuft i spørgsmålet om f.eks. underbukser, kalsonger:

Vad än man hava må emot Kalsonger,
så äro dock onekligt Byxor bra.
De första måste tvättas tusen, tusen, tusen gånger:
De andra kan man alltid svarta ha.

Dér sad han i tanken under skyggende plataner og slog sin stakkels citer for de undrende fasaner, der så sælsomt på ham ved hans lyde.
Da livet var ved at klinge af, drog Almqvist til Bremen, så nær ved fødelandet han turde. Dér døde han på sygehuset som professor Carl Westermann, der ikke rimer på Almqvist. Rimets raptus vaccinerer ikke mod loven og døden.
Dan Turéll skrev i sin Karma Cowboy's Charlatan Charleston bl.a.:

Åh, jeg er så syg
Min sygdom er en by
som jeg går rundt i
og har ondt i
Åh jeg er kørt ned
Jeg kender ikke fred
Den får hvad den ka ta
Jeg slapper aldrig a

Raptus kan være en uhelbredelig tilstand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her