Læsetid: 2 min.

Steen Gade til kamp for den europæiske offentlighed

3. marts 1999

Nyt Europa kræver en europæisk public service tv-station, som kan lære unionsborgerne at være europæere

'Danske Europa-Parlamentsmedlemmer skal markedsføre sig selv mere i europæiske medier (som deres vælgere ikke læser) og dermed mindre i danske (som deres vælgere læser). Og de politiske partier skal i forbindelse med det kommende valg til Europa-Parlamentet gøre mindst en Europa-parlamentariker fra et andet land kendt i Danmark (hvor han/hun ikke kan vælges).'
Det lyder som Europa-Parlamentsvalgkamp for molboer, og i virkeligheden er det to forslag til debat fra den tværpolitiske pro-EU-organisation Nyt Europa til, hvordan man bryder ny is i debatten om, hvordan EU's demokratiske underskud rettes til et overskud.
Politikerne skal gå forrest i kampen for en såkaldt 'europæisk offentlighed', hvor den brede europæiske offentlighed (borgerne), europæiske organisationer og politikere diskuterer fælles problemer i fælles europæiske aviser og tv-stationer. Med på ønskesedlen fra Nyt Europa hører etablering af en fælles europæisk public service tv-station:
"Public service-kanalerne i de enkelte lande bør gå sammen om at oprette en europæisk TV-kanal. Vi ønsker ikke, det ender med, at det bliver EU-Kommissionen, der skal løfte opgaven. Vi synes Kommissionen har en primitiv indoktrinerende holdning," siger SF'eren Steen Gade fra Nyt Europa til Information.

Ny debatbog
Europæisk Offentlighed er også navnet på den debatbog, Nyt Europa præsenterede i går. Bogen er første skud på den kampagnestamme, som Nyt Europa nu har sat i vandet frem mod Europa-Parlamentsvalget. Organisationen forventer at invitere tre EU-parlamentarikere fra andre lande til Danmark i forbindelse med den valgkamp for at gøre dem kendte.
Nyt Europa stiller ikke selv op til valget, og vil heller ikke anbefale bestemte partier eller kandidater. Ifølge Nina Eg Hansen, medforfatter til bogen, vil Nyt Europa dog anbefale, at man interesserer sig for kandidater, der bringer Europa-demokrati diskussionen videre end 'for-eller-imod-unionen'.
Når det europæiske demokrati har det så dårligt, skyldes det fravær af demokra-
tisk dialog i EU. Der findes ingen fælles europæisk offentlighed - aviser eller tv-sta-
tioner - hvor europæiske politiske spørgsmål kan debatteres af. Ofte har fraværet af et fælles europæisk sprog fået skylden. Til det siger Steen Gade:
"Hvis sproget er en hindring, vil demokrati være en umulighed i multisprogede lande som Kina og Indien."

Vanetænkning
"Man har tidligere sagt, at en europæisk offentlighed ikke kan lade sig gøre. Det synspunkt er vanetænkning," siger Steen Gade.
"Det mener vi godt, det kan. Vi bruger bare ikke de muligheder, der er. Et eksempel: Hvis du tager fiskeripolitik omkring Nordsøen, kunne der laves en slags offentlighed omkring Nordsøen. De aviser, der skriver om fiskeripolitik omkring Nordsøen, bør refererer, hvad fiskeformanden i Aberdeen siger, og hvad den hollandske fiskeformand siger. Og det bør bringes i Ringkøbing Amts Dagblad og JyskeVestkysten," forklarer SF'eren, som ikke mener, det vil koste avislæsere: "På den måde får man rejst en reel debat. I dag får du kun en debat om, hvad Danmark mener. Det her kunne bidrage til skabelse af en fælles offentlighed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her