Læsetid: 2 min.

Sidste chance for fred

30. marts 1999

Rusland sender topdelegation til Beograd for at sikre løsning på Kosovo-krisen. Imens fortsætter serbernes etniske udrensning i Kosovo med tiltagende styrke

Ruslands ministerpræsident, Jevgenij Primakov, kommer - sammen med udenrigs- og forsvarsministeren - i dag til Beograd i, hvad der menes at være absolut sidste chance for at få stoppet Milosevic-styrets etniske udrensning i Kosovo og NATO's bombardementer mod serbiske militære mål.
Efter mødet med den serbiske leder rejser Primakov til Tyskland for at mødes med forbundskansler Gerhard Schröder, p.t. EU-formand.
Det russiske diplomatiske initiativ - der er hilst velkommen af den franske præsident, Jacques Chirac, men mødt med mere tilbageholdende kommentarer i London og Washington - er den mulighed, Milosevic, kan benytte sig af, hvis han vil revidere sin hidtidige kategoriske afvisning af aftalen om Kosovos selvstyre.
Ifølge russiske analytikere, der udtaler sig til Reuters, er det Primakovs hensigt at få Milosevic' ja til en politisk aftale, der overvåges af en eller anden form for international styrke - men ikke den NATO-styrke, som Rambouillet-aftalen taler om.
Besøget finder sted, netop som de stivnede internationale fronter blev opblødt en smule på et andet område: I går blev Moskva og Den Internationale Valutafond efter måneders forhandlinger enige om de brede rammer for en ny låne-aftale. De endelige detaljer i aftalen skal forhandles færdig i næste uge.

Albansk exodus
Imens fortsatte såvel NATO-bombardementer mod serbiske militære mål i Kosovo og selve Serbien som den serbiske etniske udrensningskampagne i Kosovo med intensiveret styrke mandag.
I tusindvis af Kosovo-albanere ankom i går til det nordlige Albanien - kun medbringende de nødvendigste ejendele og nogle forfærdende indtryk: "Serbiske paramilitære styrker dræber enhver, der nægter at forlade deres hjem", sagde en albansk flygtning, Adem Basha.
Andre flygtninge fortæller om, hvordan de fik en time til at pakke deres ting, før de med geværer rettet mod sig blev gennet op på ventende lastbiler og kørt til et område tæt på grænsen til Albanien. Ifølge flygtningeberetninger er Pec, Kosovos næststørste by med 100.000 indbyggere, på 48 timer blev tømt for dens albanske befolkning, ca. 80.000 mennesker. Nogle vidner taler om lig i gaderne - tal varierer fra 10 til flere hundrede. Mange beretter, at serbiske styrker tog flygtningenes ejendele, især smykker og penge, og brændte huse ned.
Den albanske ministerpræsident, Pandeli Majko, sagde mandag, at 60.000 Kosovo-albanere er strømmet ind over grænsen til det nordlige Albanien over de seneste tre dage - og at yderligere 100.000 ventes.
Imens fortsatte NATO's bombekampagne med intensiveret styrke og primært rettet mod serbiske militære mål i selve Kosovo.
"Kampagnen er meget langt fra at være forbi set med militære øjne. Vi vidste, at det ikke ville blive en tre- eller fire-dages affære", sagde NATO's øverstkommanderende, general Wesley Clark, mandag i Bruxelles. Clark erkendte, at NATO er inde i "et kapløb med tiden" for at undgå, at Kosovo er renset for albanere, inden bombekampagnen for alvor tvinger serberne i knæ.

Blodbad
Samtidig afviste både den britiske og amerikanske regering analytikeres erklæringer om, at indsættelse af NATO-landstyrker er nødvendig, hvis den militære kampagne skal stoppe Milosevic.
"Det regulære blodbad, vi vil blive involveret i, gør, at det ikke er nogen fornuftig løsning", sagde den britiske forsvarsminister, George Robertson, der tilføjede, at selv om man kunne tromme de nødvendige 100.000-150.000 soldater sammen, ville det tage flere uger at sammensætte og afsende styrken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her