Læsetid: 2 min.

Spanien: Gibraltar er en narkorede

5. marts 1999

Diplomatisk nervekrig mellem Spanien og Storbritannien om Gibraltar optrappes

ANALYSE
Siden den militærstrategisk vigtige klippeby ved indsejlingen til Middelhavet, Gibraltar, blev overdraget til Storbritannien ved Utrecht-traktaten i 1713 har den været kilde til diplomatiske brydninger mellem regeringerne i Madrid og London.
Uenighederne mellem de to EU-lande er atter blusset op, efter at britiske kystvagter i januar måned anholdt en spansk båd, der fiskede ulovligt i den britiske kolonis farvand. Den konservative Aznar-regering i Madrid benyttede episoden til at skærpe grænsekontrollen mellem Spanien og Gibraltar - og har truet med ikke at ville godkende kørekort, der er udstedt i Gibraltar.
Beskyldningerne er føget gennem luften mellem de to hovedstæder. Den spanske regering har kaldt Gibraltar for en "parasitøkonomi" og sagt, at kolonien er hjemsted for organiseret kriminalitet. Grænsekontrollen hævder man er nødvendig, fordi Storbritannien ikke er med i EU's Schengen-samarbejde. Det har skabt timelange bilkøer og i onsdags demonstrerede 5.000 vrede spanske 'fremmedarbejdere' - der dagligt pendler til Gibraltar for at arbejde - imod Madrid-regeringens politik.

'Send the marines'
I Storbritannien har radikale backbenchere i Underhuset krævet, at premierminister Tony Blair i bedste Thatcher-stil sender krigsskibe for at forsvare kolonien, men den britiske regering har valgt mere afdæmpede diplomatiske metoder med en klage til Europa-kommissionen i Bruxelles. Men den spanske udenrigsminister Abel Matutes har svaret igen og sagt, at den skrappe grænsekontrol fastholdes, indtil "Storbritannien og Gibraltar omhyggeligt opfylder og gennemfører alle EU-reguleringer". Gibraltars myndigheder mangler ifølge det spanske udenrigsministerium stadig at gennemføre 66 EU-direktiver - og klippen fungerer i praksis som skattely for titusinder af spanske virksomheder.
Et møde i sidste uge mellem Tony Blair og den spanske ministerpræsident José Maria Aznar har ikke kunnet løsne den diplomatiske hårdknude mellem de to lande. På mødet præsenterede Aznar en detailjeret rapport om omfattende narkotika-smugling og pengehvidvask fra den britiske koloni. Rapporten - der blev udførligt refereret i det spanske dagblad El Mundo i onsdags - beskriver Gibraltar som en rede for international organiseret kriminalitet. I oktober afslørede spansk politi den såkaldte Operation Victoria, hvor man beslaglagde en transport med 11,5 ton hash, 1.234 kg kokain, 12.000 'designerpiller' og diverse våben. Spansk politi vil ikke udelukke, at folkene bag operationen også har ansvar for "bortførelser og mord" - men rapporten dokumenterer det ikke.
Gibraltars førsteminister Peter Caruana tog onsdag til genmæle mod det, han kalder for den spanske "bagvaskelseskampagne": "Man har anklaget mig for mange ting, men det er vanvittigt , når man påstår, at jeg skulle være medansvarlig eller tolerant overfor bortførelser og mord."
Den spanske regering arbejder dog ufortrødent videre på at opnå større indflydelse på Gibraltar-klippen. I december 1997 slog udenrigsminister Abel Matutes til lyd for en spansk-britisk deling af Gibraltars suverænitet, men det har den britiske regering afvist med henvisning til, at det må være op til borgerne at bestemme, hvilket land de vil høre til.
98 procent af de 30.000 indbyggere i Gibraltar ønsker ikke at komme under spansk indflydelse, så der er ikke udsigt til, at Spanien kan få opfyldt sit ønske i de første mange år. Derimod kan man kan via et tættere politisamarbejde i bekæmpelse af narkokriminaliteten måske åbne døren på klem for en deling af suveræniteten i praksis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her