Læsetid: 1 min.

Seks års fængsel til Boesak

25. marts 1999

Trods appel fra Desmond Tutu går anti-apartheid-helten ikke fri

En af de mest karismatiske og fremtrædende personer i kampen mod apartheid i Sydafrika, den tidligere præst Allan Boesak, blev i går idømt seks års fængsel for at tilegnet sig ca. 1,4 mio. kr. fra bl.a. nordiske bistandsmidler.
Sagen mod Boesak har stået på i mere end fire år, og både præsident Nelson Mandela og vicepræsident Thabo Mbeki har talt godt for Boesak. I går i retten blev en anmodning om mildhed i dommen fra Nobel-pristager og tidligere ærkebiskop, Desmond Tutu, læst op. Men dommer John Foxcroft lod sig ikke formilde og sagde:
"Alle er lige for loven. Boesak, som var ledende præst, skulle have udvist det ansvar, der fulgte med den stilling."
Fra 1988 til 1994 bevilgede Folkekirkens Nødhjælp seks mio. kr. til Fonden for Fred og Retfærdighed, som Boesak stod i spidsen for.
Cirka to af de seks millioner kroner menes at være forsvundet. Formanden for Folkekirkens Nødhjælp, landsdommer Stig Glent-Madsen, siger:
"Vi har en forpligtelse til at prøve på at få de penge hjem, som vi har tabt. Men vi skal ikke smide gode penge efter dårlige, og jeg tror, at det vil være nytteløst at gå efter at få penge ud af Boesak. Men det kan være, at vi kan rejse en sag mod Fonden for Fred og Retfærdigheds revisorer. "
Han mener, at det viser en styrke i det sydafrikanske justitsvæsen, at man nu har dømt Boesak, selv om han politisk har været højt på strå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her