Læsetid: 2 min.

Star Wars-koncern i krig

13. marts 1999

Efter flere års laissez-faire holdning over for brugen af de kendte Star Wars-figurer, trækker seriens fader, George Lucas, nu en streg i sandet

COPYRIGHT
Manden bag Star Wars-filmene, George Lucas, har i mange år tilladt andre at tegne, skrive om og på andre måder skabe nye historier med de kendte Star Wars-figurer. Resultatet er blevet et hav af fotokopierede fanmagasiner og siden hen Internet-hjemmesider, hvilket har været med til at holde serien frisk i publikums erindring i den 16 år lange periode uden nye film.
Men med premieren på Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace i USA til maj, har George Lucas ændret taktik, og tidligere på ugen anlagde hans selskab Lucasfilm Ltd. sag mod forlaget Little, Brown & Co., skriver Wall Street Journal.
Lucasfilm hævder, at forlagets bog, The Unauthorized Star Wars Compendium, overtræder dets copyright, og siger endvidere, at sagsanlægget er en del af en verdensomspændende kampagne mod uautoriseret kommerciel udnyttelse af firmaets copyrights.
Men kampagnen sætter Lucasfilm i en speciel situation, idet Mr. Lucas ikke ønsker at fratage fans retten til at bruge figurerne på f.eks. Internettet - heller ikke selvom de der overtræder hans copyrigts.
Det er dog ikke alle firmaer, der ser så mildt på deres fans. F.eks. er både Viacom Inc.'s Paramont Pictures og News Corp.'s 20th Century Fox gået i kamp mod fan-hjemmesider, der indeholder ulovligheder fra henholdsvis Star Trek og The X-files. Og The Artist Formerly Known as Prince, som han nu kalder sig, lagde så sent som sidste uge sag an mod flere hjemmesider, som han anklager for ulovligt at have kopieret hans musik.
Forlaget Little Browns hovedforsvar vil højst sandsynligt blive fair use-doktrinen, som under amerikansk lovgivning tillader udbredelse og brug af materiale beskyttet af copyright i offentligheden. Lucasfilm har dog allieret sig med advokaten Bertram Fields, der hævder, at Little Brown er gået for vidt. Han hævder, at forlaget har overtrådt amerikansk lov på flere områder. Blandt andet "konkurrence inden for samme marked" som Lucasfilm og "betydelig lighed" med autoriserede bøger udgivet af Lucasfilm.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu